Šta kažu predstavnici drugih EPK o Novom Sadu?

Dok se utisci sa svečanog otvaranja godine titule u kojoj je Novi Sad konačno i zvanično preuzeo titulu Evropske prestonice kulture i dalje sležu, iskoristili smo priliku da porazgovaramo i sa drugim predstavnicima bivših i budućih Evropskih prestonica kulture i njihovim utiscima o Novom Sadu.

Oni su svojim prisustvom i podrškom uveličali svečanost otvaranja godine titule EPK, a sada vam prenosimo neke od njihovih impresija o svečanoj ceremoniji ali i Zeniteumu :: 2022 i koncertima kojima su prisustvovali.

Da je kultura u Srpskoj Atini utkana u svaki kutak grada, te da kultura ovde zaista živi i cveta, pokazali smo čitavoj Evropi. Evropska prestonica kulture, tokom osam programskih lukova do kraja 2022. godine okupiće 4000 lokalnih i svetskih umetnika na sceni i to na 1500 događaja! Ponosni smo na naš mali, ali istaknut grad na mapi Evrope koji sada sija posebnim svetlom.

Osim Novog Sada, titulu Evropske prestonice kulture ove godine poneće i grad Kaunas (Litvanija) 22. januara, kao i Eš (Luksemburg), 26. februara. Direktorka kulturnog programa grada Eš, Fransois Poos otkrivajući Novi Sad istakla je potencijal ovog grada, a uživala je i u poseti Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, te se nada skorijoj prilici za novu posetu našem gradu. Poslušajte njene impresije sa svečanog otvaranja, gde je istakla i značaj saradnje sa Novim Sadom i Kaunasom.

Titulu Evropske prestonice kulture će naredne 2023. godine poneti i Vesprem u Mađarskoj, a ovom prilikom smo porazgovarali sa rukovodiocem kancelarije za novinare Vesprem Balaton 2023. Gospodin Mihaly Müller nam je otkrio svoje impresije o ceremoniji otvaranja EPK u Novom Sadu i sjajnim koncertima koje je posetio, a saznali smo i da će njihovom gradu iskustvo koje je poneo itekako značiti u razvoju i realizaciji programa naredne godine.

Jedna od naših gošći koja je takođe prisustvovala svečanom otvaranju, sa kojih nosi lepa iskustva, a koja dolazi i bivše prestonice EPK – Vroclav 2016, jeste Paulina Maloy, rukovodilac kancelarije za novinare. Pored Zeniteuma, ističe da je najviše uživala u koncertu Morcheebe, ali i organizovanoj turi upoznavanja znamenitosti Novog Sada, kojoj je rado prisustvovala.

Od savetnika za Evropske prestonice kulture možemo očekivati samo najiskrenije kritike i pohvale, te vam prenosimo utiske i impresije čoveka koji je prisustvovao mnogim otvaranjima EPK. Gospodin Hanns-Dietrich Schmidt smatra da će ova titula značajno istaći Novi Sad na evropskoj mapi, jer je on već sada, kako kaže, “na visokoj lestvici” kada je kultura u pitanju, ali da će ovom titulom postati “više evropski” grad u koji će ljudi rado dolaziti i otkrivati kulturu, nasleđe i bogatu istoriju.

Prevod: Marija Protić

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci