Februar u Novom Sadu: događaji koje ne treba da propustite

Hladne, zimske dane u prestonici kulture ovog februara začinite kulturom u pokretu. Novi programski luk Seobe baviće se čitavog meseca temom migracija i umetnosti migracija, te vam izdvajamo, između ostalog, i pregršt zanimljivih događaja programa Evropske prestonice kulture, među kojima dominiraju izložbe. Kako biste uvek bili u toku sa dešavanjima po gradu, redovno pratite naš kalendar na sajtu. Kao i uvek, imamo predloge za sve uzraste i svačiji ukus, pa vas unapred pozivamo da zaokružite neke od ovih datuma u svojim kalendarima. Zagrejmo februar pred vama, naravno, uz sve preduzete mere opreza i s maskom na licu

Kultura nas zove

Dan grada Novog Sada, koji se obeležava 1. februara, biće u znaku dve veoma značajne izložbe za prestonicu kulture, koje ćete imati priliku da posetite sve do kraja aprila. Muzej Vojvodine u Dunavskoj ulici otvara vrata svojim posetiocima izložbom Tamo gde seoba završava – od rimske Panonije do današnje Vojvodine, kojom će biti predstavljena tri pozlaćena rimska šlema iz 4. veka, dok će u Zbirci strane umetnosti, koja se nalazi u istoj ulici, posetioci moći da obiđu Izložbu Akcenti – Novi Sad kojom će biti prikazane istorijske vrednosti Novog Sada, koje su nastajale, prihvatane i razvijane u periodu dugom više od tri veka. Od 12. februara ne propustite još jednu multimedijalnu izložbu na Spensu, koja će vam približiti priču o razvoju i modernizaciji ovog grada, a u pitanju je Novi Sad moderan grad.

Temu migracija umetnici će prikazati i kroz fotografiju, te vas pozivamo da od 19. februara prilikom šetnje centrom grada, zastanete i pogledate izložbu Migracije u 21. veku. Kroz 58 fotografija biće prikazano čak 28 foto-reportaža trenutno najznačajnijih svetskih foto-reportera iz celog sveta na temu migracija. Galerija Matice srpske takođe će se baviti ovom tematikom, te će od 18. februara biti otvorena izložba srpskih i evropskih umetnika koja u prvi plan dovodi umetnost usmerenu na propitivanje istorijskog i savremenog smisla seoba. Slike će u Evropsku prestonicu kulture doputovati iz velikih nacionalnih i evropskih umetničkih galerija i muzeja, te vam savetujemo da u svoj planer upišete Migracije u umetnosti, umetnost migracija.

Izložbu koju takođe izdvajamo, a možda je još niste posetili, jeste Vreme i vaseljena, koja predstavlja svojevrsno putovanje od tame do svetlosti, haosa do kosmosa, kroz multimedijalni spoj digitalnog i analognog umetničkog izraza. Izložbu možete posetiti u Studiju M tokom cele godine titule Evropske prestonice kulture.

Klasika je za sve

Ljubitelje klasične muzike obradovaće nastupi Vojvođanskog simfonijskog orkestra, koji će u okviru programskog luka Seobe, održati ukupno tri koncerta pod nazivom The Best of Novi Sad, pokazujući koliko je naš grad bogat uspešnim i perspektivnim muzičkim umetnicima. U sinergiji svetskih, a naših muzičara, videćemo najbolje od migracija. Koncerti nas očekuju 2, 10. i 17. februara, a imaćete priliku da slušate soliste Stefana Milenkovića, Aleksandru Šuklar, Irenu Josifovsku, Kemala Gekića, Ritu Kinku i Roberta Lakatoša. U Gradskoj koncertnoj dvorani ćete 24. februara imati priliku da uživate u nastupu gudača Holandskog radijskog filharmonijskog orkestra ROctet. Četvoro violinista, dvoje violista i dvoje violončelista obećavaju veće za pamćenje u okviru programa Evropske prestonice kulture. Atmosferu Kulturne stanice Eđšeg, od 8. februara upotpuniće zvuci gitare i to na Vojvođanskom festivalu klasične gitare, koji će se održati po 16. put, te vam savetujemo da poslušate uživo prof. Zorana Krajišnika, solistkinju Ljubicu Bukvić i druge umetnike. Novosadska publika će u novoj Gradskoj koncertnoj dvorani, 28. februara, imati priliku da prisustvuje i nastupu na kome će kompozitor i solista Nebojša Živković nastupiti sa novosadskim muzičkim ansamblom Camerata Academica Novi Sad, a u istom prostoru će 18. februara biti održan koncert Vasila Hadžimanova sa bendom i gostima. Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Kulturnog centra.

Književnost na dlanu

Izdvajamo dva događaja za ljubitelje književnosti. U Crnoj kući, 2. februara, održaće se čak 183. Književni klabing na kom će se razgovarati o knjizi Sabo je stao, Ota Horvata, s početkom u 18 časova. Istog dana, ali sat vremena kasnije, u Digitalnom omladinskom centru održaće se promocija knjige Omama Slobodana Vladušića. Ako ste pročitali lektiru, odnosno Sabo je stao, uputite se u Crnu kuću, u suprotnom – na promociju!

Februar na pozorišnim daskama

U okviru programskog luka Seobe, 28. februara u Ustanovi za kulturu i obrazovanje Kulturni centar Mladost u Futogu, održaće se Velika seoba arhivatora. Ekipa Državnog posla, dobro poznati Čvarkov, Torbica i Boškić, do suza će nas nasmejati svojom interpretacijom migracija u regionu. Ovo ne želite da propustite! Na pozorišnim daskama najstarijeg teatra u Srbiji, Srpskog narodnog pozorišta, očekuju vas predstave Tesla izumetnik (1.2. u 19h i 7.2. u 19.30h), čiji ste deo imali priliku da pogledate i u okviru Dočeka nove godine, kao i duodrama Zvrk (7.2. u 20.30h), koju preporučujemo, a bavi se temom suočavanja sa propašću čovečanstva, u kojima glumci Nenad Pećinar i Marko Janjić ulaze u niz sukoba uzrokovanih pohlepom i željom za preživljavanjem. Iz repertoara Novosadskog pozorišta izdvajamo klasike Dostojevskog i Tolstoja, Idiot (4. 2. u 19h) i Ana Karenjina (22. 2. u 19h).

Razmrdajte se!

Ukoliko ste ljubitelj rekreativnih pešačkih tura, lagane vikend šetnje po Fruškoj gori su kao stvorene za vas. Neka prva subota u februaru bude rezervisana za planinarsku avanturu koju organizuje Hiking tour Serbia. Okupljanje i polazak su 5. februara u 9 sati kod raskrsnice u Gornjem Šakotincu, a sve što vam je osim udobne obuće potrebno jesu volja i flašica vode. Pešačka kružna ruta: Gornji Šakotinac – Šakotinački vodopad – Kozje brdo – Katanske livade – Veliki Komesarovac – Gornji Šakotinac.

Autorke: Marina Marić i Tihana Smiljanić

Foto: Jelena Ivanović, Srđan Doroški, Promo/EPK

Povezani članci