Mart u Novom Sadu: Događaji koje ne treba propustiti

Mart u Novom Sadu i dalje će biti u znaku programskog luka Seobe, koji se bavi temom migracija. Izdvajamo vam mnoštvo zanimljivih događaja u Novom Sadu, koje će upotpuniti i oni iz programa Evropske prestonice kulture. Uživaćete u knjizi, vrhunskim specijalitetima, nastupima velikih imena svetske muzičke scene, ali i imati priliku da pomerite lične granice. Kako biste uvek bili u toku sa dešavanjima po gradu, redovno pratite naš kalendar na sajtu. Kao i uvek, imamo predloge za sve uzraste i svakoga, pa vas unapred pozivamo da zaokružite neke od ovih datuma u svojim kalendarima. Zakoračimo zajedno u mesec proleća uzbudljivim programom pred vama, naravno, uz sve preduzete mere opreza i s maskom na licu.

Na pozorišnim daskama…

Mart u novosadskim pozorištima donosi neke nove premijere i predstave koje vredi posetiti. Tako, u Srpskom narodnom pozorištu možete pogledati čak tri premijere, Berlinski zid (kad se mi mrtvi zaigramo živih), zatim priča o lutki iz logora Lutka sa kreveta broj 21, kao i ljubavna priča o Vladimiru i Kosari. Repertoar Pozorišta mladih uvek je ispunjen predstavama za decu, te povedite i mališane na dozu kulture, smeha i dobre zabave. Takođe, izdvajamo i novu predstavu Deca paklene Pomorandže, u režiji Kokana Mladenovića, kao i gostujuću predstavu Teatra na brdu – Kerovi. Još jednu predstavu Kokana Mladenovića možete pogledati i u Novosadskom pozorištu, u pitanju je Jami distrikt koja, prema rečima ovog reditelja, „problematizuje pitanja nacije i nacionalnih država, u hi-tech svetu 21. veka“. U okviru programa Seobe, Evropske prestonice kulture, očekuju vas predstava na temu migracija – Bjegunci, koja će se održati 5. marta u 20 časova na Novosadskom sajmu. Ne propustite ni interaktivnu predstavu Svi smo mi odnekud došli, a neko i malo ranije, koja će nam približiti život migranata.

Festivali u Novom Sadu

Novosađani i ove godine imaju priliku da uživaju u repertaru Međunarodnog filmskog festivala Fest, 51. po redu, koji se u Novom Sadu održava u Areni cineplex sve do 7. Marta. Pogledajte neka od najboljih filmskih ostvarenja iz prethodne godine, koji su višestruko nagrađivani na prestižnim filmskim festivalima. Ulaznice su uveliko u prodaji na zvaničnom sajtu bioskopa Arena cineplex. Mart u Novom Sadu obeležiće i Wine fest u hotelu Sheraton, gde će se publici predstaviti 30 najboljih vinarija Srbije, kao i najboljih pet vinarija regiona. Bićete u prilici da probate neka od 200 različitih vrsta vina. Wine fest održaće se 25. marta od 14 do 20 časova. Vidimo se u Sheratonu!

Kultura u pokretu – izložbe po gradu

U okviru programskog luka Seobe, koji se bavi temom migracija, izdvajamo vam mnoštvo sjajnih izložbi kroz koje ćete upoznati Novi Sad i bogatu istoriju naroda ovih prostora. Prigrlite umetnost, pođite na „sastanak sa gradom“ i otitsnite se na putovanje u prošlost. Započnite svoje putovanje obilaskom Muzeja Vojvodine i posetite izložbu rimskih šlemova Tamo gde seoba završava: od rimske Panonije do današnje Vojvodine, nakon čije posete, takođe u Dunavskoj ulici, možete posetiti i Zbirku strane umetnosti, koja vam donosi sjajnu izložbu Akcenti – Novi Sad. Obe izložbe su otvorene do 30. aprila. Tura vas može odvesti do Studija M i spektakularne izložbe Vreme i Vaseljena, putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa (otvorena do kraja godine titule EPK). Pročitajte intervu sa jednom od autora. Skoknite potom do centra grada, gde vas na Trgu slobode, sve do  čeka outdoor postavka  Migracije u 21. veku. Priču o migracijama nastavljamo u Galeriji Matice srpske, gde vas očekuju Migracije u umetnosti, umetnost migracija. Galerija Suluv centar je izložbe Poveži, obeleži, koju takođe preporučujemo da posetite do ovog petka, a pročitajte i intervju sa jednim od autora. Istražite i pitanje migracija na području Bačke i Banata u 18. i 19. veku.  O svakodnevnom životu četiri ugledne novosadske porodice istražite u Dnevnicima seoba,  u Galeriji Prometej. Ako vas put navede u Futog, oduševiće vas još jedna sjajna izložba fotografija nošnji i kulturnog nasleđa, pod nazvom Putevima niti. Uživajte!

