Počinje karavan evropskih ukusa i muzike

Za kraj programa Seobe očekuje nas još jedna celina – Karavan, te vas vodimo na jedinstveno putovanje regionima Evrope kroz ukuse raznovrsnih gastro kultura, začinjenih muzikom. Budite sa nama od 17. do 20. marta u mreži kulturnih stanica i doživite Seobe kroz umetnost i gastro-kulturu.
Slušajući muziku različitih podneblja i izvođenju evropskih umetnika, u fuziji ukusa i nota simbolično privodimo kraju program Seoba. Karavan podrazumeva četiri dana kulinarskih i muzičkih programa, a svaki dan se organizuje javno kuvanje gde ćete imati priliku da uživate u internacionalnim specijalitetima koje će, sa svojim timom, pripremati kulinarski majstor Filip Milovanović, šef kuhinje restorana Loft, koji je zanat pekao u restoranima s Mišelin zvezdicama. U večernjim časovima imaćete priliku da čujete i bogat muzučki program izvođača world music žanra koji će nam predstaviti različite evropske regije. Evo šta nas očekuje u Kulturnim stanicama tokom četiri dana programa:

17. 3. Četvrtak
Gastronomija zapadne Evrope, kuhinja Francuske i Nemačke, biće predstavljena u Kulturnoj stanici Svilara i Kulturnoj stanici Bukovac, gde ćete imati prilike da degustirate kuhinju ovog područja, a na meniju će se naći: baget sendviči, francuski kroasani, nemačke kobasice servirane sa kiselim kupusom i krompirom, a za dezert će biti serviran kolač sa sirom.
Ugođaj će upotpuniti italijanski sastav The Sidth, poznat po kombinovanju keltske muzike sa modernom muzikom, kao i kombinovanje elektornskog zvuka sa dabstepom će nastupiti u Kulturnoj stanici Svilara sa početkom u 19 i 30 časova. Muzika ovog sastava je oličenje multikulturalnosti i ukrštanja različitih uticaja i pravaca, a na scenu donose energiju koja se retko oseti.
Gospela hor je prvi srpski hor koji je aktivan već dve decenije i nastupiće u Kulturnoj stanici Bukovac u 19 i 30 časova. Zanimljivo je da je prvobitna postava hora bila internacionalna, te su članovi dolazili iz svih krajeva sveta.

18. 3. Petak
Gastronomiju severne Evrope, skandinavsku i britansku kuhinju, moći ćete da degustirate u Kulturnoj stanici Barka i Mlin, a na meniju će se naći čuvena danska peciva i tradicionalni “English roast”, a zasladićete se i švedskom tortom od badema.
Sväng Harmonica Quartet, koji će nastupiti iste večeri, predstavlja kvartet koji je harmonikom osvojio svet, a stiže u našu prestonicu kulture. Oni će nastupiti u Kulturnoj stranici Mlin sa početkom u 19 i 30 časova. Mešajući slovensku melanholiju i prepoznatljive balkanske ritmove i „muziku severa” sa gruvom , ovaj bend muzikom otkiva kulturne uticije u svojoj zemlji, prezentujući ih izuetnim I upečatljivim zvukom.
Jovan Pavlović i Svartlamon Hardkor nastupiće u Kulturnoj stanici Barka u 19 i 30 časova koji se ističe po specifičnom načinu izvođenja muzike različitih žanrova. Svartlamon Hardkor su već sarađivali sa Jovanom Pavlovićem u zapaženoj interpretaciji dečje pesme Zakleo se bumbar, koje broji skoro million pregleda na njihovom jutjub kanalu. Ovaj sastav garantuje veče za pamćenje jer će vas zvukovi panka i roka, kao i narodne i spiritualne melodije osvojiti autentičnošću.

19. 3. Subota
Gastronomiju južne evrope, grčku i tursku kuhinju, imaćete prilike da probate u Kulturnoj stanici Eđšeg i Rumenka od 18 časova, a na meniju će biti grčka salata i burrito, čuvena grčka pitu sa feta sirom i jajima, a za desert ćete probati autentičnu tursku baklavu.
Tango ansambl Librecuatro nastupiće u Kulturnoj stanici Eđšeg u 19 i 30 časova, a ovaj sastav se istakao na domaćoj sceni promocijom tradicionalong i tangonuevo pravca, sa ciljem da zainteresuju i edukuju širi auditorijum kada je u pitanju kultura tanga. U isto vreme u Kulturnoj stanici Rumenka imaćete priliku da čujete bend Light in Babylon, sa kojima smo nedavno uradili intervju za Visit Novi Sad, a za koje kritičari kažu da je njihova muzika proslava kosmopolitske tradicije i sefardske jevrejske zajednice kao savršen primer muzike i kulture istočnog Mediterana.

20. 3. Nedelja
Gastronomija istočne Evrope, kuhinja Gruzije i Rumunije, biće predstavljena u Kulturnoj stanici Liman, a na meniju će se naći gruzijska supa, tradicionalna supa sa govedinom, pirinčem, pireom od šljiva i seckanim orasima, dok će za desert će biti poslužena pita sa jabukama.
Iste večeri očekuju nas dva koncerta. Slušaćemo  mladi bugarski bend Kerana & Kosmonavtite, koji je postao populan po žanrovskoj fluidnosti i snazi koju pokazuju na nastupima. Oni će nastupiti u SKCNS Fabrici u u 19 i 30 časova, a u 21 čas će nastupiti energični rok sastav JEREMY? koji je takođe iz Bugarske, a već su nastupali kod nas na EXIT festivalu, 2016. godine.

Ulaz je slobodan tokom sva četiri dana. Partner u realizaciji programa je Loft coffee and food bar, a program je podržala IDEA.

Autorka: Lorjana Bosin
Foto: Promo/EPK

Povezani članci