Ko svira u Podgrađu za Doček?

Tipično novosadsko pitanje pred kraj decembra, posle „gde ćete za Doček“, jeste i „ko svira?“. Ove godine, Doček se piše s velikim D i znači ulazak u godinu Evropske prestonice kulture! Baš zato što Novi Sad slavi svoj interkulturalni identitet, otvara se svetu i ističe na mapi Evrope, pa sasvim sigurno možete očekivati sjajan program tokom cele godine, u osam programskih lukova, koji počinje Dočekom 31. decembra.

Doček je umetnička proslava koju ne treba da propustite, jer ćete nakon predstave Tesla izumetnik imati priliku da budete svedoci jedinstvenog svetlosnog spektakla Tesla svetlosna galerija, čiji je partner kompanija NIS, koji će obasjati most Duga i Podgrađe, spajajući umetnike iz domena vizuelnih instalacija i aktuelna imena evropske i domaće muzičke scene. Evo koje bendove i nastupe u okviru Tesla svetlosne galerije, ne treba da propustite u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, epicentru Dočeka 2022. godine.

Elektro Guzzi

Trg Prote Mihaldžića, 22.00h

Trio Elektro Guzzi koji dolazi iz Austrije dopašće se ljubiteljima minimala i tehna, iako na nastupima ne koriste kompjutere, sekvence i prateće numere. Ali zato imaju druga pomagala: basista, bubnjar i gitarista ovog trija muziku stvaraju uz pomoć oscilatora, efekata i metronoma. Nekim ljubiteljima ovog zvuka već su i poznati jer su prvi put nastupali u Srbiji još 2014. godine, a ovo će im biti drugi nastup kod nas.

Kanda, Kodža i Nebojša

Štrosmajerova, 22.00h

O Kandi, Kodži i Nebojši nema šta novo da se kaže – beogradski sastav nastao početkom devedesetih dobro je poznat. Menjali su zvuk iz alternativnog roka do rege i džez tonova, menjali su i postavu, osim vokala Olivera Nektarijevića koji stoji postojano, ali nisu menjali kvalitet i društvenu angažovanost. Dođite na ovaj koncert po komadić mladosti u novom ruhu!

DJ Dark Angel – Senada Sevlić

Glavna bina kod Beogradske kapije, 22.00h

Ako ste voleli žurke u novosadskim klubovima na kojima je atmosferu zagrevala popularna Dark Angel, volećete i ovaj di-džej set na otvorenom. Ne propustite!

Đorđe Miljenović

Štrosmajerova, 23.00h

Skaj Vikler opet će se predstaviti Novosađanima i gostima i verujemo da će napraviti sjajnu atmosferu. Reper kog znamo iz grupe Bad Copy napravio je zaokret u solo karijeri i osvojio publiku svojim brojnim hitovima. Inače, nije mu ovo prvi put da nastupa na Dočeku: pre dve godine zabavljao nas je u okviru Evropske prestonice kulture, tako da je već gotovo pa domaćin, i ne sumnjamo da će imati sjajan nastup.

Nipplepeople

Trg Prote Mihaldžića, 23.45h

Novi Sad voli Nipplepeople, i ljubav je uzajamna! Misteriozni hrvatski elektropop duet pod maskama osnovan je 2008. godine i otad spaja elektro zvuk i retro pop, ne želeći da se predstavi likom i tako stavljajući u prvi plan muziku. I to im tako dobro ide! Ko ne zna za hit Frka iz 2017. godine?! Frku, i još mnogo dobrih obrada, imaćete priliku da čujete na Dočeku, i uz njih uđete u Novu godinu.

Noise Destruction

Glavna bina kod Beogradske kapije, 23.15h

Ima li među vama onih koji se sećaju Tehno terapije na SPENS-u iz 2014? Pioniri tehna u nas, Noise Destruction, bili su poznati po sjajnim do tada neviđenim nastupima, a povukli su se sa scene 2007, kad im je jedan od poslednjih nastupa bio s grupom Chemical Brothers. Ako ih se sećate, obavezno dođite, a ako ste dovoljno mladi da je to nemoguće, opet dođite i upoznajte se s prvencima tehna u Srbiji.

 

Minilinija

Glavna bina kod Beogradske kapije, 1. januar u 21.00h

Minilinija je domaći bend sastavljen od muzičara koji su bili aktivni ili su i dalje aktivni i u drugim domaćim bendovima: to su Dejan Vučetić Vuča, Dušan Petrović, Miki Ristić (Darkwood Dub), Vladimir Đorđević Vlaca (Neočekivana sila) i Boris Mladenović (Jarboli). Ovakva kombinacija može samo da obeća sjajan zvuk, posebno od priključivanja Radana Đorđevića, otkad su počeli i sa klupskim nastupima. Kasnije im se priključio i Vladimir Činkocki iz Obojenog programa, što je muziku Minilinije sačinilo u jedinstven spoj elektro i živih rok zvukova.

Kruder & Dorfmeister

Glavna bina kod Beogradske kapije, 1. januar u 23.00h

Još jedan duet iz Austrije nastupa na Dočeku. Kod kuće takođe pioniri tehna, kao kod nas malopre pomenut Noise Destruction koji nastupa veče pre, ovi Austrijanci inspiraciju crpe iz brojnih žanrova, pa tako imaju i projekat inspirisan operom Toska. Poznati su po remiksima trip-hop, hip-hop i pop pesama, u kojima se često može čuti uticaj gruva, daba, hip hopa, novog talasa, i svega što je između. Nastupili su u Novom Sadu na Exit festivalu 2008. godine, a sad se očekuje da ponove odličan nastup, tako da, spremite se za đuskanje!

Autorka: Tihana Smiljanić

Foto: Promo, privatna arhiva izvođača

Povezani članci