Šta ugledni svetski mediji pišu o Novom Sadu?

Renomirani svetski online magazini i dnevni listovi, u poslednje vreme sve češće pominju Novi Sad na svojim listama destinacija koje ove godine vredi posetiti. Grad prelepe arhitekture i bogatog istorijskog nasleđa, koji neguje i živi kulturu vekovima unazad, zasluženo je početkom godine poneo titulu Evropske prestonice kulture, a upravo njegove kvalitete kojima se i ističe na evropskoj mapi, primećuju i beleže i drugi. Evo šta kažu ugledni mediji o našem gradu.

Britanski list Independent, uvrstio je Novi Sad, kao Evropsku prestonicu kulture, među deset destinacija koje bi trebalo posetiti tokom ove godine. Tako se Novi Sad našao u društvu najuzbudljivijih krajeva sveta, Maldiva, austrijskih planina, Kanade, Indije i drugih. Bogat kulturni sadržaj i više od 1500 događaja koji nas očekuju do kraja godine privući će u Novi Sad mnogobrojne ljubitelje kulture i umetnosti. Upravo to se ističe i u tekstu pomenutog lista, a autori ističu i da će se veći deo programa održati u kulturnim centrima širom Novog Sada kakva su bivša industrijska zona i dvorac iz 19. veka, odnosno kulturne stanice Svilara, Mlin i Eđšeg i Kreativni distrikt. Još jedan britanski medij koji je Novi Sad uvrstio među 10 gradova koji ove godine treba da se nađu na listi svetskih putnika, jeste i Evening Standard. U nedavno objavljenom tekstu, autori ističu Novi Sad na mapi kao jednu od tri Evropske prestonice kulture (pored Eša u Luksemburgu i Kaunasa u Litvaniji) u kojoj će do kraja godine titule biti održano više od 1500 događaja kroz osam programskih lukova pod krilaticom „Za nove mostove“, a mnogi od tih događaja će se održati u rekonstruisanim objektima koji su postali novi centri za kulturu, poput KC Svilara i Eđšeg, kao i Kreativnog distrikta.

„Novi Sad je grad koji pretvara napuštene fabrike u mesta koja vrve od umetnosti, grad čija je Tvrđava prostor na kom se održava jedan od najvećih evropskih festivala i čija ulična umetnost oživljava najskrivenije delove grada, te tako nije nimalo teško uroniti u kulturni život Novog Sada“, tvrdi Helen Elfer, novinarka jednog od vodećih evropskih informativnih kanala Euronews, koja je pisala i za poznate svetske medije poput CNN, Lonely planet i druge.

Pišući o atraktivnim lokacijama i događajima koje treba obići i posetiti u Novom Sadu, ona u prvi plan stavlja kulturne stanice kao nove prostore za kulturu i umetnost, a koje su otvorene zahvaljujući projektu Evropska prestonica kulture. Ovi novi prostori i centri kulture, smatra, pružaju fantastičan uvid u prošlost Novog Sada, ali i savremeno stvaralaštvo.

Osim mreže kulturnih stanica, Elferova u članku za Euronews ističe da posetioci Evropske prestonice kulture svakako treba da posete i Petrovaradinsku tvrđavu, jedno od najbolje očuvanih utvrđenja u Evropi sa svojim sistemom podzemnih kanala, „pijanim satom” i gradskim muzejem, Muzej Vojvodine, u kojem sve do kraja aprila možete postiti sjajnu izložbu rimskih šlemova, kao i Galeriju Matice srpske, u kojoj se takođe do 30. aprila održava izložba Migracije u umetnosti, umetnost migracija. Preporučuje ujedno i novosadske murale i „street-art” scenu, ali i istaknute manifestacije kao što su EXIT festival, Gradić fest i Sterijino pozorje.

„Progresivni centar muzike, umetnosti i književnosti smešten duž reke Dunav, Novi Sad je rekonstruisao i otvorio nekoliko novih prostora koji su propadali: bivša fabrika testenina, fabrika za farbanje svile i dvorac iz 1890-ih su pretvoreni u galerije savremene umetnosti i prostore za performanse koji će biti domaćini događaja i izložbi tokom cele godine“, navodi se u tekstu renomiranog svetskog magazina za putovanja i životni stil – Condé Nast Traveller

Novi Sad se našao i u fokusu uglednog britanskog BBC-ja, koji je istakao „otvorenost i toleranciju koju grad neguje, kao i ljubaznost ljudi koji su ponosni na svoju kulturnu raznolikost”. Dakle, upravo je multikulturalnost Novog Sada, kojom se ponosi, prepoznata i kod drugih, te BBC kao jedan od razloga za posetu našem gradu, pored bogatog kulturnog programa u godini titule EPK, navodi kulturnu raznolikost, odnosno susret različitih nacija, vera i jezika koje ćete ovde sresti. Pored toga, Novi Sad je na listi „must see“ destinacija u njihovom tekstu i zbog prirodnih lepota Fruške gore, raznolikosti vinske ponude i vinograda, odlične gastro ponude,  plaže Štrand, kulturnih institucija, ali i Petrovaradinske tvrđave – simbola grada.

Još jedan britanski medij koji ističe Novi Sad na evropskoj mapi jeste i Time out, koji je svrstao Novi Sad na listu svetskih metropola koje će tokom cele 2022. godini u ponudi imati fantastične i nesvakidšanje kulturne događaje. Poseban akcenat, autori teksta, takođe stavljaju i na samu mrežu kulturnih stanica, kao novih prostora za kulturu, rekonstruisanog industrijskog nasleđa, za šta kao primer navode Kulturnu stanicu Mlin.

Titulom Evropske prestonice kulture, Novi Sad je još jednom dokazao da je nezaobilazna turistička destinacija, koja ima mnogo toga da pruži. Arhitektura, gastronomija, istorija i kultura samo su neki od razloga da posetite Srpsku Atinu, koja će vas dočekati raširenih ruku.

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović, Vladimir Veličković

Povezani članci