Seobe: Koja remek-dela su stigla u Novi Sad?

Novi Sad je oduvek bio raskršće, mesto susreta različitih kulturnih identiteta. Multikulturalno lice našeg grada svedočanstvo je da su kretanja sastavni deo ljudskog stanja, te upravo programski luk Seobe kroz umetnost promišlja o ljudskim lutanjima, prožimanjima i susretima. Tokom februara i marta, imamo priliku da posetimo čak 15 izložbi na ovu temu, koje će okupiti afirmisane umetnike i nove nade evropske umetničke scene, kroz klasičnu umetnost, fotografiju i savremeno stvaralaštvo.

Jedna od njih je i izložba Galerije Matice srpske Migracije u umetnosti – umetnost migracija, koja daje sveobuhvatni umetnički odgovor na ovo kompleksno pitanje evropske civilizacije. Biće otvorena sve do kraja aprila, te vam toplo preporučujemo da je posetite, jer predočava različite umetničke vizije na ovu temu kroz dela velikana svetske istorije umetnosti, savremenih evropskih autora i najvećih imena srpskog realizma, koja su migrirala u Novi Sad zarad ove jedinstvene izložbe u Evropskoj prestonici kulture. Intervju sa autorima ove izložbe pročitajte na našem sajtu.

Dela El Greka, Marka Šagala, Viže Lebren o seobama

U okviru Seoba uživo ćemo videti remek-dela nekih od najznačajnijih svetskih umetnika, majstora manirizma El Greka (Bogorodica utešiteljka, Sveti apostol Jakov), zatim Marka Šagala čije delo Seljak i krava , koje možemo uživo videti u galeriji, predstavlja jedno od njegovih ranijih sećanja pretočenih na platno, kao i najpoznatije francuske slikarke 18. veka koja je vrlo mlada postala kraljičina prijateljica, Viže Lebren (Portret grofice Stroganov, Portret Elizabeta Izabela Mnisec). Kroz njihove radove preispitaćete osećanje (ne)pripadnosti kroz pet vekova: Koliku je želju za uspehom imao El Greko, veliki putnik Mediterana, kada je prešao preko 5.000 kilometara u 16. veku? Kakvu je snagu i hrabrost imala Viže-Lebren da sa kćerkom napusti Pariz, provodeći 11 godina u izgnanstvu? Koliko je duha posedovao Šagal kada je uspeo da iz ekstremnog siromaštva stigne u umetničku prestonicu modernog sveta?

Savremena Evropska umetnost o kretanju stanovništva

Uz klasična remek-dela, o migracijama ćete promišljati i kroz selekciju savremenih evropskih radova.
Savremeni kontekst migracija otvoriće mnogobrojna pitanja – koji je prostor za pogrešne interpretacije medijskih sadržaja o migracijama? Koji je odnos između umetnosti i politike? Kako izbeći eksploataciju teme u umetničke svrhe? Na ova i druga aktuelna pitanja odgovaraju radovi savremenih evropskih umetnika Mladena Miljanovića, Vladana Jeremića, Rene Redle, Safeta Zeca i Taus Makačeve.

Umetnički doživljaj migracija u srpskoj umetnosti

Višeslojna izložba Migracije u umetnosti, umetnost migracija će o fenomenu kretanja promisliti i kroz simboličke i istorijske predstave srpske umetnosti realizma.

Doživite monumentalnu istorijsku kompoziciju Paje Jovanovića Seoba Srba koja će biti deo ove izložbe, a predstavlja nacionalnu ikonu. Saznajte sve o sudbini slike koju je prvobitno naručio mitropolit i patrijarh srpski Georgije Branković 1895. godine kako bi na izložbi u Budimpešti predstavila ovaj značajan događaj u istoriji Srba. Ona je jedna od nekoliko predstava ideje stvaranja vizuelnog identiteta srpskog naroda u okvirima Habsburške monarhije. Nju će pratiti animacija protagonista kroz nove umetničke medije koja će produbiti značenja ovog značajnog dela. Animacija je rad Blaža Popovića.

Uz to, izložbu će upotpuniti rad još jednog značajnog srpskog slikara realizma i čuvara istorije Uroša Predića Sveti Nikola spasava brodolomnike, koji će na simboličnom nivou ponuditi različite uglove posmatranja na temu migracija.

Nema razloga da ne posetite izložbu u Galeriji Matice srpske i doživite umetničko promišljanje o kretanjima kroz remek-dela svetske istorije umetnosti, vrhove srpskog realizma i radove savremenih evropskih umetnika.

Autor: Petar Vučković

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci