Karavan kulinarstva i umetnosti koji ne smete propustiti

Migracije su jedna od najvećih tema umetnosti, koju možemo iskusiti i kroz gastrokulturu različitih naroda i upravo zato, u okviru programskog luka Seobe, koje proklamuju pozitivan uticaj migracija, vodimo vas na jedinstveno putovanje kroz muziku i specifične ukuse sa svih krajeva Evrope. Kulturne stanice širom grada od 17. do 20. marta postaju stanice za početak četvorodnevnog gastro-muzičkog Karavana.

Posetioci će imati priliku da u okviru manifestacije Karavan uživaju u internacionalnim specijalitetima i nastupima najaktuelnijih predstavnika world music scene, kao što su The Sidh iz Italije, Sväng Harmonica Quartet iz Finske, Jovan Pavlović i Svartlamon Hardkor iz Norveške, Light in Babylon iz Turske, čiji intervju možete pročitati na sajtu, zatim Tango ansambl Librecuatro iz Srbije kao i bendovi Jeremy? i Kerana & Kosmonavtite iz Bugarske. Početak gastronomskog dela programa zakazane je za 18 časova, dok svi koncerti počinju od 19.30 sati. Ulaz je slobodan.

Gastronomija zapadne Evrope

Kulturne stanice Svilara i Bukovac 17. marta će biti domaćini gastronomije zapadne Evrope. Ljubitelji francuske i nemačke kuhinje, kao i oni znatiželjni da probaju neke od autentičnih evropskih ukusa, imaće priliku da uživaju u specijalitetima koji nam dolaze iz kuhinje vrhunskih kuvara. Na meniju će se naći baget sendviči (vege i cezar), francuski kroasani sa pečenicom i nutelom, čije je poreklo zapravo iz Austrije, zatim asortiman nemačkih kobasica serviranih sa kiselim kupusom, krompirom i senfom i nemački kolač sa sirom, koji se razlikuje od onog tradicionalnog cheesecake-a na koji smo navikli. Saznajte po čemu 17. marta.

Gastronomija severne Evrope

Naša naredna destinacija biće Kulturna stanica Mlin i Kulturna stanica Barka, gde ćemo 18. marta uživati u gastro kulturi sa severa Evrope. Ovo je jedinstvena prilika da se upoznamo sa nekim od tradicionalnih specijaliteta zemalja sa severa: čuvena danska peciva, englesko pečenje sa krompirom, švedski slatkiši i drugi „daleki“ ukusi zainteresovaće prisutne za ovu netipičnu kuhinju. Znate li da su ideju za ovo preukusno, višeslojno, slatko dansko pecivo zapravo osmislili austrijski pekari, a Danci su samo delimično promenili recept i prilagodili po svom ukusu? Od tada se razvija u danski specijalitet. Englesko pečenje se obično služi nedeljom u Britaniji, a sastoji se od pečenog mesa i krompira, povrća i sosa. Švedska torta od badema i narandže, koja vas očekuje, razmaziće sva vaša čula.

Gastronomija južne Evrope

U subotu, 19. marta, u kulturnoj stanici Eđšeg uživamo u jelima iz južne Evrope. Na meniju će se naći turski i grčki specijaliteti, a dobro poznate baklave, tradicionalni grčki burito ili popularnu grčku salatu, probaćemo u originalnom stilu tamošnjih kuhinja. Otisnućemo se na putovanje do popularnih turističkih i „letnjih“ destinacija i podsetiti se nekih od omiljenih ukusa, koji su i te kako zastupljeni i u našoj zemlji. Ovog puta, probaćemo i specijalitete sa autentičnim sastojcima poput sira iz grčkog regiona Kazani.

Gastronomija istočne Evrope

Put završavamo 20. marta, u Kulturnoj stanici Liman, gde će se od hrane služiti tradicionalna gruzijska supa i rumunski kolač nalik piti od jabuka. Očekujte eksploziju ukusa!

Kharcho ili Harcho je tradicionalna gruzijska supa koja sadrži govedinu, pirinač, pire od šljiva i seckane orahe. Ne propustite da probate i tradicionalni rumunski kolač Plăcintă cu mere, koji je, zapravo, slatka pita od mešavine jabuka, šećera i cimeta. Za mnoge Rumune ovo je omiljeni desert iz detinjstva.

Na jedinstveno gastronomsko putovanje vodi nas Filip Milovanović, šef kuhinje restorana Loft, koji je kao ljubitelj kulinarstva sarađivao sa brojnim restoranima nagrađenim čuvenim Mišelinovim zvezdicama. Veliki poznavalac različitih nacionalnih kuhinja, „zvezda“ među kuvarima, koji spaja umetnost i gastronomiju, donosi nam duh Evrope u Evropsku prestonicu kulture! 

Podršku programu Karavan pružila je IDEA, a partner u realizaciji programa je LOFT.

Autorka: Marija Nenadić

Foto: Loft

Povezani članci