Zašto je Podgrađe epicentar Dočeka?

Arhitektonski barokni dragulj Novog Sada u novogodišnjoj noći postaće gradić svetlosti i energije, a mi vas pozivamo na neponovljivu avanturu u kojoj ćete videti kako izgleda kada zasijaju nebo i zemlja u čast velikana nauke, Nikole Tesle. Podgrađe će 31. decembra biti epicentar umetnosti, svetlosne energije i dobrog provoda!

U spoju različitih umetnosti, u sinergiji vizuelnih i izvođačkih majstora savremene domaće i evropske kulturne scene, Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, koje je izgrađeno tokom 17. i 18. veka, a u okviru Evropske prestonice kulture obnovljeno posle 300 godina, u svom novom ruhu postaje gradić svetlosti i energije. Sijajući novim sjajem u Novoj godini, Podgrađe će biti naš svetionik kulture na Dunavu kojim pozivamo mnogobrojne evropske umetnike i posetioce u Evropsku prestonicu kulture. Spojićemo obnovljenu arhitekturu Podgrađa sa novom tehnologijom, a sve zahvaljujući velikanu nauke i prvom počasnom građaninu Novog Sada, Nikoli Tesli, koji je pre tačno 130 godina doneo struju u Novi Sad, ubrzo nakon Pariza, Londona i drugih većih evropskih gradova.

Iste te godine, 1892, kada je njegovim dostignućem obasjan Novi Sad, Tesla je prošao kroz Novi Sad i Podgrađe vozom, kojim je iz Budimpešte krenuo prema prestonici Srbije. U slavu tog jubileja, putanjom kojom se on kretao, svi učesnici Dočeka imaće priliku da, prateći našeg velikana, učestvuju u interaktivnoj predstavi Tesla izumetnik kod mosta Duga (31. decembra u 20.22h) i do sada neviđenom audio-vizuelnom svetlosnom izložbom Teslina svetlosna galerija u obnovljenom Podgrađu, čiji je partner kompanija NIS. Lik i delo Nikole Tesle, Prometeja savremenog doba, biće nam iskra kojom treba ponovo da obasjamo Podgrađe. Mesto odakle je ponikao Novi Sad.

Šta nam Podgrađe donosi u novogodišnjoj noći?

Doček u Podgrađu je umetnička proslava koju ne treba da propustite, jer ćete nakon predstave Tesla izumetnik imati priliku da u povorci, koja će svojim prolaskom preko Duge simbolički „graditi“ most preko Dunava, stignete sve do Podgrađa, gde vas očekuje jedinstven audio-vizuelni doživljaj! Tamo nastavljamo priču o Tesli „ispisanu“ na fasadama, kroz Beogradsku ulicu, sve do Beogradske kapije, sagrađene 1753. godine. Nebo iznad Podgrađa obasjaće režirani svetlosni spektakl. Neki od najznačajnijih evropskih umetnika iz domena vizuelnih instalacija – Petko Tančev, Alberto Novelo i Ivan Marušić Klif, kao i aktuelna imena evropske i domaće muzičke scene, u sinergiji će pretvoriti Podgrađe 31. decembra i 1. januara u veliki energetski bljesak sa te strane Dunava.

Muzički program u Podgrađu

31. decembar (ulaz slobodan)

22.00h – DJ Dark Angel (Glavna scena, kod Beogradske kapije)

22.00h – Elektro Guzzi (Velika scena, Trg Prote Mihaldžića)

22.00h – Kanda, Kodža i Nebojša (Mala scena, Štrosmajerova ulica)

23.15h – Noise Destruction (Glavna scena, kod Beogradske kapije)

23.30h – Đorđe Miljenović (Mala scena, Štrosmajerova ulica)

23.45h – Nipplepeople (Velika scena, Trg Prote Mihaldžića)

1. januar (ulaz slobodan)

21.00h – Minilinija (Glavna scena, kod Beogradske kapije)

23.00h – Kruder & Dorfmeister (Glavna scena, kod Beogradske kapije)

Vidimo se u Podgrađu i ne propustite da vidite i doživite nešto Novo. Sada. Jedinstven umetnički program stvoriće neponovljivu atmosferu, a sa njom i uvertiru za uzbudljivu godinu titule!

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović, Vladimir Veličković

Povezani članci