Ko čini ansambl predstave Zeniteum :: 2022?

Preostalo je samo dva dana do trenutka kada će Novi Sad zvanično postati Evropska prestonica kulture, a svečano otvaranje obeležiće neponovljiva predstava Zeniteum :: 2022, koja predstavlja dramsku, muzičku i plesno-akrobatsku simfoniju. Sa preko 60 umetnika na sceni, modernom scenografijom i kulisom Brašovanove Banovine na Bulevaru Mihajla Pupina, ova predstava simbolično će otpočeti u 20.22 časa. Upoznaćemo vas sa ansamblom ovog umetničkog projekta, do sada neviđenog na našim prostorima.

Kao što je zenit najviša tačka do koje se može dospeti, tako je i Zeniteum :: 2022 predstava, slavlje i vrhunac programa „Dočeka”.

Domaćin predstave svečanog otvaranja u ime Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture biće dr Lazar Jovanov, novosadski glumac koji će zajedno sa plejadom učesnika komunicirati sa publikom i biti vodič Novosađanima i posetiocima grada kroz početak Evropske prestonice kulture.

U režiji čuvenog slovenačkog reditelja i tvorca post-gravitacijske umetnosti, Dragana ŽivadinovaZeniteum :: 2022 za protagoniste uzima dva velikana srpske i svetske nauke, koji su u tesnoj sprezi sa Novim Sadom – Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića. 

Lik Milutina Milankovića tumači višestruko nagrađivan i jedan od najpoznatijih novosadskih glumaca, Boris Isaković, a u ulozi Mileve Marić Ajnštajn nalazi se Anita Mančić, jedinstvena dobitnica čak pet Sterijinih nagrada, koje dodeljuje jedan od najcenjenijih pozorišnih festivala u Srbiji, Sterijino pozorje.

Osim Anite Mančić i Borisa Isakovića, kao i glumice Milice Šećerov, koji su se već predstavili, glumački ansambl čine i Tašana Đorđević, Vanja Halupa, Ana Milosavljević, Emilija Milosavljević, Lea Jevtić, Marina Aratinović, Nevena Kovačević, Neda Miljković, Slavica Vučetić, Marko Topalovački, Stefan Milivojević, Nikola Ivačkov, Đorđe Galić, Lazar Petrović, Peđa Marjanović, Vukašin Ranđelović, Avram Cvetković, Stefan Sabo, Branislav Ćalić, Miloš Lazić i Jelena Đulvezan.

“Muzika je pored glavnih aktera – glumaca, takođe glavni akter. Dragan Živadinov je napisao libreto za muzički oratorijum, koji je komponovan za veliki snasmbl: mešoviti hor, dva ansambla limenih duvača (16 instrumentalista postavke popularnih ansambala, 8 izvođača fanfara), dvoje solista trubača i elektroniku. Oratorijum je komponovan tako da se može izvoditi i koncertno, nezavisno od scene”, objašnjava kompozitorka muzike predstave Zeniteum :: 2022, Dragana Jovanović, sa kojom smo nedavno razgovarali za Visit Novi Sad.

Umetnički doživljaj predstave nesumnjivo će upotpuniti i duvački orkestar u sastavu 24 akademska muzičara, među kojima su i solo trubači Nenad Marković i Laura Vukobratović, čiji intervju u celosti možete pročitati ovde.

Takođe, tu su i plesači Anisja Gavrilović i Toma Križnar, kao i akrobate Filip Kržišnik i Blaž Slanič, koji će se naći na scenografiji visokoj 40 metara, koju je osmislila i dizajnirala scenografkinja i kostimografkinja Dunja Župančič. Dramaturg predstave Zeniteum :: 2022  je Svetislav Jovanov, dok je asistentkinja režije Maja Grgić.

Sve učesnike predstave svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture Zeniteum :: 2022, koji su deo ovog impozantnog projekta, možete pronaći OVDE.

Dragi Novosađani i gosti, vidimo se na Zeniteumu, kod Banovine, u 20.22 časa! Uđimo zajedno u godinu titule EPK i ispišimo novu stranicu istorije Novog Sada!

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci