Doček 7530: Sjajan muzički program za svačiji ukus

Bliži nam se 13. januar, a sa njim i još jedan Doček koji će obeležiti svečano otvaranje Evropske prestonice kulture, pa ćemo u 20.22 sata zajedno slaviti ovu prestižnu titulu kod zgrade Banovine neponovljivom predstavom Zeniteum, koju vam savetujemo da nikako ne propustite. Novi Sad sjajnim programom pokazuje da je i više nego vredan ove laskave titule, a ako vas posebno zanima ko svira i gde, garantujemo da ćete i 13. januara biti zadovoljni ponudom. Očekuje vas vrhunski muzički program, a evo u čemu možete uživati.

12. januar – Warm up koncerti

Već 12. januara u centru počinje „zagrevanje“. Pre nego što Novi Sad i zvanično postane Evropska prestonica kulture, u centru će nastupati brojni novosadski bendovi i tako pripremiti atmosferu za Doček. Očekuju vas Ateist rep, Josip A Lisac, Stefan i akustični gadovi, Šinobusi, Zbogom Brus Li, Gift, Klo Klo, Milan Mumin, UV, Dragon’s Fuel, Plavi Ptičić, te Kilo Kilo Banda. Ove svirke širom grada organizuje Asocijacija INBOX, zahvaljujući kojoj godinama već uživamo u Festivalu uličnih svirača.

13. januar

Nakon svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture, ljubitelji muzike imaće svojih pet minuta ma šta da je njihov izabrani žanr. Na čak preko 40 lokacija u gradu dešavaće se neka dobra svirka ili koncert, što znači da izbora zaista ima i da ćete se verovatno naći na mukama šta da propustite!

Čardak ni na nebu ni na zemlji

KCNS, 18.00h

Kako se prave ljubitelji opere? Tako što ih vodite na operu za decu kad su mali! Opera za decu rađena po motivima bajke Čardak ni na nebu ni na zemlji treća je opera za decu Udruženja Visoko C. Kroz ovo muzičko-scensko delo, inače autorsko delo Marije i Branislava Cvijića, najmlađi će moći da iskuse klasičnu bajku na neobičan ali i zabavan način.

Zvučni snop (Soundbeam)

Nova zgrada ŠOSO Milan Petrović (Novo naselje), 19.00h

Orkestar Dobri ljudi od svog nastanka 2013. godine radi na inovacijama muzičkih sadržaja, uglavnom o bluz i džez improvizacijama. Mogli ste da ga čujete na Novosadskom džez festivalu, ali i nekoliko puta u okviru Evropske prestonice kulture. Očekujemo da upotpune atmosferu Dočeka svojom magičnom i posebnom energijom!

Chrystabell

Crkva imena Marijinog, 21.30h

Ne zna se šta je lepše – da li što nam dolazi sama Krista Bel, zvezda Tvin Piksa koja izvodi džez, soul i dreamy pop, ili pak interijer u kom će se koncert održati, a to je popularna „Katedrala“. Nemojte propustiti ovaj jedinstven i neobičan spoj gotičkog ambijenta Crkve imena Marijinog i pevačice koja mnoge podseća na Nika Kejva, Bouvija, Massive Attack i Portishead.

Josipa Lisac

Sinagoga, 21.30h

Josipa Lisac stiže u Novi Sad da nas sve podseti na svoje hitove, kojih je bilo zaista mnogo. Ova zvezda bivše Jugoslavije s dugom i bogatom karijerom dugo već intrigira ceo region glasom, žanrovskom neukrotivošću, te autentičnom pojavom, i očekujemo sjajan ugođaj u kom će uživati sve generacije. Avangardna Josipa održaće za doček 7530 koncert u novosadskoj Sinagogi. Intervju sa ovom legendarnom pevačicom, pročitajte OVDE.

Bojana Vunturišević

KS Svilara, 21.30h

Prema Bojani Vunturišević teško je biti ravnodušan, a najčešće je to na pozitivnoj strani skale! Bivša pevačica benda Svi na pod, sada solo autorka, izdvojila se vrlo brzo po karakterističnom zvuku i energiji, a osim za sebe, hitove pravi i za druge, te je autorka brojnim drugim izvođačima. Bojana trenutno snima drugi solo album, a u KS Svilari čućemo stare, a možda i nove stvari.

Carminho

Srpsko narodno pozorište, 21.30h

Mnogi će se obradovati vesti da u Novi Sad dolazi nova kraljica fada i dobitnica Zlatnog globusa za najboljeg izvođača. Mlada Karminjo već je prepoznatljivo ime fada, muzike koja je više od muzike, žanra koji opija svojim tonovima, ali i osećanjima patnje, bola, sreće. Karminjo ima tri albuma i peva po najboljim koncertnim salama sveta, a za Doček 7530 stiže u novosadski teatar da nam prenese jedinstvenu portugalsku muziku u koju se mnogi zaljube na prvi ton.

