Novi Sad je Evropska prestonica kulture!

Naš grad zvanično je sinoć poneo najprestižniju evropsku titulu – Evropske prestonice kulture. Slaveći velika imena srpske nauke, kroz umetnost i kulturu, Novi Sad je pokazao kako se čuva i neguje kulturno nasleđe grada.

Svečano otvaranje obeležila je nesvakidašnja proslava „Zeniteum :: 2022” u režiji Dragana Živadinova, dok je vrhunac bio oličen u dva lika – liku Milutina Milankovića kog je tumačio Boris Isaković i Mileve Marić Ajnštajn koju je odigrala Anita Mančić, uz 22 glumca, 22 pevača, baletske plesače, akrobate, solo trubače Lauru Vukobratović i Nenada Markovića, ali i čitav duvački orkestar. Muziku koja je doprinela čitavom audio-vizuelnom događaju, komponovala je Dragana Jovanović. Nakon svečanog otvaranja EPK, širom grada su usledili i brojni koncerti domaćih i svetskih izvođača, među kojima su Carminho, Nouvelle Vague, Josipa Lisac, Chrystabell, Matija Dedić, Van Gog i drugi.

Svečano je otvorena i velika nesvakidašnja izložba „Vreme i vaseljena” u holu Studija M, autora dr Dušana Jovovića i profesora dr Aleksandra Petrovića, koja će za posetioce biti otvorena tokom čitave 2022. godine. Gledaoci su putem malih ekrana, u direktnom prenosu na drugom programu RTS-a i prvom programu RTV-a, imali priliku da isprate Ceremoniju proglašenja Novog Sada kulturnom prestonicom, održanu u Srpskom narodnom pozorištu.

Donosimo vam pregled najupečatljivijih trenutaka koji su obeležili svečano otvaranje Evropske prestonice kulture! Novi Sade, čestitamo!

Slava u kulturnim stanicama 14. i 15. januara

Nakon svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture, proslava se nastavlja 14. i 15. januara u kulturnim stanicama. Programom koji nosi naziv Slava posetioci će se simbolično osvrnuti na tradicionalnu srpsku slavu, prvo kulturno dobro ubrojeno u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska. Kulturne stanice obeležiće staru tradiciju, ali na nov način – uz pesmu horova, muziku tamburaša i izložbu fotografija svetski priznatog grafičkog dizajnera, Pavela Surovog, čiju izložbu posetioci mogu pogledati do 5. februara. Intervju s ovim umetnikom pročitajte OVDE.

Celokupan program, satnice, i detalje pro(slava) možete pogledati na sajtu kulturnih stanica. Partner projekta Slava je IDEA.

Foto: Vladimir Veličković, Miloš Milenković, Marko Pudić, Zoran Jesić.

Povezani članci