Novi Sad kao grad knjige

Programsku celinu Seobe duša, u okviru programa Seobe, koja se održava od 3. do 13. marta na Novosadskom sajmu, obeležiće multimedijalni paviljon književnosti Novi Sad kroz knjigu, na kom će se spojiti vizuelna i izvođačka umetnost. Očekuje nas istoimena izložba kroz koju ćemo se upoznati sa književnim razvojem Novog Sada putem jedinstvene monografije, a imaćemo priliku za susret sa najčitanijim piscima regiona. Ne propustite gostovanja Rumene Bužarovske, Milice Vučković, Miljenka Jergovića, Kristiana Novaka, Damira Karakaša i Darka Cvijetića, kao i čitanje eseja U obećanoj zemlji, istaknutog pisca Lasla Vegela (4. marta u 18 časova, Sajam) U okviru ovog programa, u Hali 1 Novosadskog sajma vas očekuje i Međunarodni sajam knjiga, stoga vam savetujemo da ga posetite i nabavite omiljene knjige po povoljnijim cenama.

Gastro užici na karavanu evropskih ukusa

Seobe duša završavamo ukusima Evrope i gastro turom kroz mrežu kulturnih stanica širom Novog Sada, od 17. do 20. marta. Imaćemo priliku da probamo najukusnije specijalitete koje će za nas pripremati šef kuhinje i kuvarski tim restorana Loft, na čelu sa Filipom Milovanovićem, sa kojim smo za Visit Novi Sad nedavno porazgovarali na ovu temu. Otisnućemo se na jedinstveno gastro-putovanje regionima istočne, zapadne, severne i južne Evrope, kroz ukuse raznovrsnih kultura. Svakog dana, u dve kulturne stanice nas očekuju nove kuhinje, javno kuvanje i degustacija specijaliteta. Očekujte eksploziju ukusa i obavezno zabeležite ove datume u svoj kalendar.

U ritmu muzike 

Seobe duša: Poseban deo programske celine Seobe duša čini muzički program koji će u Novi Sad dovesti neka od velikih imena domaće, evropske i svetske scene. U mnoštvu raznolikih muzičkih žanrova, za svakog će se naći ponešto. Mi vam savetujemo da na vreme nabavite ulaznice za ove koncerte, a svi se održavaju u Hali 1 Novosadskog sajma. Japanski muzičar Miyavi, koji važi za virtuoza na gitari, a ujedno je producent i glumac, održaće koncert 3. marta u 20 časova. Internacionalni ansambl Barcelona Gipsy balKan Orchestra održaće koncert 6. marta sa početkom u 20 sati, a nastup koji spaja savremeni ples Kaori Ito i tradicionalnu muziku ansambla Bogdan Ranković & Etnoforija iz Novog Sada biće održan na Dan žena 8. marta u 20 sati. Ne propustite ni marokanski world music band Chalaban, koji uspešno spaja elemente tradicionalne marokanske muzike sa romskim i balkanskim zvucima. Koncert je zakazan za 9. mart u 20 sati. Ljubitelji etno zvuka će uživati u koncertu Bilje Krstić i Bistrik orkestra, koji nastupaju 10. marta u 20 sati. Dvojac sastava Gotan Project, pionira u umetnosti spajanja tradicionalnog tanga i modernog popa uz elektronsku muziku, kroz muzički projekatAntropocenonastupa 12. marta u 20 časova. Imaćemo jedinstvenu priliku da ćujemo i poznati bend Original Enigma Voices, koji će zajedno sa Cameratom Novi Sad nastupiti 13. marta u 20 sati.

Još jedan koncert za pamćenje, koji vam savetujemo da posetite, jeste nastup Boža Vreća i Edina Karamazova 15. marta u Gradskoj koncertnoj dvorani. Ulaznice takođe možete nabaviti na sajtu gigstix-a. Koncert u čast Vlade Divljana koji izvode (Ne)normalni i Zdenko Kolar održaće se 8. marta u Fabrici. Deo repertoara činiće i najveći hitovi grupe Idoli, stoga vredi posetiti i ovaj koncert.

Gastro karavan: Već pomenuti karavan ukusa upotpuniće i muzički program world music žanra, koji će, takođe, predstaviti tradiciju severne, istočne, zapadne i južne Evrope. Program će se takođe odvijati u kulturnim stanicama, a osim italijanskog benda The Sidh, slušaćemo muziku Sväng Harmonica Quartet-a iz Finske, zatim će vas oduševiti nastup Jovana Pavlovića i Svartlamon Hardkora iz Norveške, kao i grupe iz Turske – Light in Babylon i domaćeg tango ansambla Liberquatro.

Novosadski polumaraton

Ukoliko volite trčanje i rušenje sopstvenih granica vam nije strano, obradovaće vas vest da će se tradicionalni novosadski polumaraton održati 27. marta sa početkom od 11 časova. Start i cilj su na Trgu slobode, te vas pozivamo da se oprobate u disciplini od 10 km. Ipak, ukoliko vam je to možda previše, možete se prijaviti za trku zadovoljstva dužine 5km ili nordijsko hodanje. Za decu je takođe propremljen program. Potrčimo!

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović, Vladimir Veličković, Loft

Povezani članci