Seobe: Pozorišne predstave koje izdvajamo za vas

Programski luk Seobe i tematika migracija kojom se bavi, možda nisu nikad bile aktuelnije nego sada, u trećoj deceniji 21. veka, kad je relativno lako promeniti mesto i državu boravišta zarad posla, obrazovanja ili usavršavanja – ali i kada stotine hiljada ljudi moraju da se sele jer su u zavičaju nesigurni i nebezbedni.

Seobe su i metaforičke: kuda li se sve selimo dok čitamo, gledamo seriju ili jednostavno razmišljamo? Upravo je zbog svega toga ovaj programski luk Evropske prestonice kulture posvećen ovoj temi, a u okviru njega uveliko imamo priliku da posetimo sjajne izložbe, koncerte, plesne performanse i predstave. U nastavku vam izdvajamo predstave i performanse koje ne treba propustiti, stoga zabeležite ove datume u svoje kalendare.

B(j)egunci

Kada: 5. mart u 20 časova

Gde: Hala 1 Novosadskog sajma

Preko 50% mladih želi da emigrira iz Srbije i zemalja regiona. Kakva je to zemlja ili zajednica iz kog oni ne bi želeli da pobegnu? To se pitaju, a žele da se zapita i publika, autori pozorišnog projekta B(j)egunci. Ova studija slučaja mladih emigranata s naših prostora želi da osvetli razloge i okolnosti migracija, ali i predupredi one buduće. Interaktivna predstava nešto je što podjednako zavisi od gledaoca kao i stvaralaca: u zavisnosti od toga čiju perspektivu izaberete, takvu ćete i predstavu gledati, a kroz prostor predstave možete se šetati, izaći napolje, otići kući, vratiti se, ili gledati sve s jedne pozicije. Ako vam je ovo interesantno, ne propustite B(j)egunce! Ovu predstavu radilo je Udruženje studenata umetničkih delatnosti 23 iz Novog Sada, akustikUm – Muzička omladina JMBH iz Tuzle i Akademija za umjetnost i kulturu iz Osijeka. Predstava će se, osim u Novom Sadu, igrati i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Velika seoba arhivatora

Kada: 29. mart u 20 časova

Gde: Ustanova za kulturu i obrazovanje Kulturnog centra Mladost u Futogu

Ko ne zna za Čvarkova, Torbicu i Boškića? Ipak, dok su na televiziji u dobro poznatom okruženju, u pozorištu se za potrebe upravo programskog luka Seobe sele u istureno odeljenje – magacin u malom mestu na Fruškoj gori. Dobro poznata ekipa na humorističan način bavi se problemom migracija u regionu – uživaćete u priči o poznatoj trojci koja mora da radi i boravi u malom magacinu, a sve da bi uspeli da se vrate u „rodnu kancelariju“. Ako ste mislili da njihovi odnosi ne mogu da budu komplikovaniji – prevarili ste se – ali sigurno možete očekivati stare rasprave o tome ko je i odakle prvi došao. Predstavu je režirao Petar Jovanović.

Svi smo mi odnekud došli, a neko i malo ranije

Kada: 7. marta u 20 časova

Gde: Hala 1 Novosadskog sajma

Još jedno interaktivno iskustvo očekuje vas na predstavi Svi smo mi odnekud došli, a neko i malo ranije. Ovaj projekat domaćeg dramskog studija Šmiranti i italijanske dramske trupe Polikardija teatro iz Vijaređa, uz podršku EPK, nastao je kao plod višemesečnog rada na radionicama, ali i socioloških istraživanja na temu migracija. Ko su migranti, šta osećaju dok prolaze kroz svoj težak put? Pitanja su to kojima se danas malo ko bavi, a u sklopu pet priča o pet različitih migrantskih životnih iskustava gledaoci će moći da prepoznaju svoje, ljudsko iskustvo, čak i ako nikad nisu imali iskustvo izbeglištva ili migracije.

Monodrama Krv i blato

Kada: 26. februar, 1, 5, 10, 15, 19, 25. i 31. mart, te 5, 14. i 30. april. Sva izvođenja počinju u 18 sati.

Gde: Muzej Vojvodine

Monodrama Krv i blato prati multimedijalnu izložbu Tamo gde seoba završava: od rimske Panonije do današnje Vojvodine. Ovu izložbu pripremio je Muzej Vojvodine u okviru programskog luka Seobe, i možete je pogledati sve do kraja aprila. Monodrama Krv i blato zapravo je priča rimskog vojnika Dizona koju on priča nakon svoje smrti. Dizon je Tračanin po poreklu koji je svojevremeno nosio jedan od čuvena tri šlema koji se čuvaju u Muzeju. Tekst je pisao Zoran Subotički, režiju potpisuje Radoslav Milenković, a Dizona igra Jugoslav Krajnov. Za predstavu se plaća redovna muzejska ulaznica uz obaveznu prijavu na mejl pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs, s obzirom na ograničen broj mesta.

Plesni performans Kaori Ito

Kada: 8. mart u 20 časova

Gde: Hala 1 Novosadskog sajma

Dan žena biće u znaku jedinstvenog plesnog performansa savremene nagrađivane plesačice japanskog porekla Kaori Ito, koja će zaplesati uz zvuke Ansambla Etnoforija Bogdan Ranković, a koji će nenom nastupu dati tradicionalnu notu. Kaori Ito živi i radi u Francuskoj, a poznata je po tome što za svoje nastupe sama osmišljava koreografiju. Insistirajući u svojim koreografijama na atmosferi intimnosti, ona lucidnošću i iskrenošću u aktu plesanja teži da tematizuje neke od osnovnih pitanja ljudske egzistencije. Ulaznice su u prodaji na sajtu Gigstixa, kao i na blagajni Novosadskog sajma.

Autorka: Tihana Smiljanić

Foto: Promo/EPK

 

Povezani članci