Karminjo: Fado je moj jezik i način izražavanja osećanja i ideja

Kraljica fado muzike i dobitnica Zlatnog Globusa, Karminjo, uveličaće ulazak u godinu titule Evropske prestonice kulture koncertom u najstarijem srpskom teatru – Srpskom narodnom pozorištu, 13. januara u 21.30 časova. Jedna od najvećih zvezda portugalske scene pre dve godine nastupala je u Beogradu, a sada se spremaza svoj prvi nastup pred novosadskom publikom. Iskoristili smo priliku da sa njom porazgovaramo o muzici koju stvara, karijeri i uspesima koje ređa, a otkrila nam je i zbog čega smatra da je ova titula EPK važna za jedan grad, jer i sama dolazi iz bivše prestonice kulture.

U okviru Dočeka, Karminjo će imati priliku da kroz svoju muziku približi fado Novosađanima i gostima Srpske Atine, a ističe da je veoma uzbuđena što će biti deo otvaranja nove Evropske prestonice kulture.

U okviru svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture, publika u Novom Sadu imaće priliku da sluša fado uživo u najstarijem srpskom teatru – Srpskom narodnom pozorištu. Šta publika može da očekuje 13. januara od kraljice fada?
Veoma sam srećna što ću nastupiti u Novom Sadu. Svakako da mi je čast da se predstavim u Srpskom narodnom pozorištu, ali posebno u ovom značajnom trenutku za grad, u godini Evropske prestonice kulture. Uzbuđena sam i što ću predstaviti svoj poslednji album Marija, kao i neke pesme sa drugih albuma, ali koncert je fokusiran na ovaj poslednji rad. Bila sam u Srbiji i ranije, ali je svaki put novo iskustvo posebno kada se vratite sa novim pesmama.

Ovo je vaš prvi koncert u Novom Sadu, ali ne i prvi nastup u Srbiji. Pevali ste u Beogradu pre dve godine. Kakva ste iskustva poneli iz Srbije?
Prethodni nastup koji sam imala u Srbiji je bio neverovatan. Mislim da je srpska publika veoma topla i da nam daje mnogo. Mislim da je veoma važno na fado koncertu da postoji ova razmena energije između nas na bini i publike. Svi koncerti su različiti zbog toga, jer postoji drugačiji ambijent, tako da je rezultat uvek nov i jedinstven, veoma sam srećna što se vraćam.

Odrasli ste u muzičkoj porodici, među gitarama i fado glasovima, i ćerka ste slavne pevačice Tereze Sikeire. Da li je vaš profesionalni put određen zahvaljujući majci i ko vam je, osim nje, bio najveći uzor i podstrek da i sami uđete u svet muzike? Kakav je život obojen muzikom čežnje i nostalgije?
Počela sam da pevam fado u isto vreme kada sam progovorila portugalski. Tako da su to znanje i fado kultura bili jako snažni u meni, jer to je nešto što potiče iz mog detinjstva. Iz ove perspektive ne mogu da odvojim fado od sebe, to je način na koji vidim svet i izražavam se, iznosim svoje misli, želje i osećanja. To znači moj sopstveni jezik, moj način izražavanja osećanja i ideja, a takođe je i način da definišem svoj portugalski identitet i sebe kao osobu. U mojoj kući bilo je mnogo muzike, ne samo fado, moja majka mi je bila najveća inspiracija, ali i drugi fado pevači koje sam imala prilike da vidim uživo kod kuće, jer su u to vreme moji roditelji imali fado sesije, a ja sam imala priliku da to gledam i slušam od svoje druge-treće godine. Takođe sam slušala i albume koje su moji roditelji imali kod kuće.  Imala sam mnogo različitih inspiracija i priliku da budem svoja, a to je veoma važno.

Koje žanrove volite osim fada, kakvu muziku slušate u slobodno vreme?

Slušam mnogo muzike, slušam fado, džez, brazilsku muziku, dosta klasične muzike takođe, volim američku muziku ne samo standarde, već i džez i rok, pop muziku… i svi ovi uticaji me na neki način inspirišu, stvaraju moju ličnost i utiču da budem osoba kakva sam danas. Ali ne mešam dva različita žanra, ne mislim da je to moj način i ono što tražim. Ono što tražim je da razumem svoj žanr i da kreiram sopstvenu muziku, ali u okviru stvarnosti i pravila određenog žanra. Tako mogu da budem svoja i pevam svoje tekstove koje komponujem i trudim se da donesem nešto novo i nešto što me inspiriše. Ono što me čini je mnogo stvari, ne samo fado. Ono što pokušavam da uradim je da radim na ovom žanru i da zadržim identitet i strukturu za koju mislim da je dostojanstvena.

Iza vas je bogata karijera, pet albuma, od kojih su neki dostigli platinasto izdanje, saradnja sa velikim muzičkim imenima, dobitnica ste Zlatnog globusa. Kako gledate na ova priznanja?

Dostignuća posmatram kao gorivo za nastavak, naravno moja najneverovatnija iskustva nisu samo moji albumi već i saradnje koje imam sa drugim umetnicima, za mene je to najdragocenija stvar koju imam u karijeri. Mnogo više od bilo koje nagrade. Mislim da su nagrade samo dobre da se prepozna da si uradio nešto što se ljudima do tog trenutka dopalo. Radim za sebe, za srodne osobe u umetnosti, i ako se ljudima to sviđa biću veoma srećna, ako ne, ostaću na svojoj istini, nastaviću svojim putem u nadi da će im se možda jednog dana dopasti, ali to nije najvažnije. Dakle, nagrada je posebna, ali to nije moja glavna preokupacija. Moja glavna preokupacija je da moj rad i moji izbori budu pošteni, zatim očuvanje identiteta, integriteta i saradnja sa drugima su veoma važni da učim, rastem i budem bolji umetnik.

Lisabon iz kog potičete 1994. godine poneo je titulu Evropske prestonice kulture, dok je grad Porto tu prestižnu titulu nosio 2021. Šta mislite koliko je ova titula važna za grad i šta im donosi?

Mislim da je poneti titulu Evropske prestonice kulture veoma važno za jedan grad, jer dobijate pažnju sveta, ali i umetnika iz grada i zemlje. Čak i kada je u pitanju mala zemlja kao što je Portugal, možete videti te razlike. I verovatno ima novca za podsticanje umetničke produkcije, ponekad umetnici imaju problema da formalizuju svoje ideje i uz to se otvaraju mnoge mogućnosti za neke umetnike. I deliti, imati ovu komunikaciju sa svetom i drugim umetnicima. Mislim da je veoma značajno i razlučiti u glavi šta je došlo iz Srbije, šta je došlo iz Novog Sada, šta je poseban identitet svakog grada. Mislim da je to u suštini najvažnije jer su na primer Lisabon i Porto u istoj zemlji, veoma maloj zemlji, ali su potpuno različiti. Tako da mislim da usmeravanje pažnje na jedan grad čini nešto posebno, a za identitet grada je veoma značajno i jedinstveno.

Pored priprema za svečano otvaranje Evropske prestonice kulture, na čemu trenutno radite?

U ovom trenutku pripremam i novi album, radim na kompozicijama i repertoaru, u potrazi sam za novim pesmama, novim tekstovima i novim kompozicijama, ne samo mojih, već i od drugih umetnika. Nadam se da ćete ove godine od mene čuti vesti o ovom novom albumu.

Autorka: Marina Marić

Foto: privatna arhiva/Carminho

Povezani članci