Srbski pravoslavni pojci

KCNS, 21.30h

Bilo da volite akapela muziku i to konkretno ovaj sastav koji se bavi očuvanjem srpske tradicionalne muzike, ili da vam je to nešto novo, preporučujemo Srbske pravoslavne pojce vašoj pažnji. Sastav je nastao slučajno, okupljanjem prijatelja s Teološkog fakulteta koji su želeli da ulepšaju crkvena bogosluženja pesmom, a danas ih ima više i proširen im je repertoar. Od Pojaca ćete čuti pre svega duhovne i etno pesme, ali i narodne i starogradske.

Jimi Tenor

Novosadsko pozorište – Újvidéki Színház, 22.00h

I džez dolazi na Doček 7530! Novosađanima će se prvi put predstaviti Džimi Tenor, izvođač koji džez spaja s elektronikom, soulom i fankom, te kog poznavaoci nazivaju Tarantinom u svetu muzike. Zaintrigirani? Dođite u Novosadsko pozorište!

Andreas Otensamer

Gradska kuća, 22.00h

Najbolji klarinetista sveta dolazi na Doček 7530 i pokazaće nam šta sve može ovaj instrument u izvođenju neverovatnog virtuoza. Andreasa poznavaoci proglašavaju jednim od najboljih klasičnih muzičara i dirigenata na savremenoj sceni. Dođite da čujete kako zvuči umeće umetnika koji sarađuje s najznačajnijim orkestrima na svetu!

Nouvelle Vague

Gradska koncertna dvorana, 22.00h

Nova Gradska koncertna dvorana ugostiće najpoznatiji francuski kaver bend na Dočeku 7530! Nouvelle Vague sasvim je prepoznatljiv po obradama svetskih hitova u neobičnim aranžmanima, te ste tako sigurno čuli za obrade grupa Joy Division, Blondie, Depeche Mode… Osim zanimljivih obrada, ovaj bend ima i energične nastupe, tako da pokušajte da prisustvujete ovom koncertu!

Van Gog

Novosadski sajam, 22.00h

Van Gog prisutan je na domaćoj sceni više od trideset godina – odličan razlog da nam se pridružite na Novosadskom sajmu! Ovaj bend, predvođen čuvenim Zvonimirom Đukićem Đuletom, dobitnik je MTV nagrade za najboljeg izvođača na MTV Adriji za 2007. godinu, ali i drugih nagrada, a nadasve – ljubavi publike! Dođite da čujete pesme uz koje ste odrastali ili uz koje su odrastali vaši stariji prijatelji, ili čak roditelji! Atmosfera će svakako biti za pamćenje!

Matija Dedić

KS Eđšeg, 22.00h

Dobrog džeza nikad dosta, te stoga publici darujemo koncert pijaniste i kompozitora Matije Dedića. Dedić se proslavio kao kompozitor televizijske i pozorišne muzike, ali i kao solo izvođač. Dobitnik je brojnih nagrada za najboljeg džez pijanistu, najboljeg hrvatskog kompozitora i autora, najboljeg pijanistu… Na svojih osam albuma obrađivao je i pesme svog oca Arsena Dedića, a džez ističe kao najveću ljubav. U Novom Sadu Matiju smo slušali već nekoliko puta i uvek uživali, a za Doček očekujemo još lepši i bajkovitiji koncert – sasvim u skladu s prilikom.

Morcheeba

Pozorište mladih, 23.00h

Morcheeba će ponovo nastupiti u Novom Sadu! Ova britanska grupa, prepoznatljiva po kombinacijama različitih žanrova u svojoj muzici, ali i specifičnoj atmosferi, dolazi da nas podseti na stare i kultne hitove, ali i one s najnovijeg albuma koje već broje milionske preglede. Dođite da čujete trip-hip, rok, folk-rok i druge žanrove s kojima se Morcheeba tako dobro i uspešno poigrava!

Damir Urban

Reformatorska crkva, 23.00h

Damir Urban s razlogom je jedan od omiljenih hrvatskih muzičara u Srbiji. Aktivan je preko trideset godina i jedan od onih koji su u tom periodu definitivno obeležili rok i alternativnu scenu. U Novi Sad rado dolazi i publika ga rado sluša, a kako je istakao da i posle toliko godina oseća prema njoj veliku odgovornost, možemo biti sigurni da će nam u neobičnom ambijentu Reformatorske crkve prirediti sjajan koncert.

Rudimental

SKCNS Fabrika, 23.00h

Britanski drum’n’bass sastav jedan je od najaktuelnijih u svom žanru već neko vreme, zahvaljujući prepoznatljivom stilu, ali i saradnjama s nekim od najpoznatijih svetskih izvođača, kao što su Ed Širan ili Emeli Sande. Obnovljena Fabrika u Kreativnom distriktu na Limanu, biće sjajno mesto da ih ugosti, pa ne propustite da vidite i čujete kako sve to zajedno izgleda i zvuči!

Koncerti u zatvorenim prostorima održaće se uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mera, a detaljnije informacije o ulaznicama i samim nastupima pronađite na sajtu Doček

Autorka: Tihana Smiljanić

Foto: Promo, privatna arhiva

Povezani članci