U zenitu Dočeka je predstava Zeniteum :: 2022 koju morate videti

Novi Sad se upisao u centar evropske kulturne mape. Zato će početak 2022. godine obeležiti do sada neviđena predstava svečanog otvaranja, Zeniteum :: 2022, koja predstavlja dramsku, muzičku i plesno-akrobatsku simfoniju, sa preko 60 umetnika na sceni, modernom scenografijom i kulisom Brašovanovog arhitektonskog giganta na Bulevaru Mihajla Pupina, sa simboličnim početkom u 20.22 časa.

Svečano otvaranje će upotpuniti i koncerti širom grada, na preko 40 lokacija, kada ćemo prisustvovati nastupima najvećih domaćih i svetskih imena, od klasične do elektronske muzike.

Inspiracija za svečanu proslavu Zeniteum :: 2022 pronađena je zenitističkom avangardnom pokretu koji je uspeo da pređe granice tadašnje Jugoslavije i postane cenjen u Evropi. Iza ovog pokreta je stajao Ljubomir Micić, osnivač časopisa Zenit. Svečano otvaranje Evropske prestonice kulture slaviće nauku i umetnost kao dva osnovna čovekova uporišta.

U režiji čuvenog slovenačkog reditelja i tvorca post-gravitacijske umetnosti, Dragana Živadinova, Zeniteum :: 2022 za protagoniste uzima dva velikana srpske i svetske nauke, koji su u tesnoj sprezi sa Novim Sadom – Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića. Žena koja je sa slavnim mužem Albertom učestvovala u formulisanju teorije relativiteta, sa jedne strane, i tvorac klimatske astronomije i autor jedne od najcenjenijih naučno-popularnih dela Kroz vasionu i vekove, sa druge strane, povešće nas na put od prošlosti do budućnosti.

„Zeniteum je pre svega slavlje. Tema Zeniteuma su nauka i umetnost. Bez nauke i umetnosti svet ne postoji. U stvari, to je vertikalizacija duha, uzdizanje prema zenitu. Protagonisti tog slavlja su matematičaka Mileva Marić Ajnštajn i matematičar Milutin Milanković. Dakle, slavimo matematiku, astronomiju i fiziku, ali pre svega – umetnost„, objasnio je reditelj Dragan Živadinov.

Scenografija postavljena na najznačajnijoj gradskoj prometnici, oslanja se na arhitektonski rad Dragiše Brašovana – zgradu Banovine, koja je svojevremeno uvrštena među najinovativnije i najznačajnije građevina 20. veka, prema prestižnom izdavaču u oblasti arhitekture i umetnosti, Fejdon-u. Gigant bauhausa svojim oblikom nas asocira na barku sa koje je Noje, po određenim kalendarima, pre 7530. godina spasao svet. Danas, u vreme naučnog progresa i inovativnosti, transformišemo ovu barku u svemirski brod na kom putujemo pravo u vasionu!

Muzika komponovana za predstavu Zeniteum :: 2022, delo je kompozitorke Dragane Jovanović, a umetnički doživljaj će upotpuniti duvački orkestar u sastavu 24 akademska muzičara, glumačko-horski ansambl, uz plesače i akrobate koji će se naći na scenografiji visokoj 40 metara, koju je osmislila i dizajnirala scenografkinja i kostimografkinja Dunja Župančič. Dramaturg predstave Zeniteum :: 2022  je Svetislav Jovanov, dok je asistentkinja režije Maja Grgić.

Lik Milutina Milankovića tumači višestruko nagrađivan i jedan od najpoznatijih novosadskih glumaca, Boris Isaković, a u ulozi Mileve Marić Ajnštajn nalazi se Anita Mančić, jedinstvena dobitnica čak pet Sterijinih nagrada, koje dodeljuje jedan od najcenjenijih pozorišnih festivala u Srbiji, Sterijino pozorje. Domaćin predstave svečanog otvaranja u ime Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture biće dr Lazar Jovanov, novosadski glumac koji će zajedno sa plejadom učesnika komunicirati sa publikom i biti vodič Novosađanima i posetiocima grada kroz početak Evropske prestonice kulture.

U toku jedne od proba, koje su uveliko u toku, glavni glumci predstave i muzičarka Laura Vukobratović, čiji intervju u celosti možete pročitati ovde, otkrili su nam svoje viđenje predstave svečanog otvaranja Zeniteum :: 2022.

„Meni je izazov već i sama činjenica da ću svirati na vrhu čitave konstrukcije scene, na velikoj visini. Što se tiče mešanja više umetničkih izraza, smatram da je vrlo kompleksan projekat koji odstupa od klasičnih umetničkih formi svečanih otvaranja nekih velikih događaja, koje obično ne spajaju glumce, plesače i muzičare u okviru jednog nastupa“, objasnila je Laura Vukobratović. Glumica Anita Mančić istakla je važnost što je Novi Sad poneo titulu Evropske prestonice kulture, kao i da nam je to priznanje u ova vremena neophodno u svakom smislu. „Velika mi je čast da sam deo otvaranja Evropske prestonice kulture, a svako od nas treba da ima svest o tome šta to zapravo znači i da to nije samo trenutak“

Budite sa nama 13. januara na svečanom otvaranju EPK i doživite ovaj neponovljivi i nesvakidašnji spektakl, kako ga naziva Boris Isaković. Doček je u zenitu!

Foto: Vladimir Veličković, Jelena Ivanović

Povezani članci