Murali kao urbano lice Evropske prestonice kulture

Kada posetioci dođu u naš grad stiču utisak da on samo čeka priliku da ih iznenadi, da im oboji dan nekim novim iskustvima, događajima i poznanstvima. Svoje goste ne ostavlja ravnodušnim ni u običnoj šetnji – grad bogate arhitekture i žive umetničke scene u poslednjih nekoliko godina udahnuo je život nekim sumornim mestima poklanjajući im neke nove, lepše priče. Tako su u Evropskoj prestonici kulture, murali dodatno doprineli da i sive zgrade odjednom postanu priča o vrednosti, tradiciji, istoriji i kulturi. Ovo su samo neki od najzanimljivijih…

Eđšeg s pogledom na Ljubav

Kada izađete iz Kulturne stanice Eđšeg, ispunjeni nekim novim umetničkim iskustvom, uočićete mural Love. Poznati kanadski muralista Ben Džonston je, u svom stilu, slovima koja „talasaju”, ostavio poruku ljubavi svim Novosađanima. Talasasti mural, u 3D formi, uklopio se u ritam Ulice Antona Čehova koja vrvi od kulturnog života, muzike, izložbi i performansa.

Omaž našem gradu na novom kulturnom središtu

Samo strpljenje i vreme pretvaraju dudovo lišće u Svilu – piše na muralu koji se nalazi sa leve strane Kulturne stanice Svilara. I baš kako citat sugeriše, Svilara je, oslonivši se na svoje industrijsko nasleđe, strpljivo nastavila sa proizvodnjom, ali ne svile već kulturnih sadržaja. Mural ima tri dela, prvi u geometrizovanoj predstavi simbola Novog Sada (Moćnog Dunava, Petrovardinske tvrđave, Almaškog kraja i mreže prepletenih ulica), drugi, koji predstavlja omaž voljenom Miki Antiću sa citatom iz pesme Mogućnosti i treći, bele golubove koji ukazuju na naš grad. Za mural je bio zadužen višenagrađivani dvojac Dim Tim, Danijela Mršulja Vasić i Milenko Vasić.

 

Plava žena u prolazu Pekinške patke

Novi Sad zna da napravi neverovatan spoj. Tradicionalnim Dočekom Novosađani spajaju dve Nove godine, dva kalendara, dva računanja vremena ali i dve vrste umetnosti – muzičku i vizuelnu. Na mestu koje pruža omaž novosadskoj pank sceni, u prolazu Pekinške patke, Doček je ostavio trag – muralom beogradske umetnice TKV. Svojom lepotom i osebujnošću, govoreći o ženskoj lepoti, ovo delo potvrđuje da je muralistkinja The Kraljica Vila jedna od najboljih 50 strit umetnica današnjice, kako tvrdi i Women Street Artists: The Complete Guide Ksavijera Tapijesa.

Tradicija teatra na pročelju Novosadskog pozorišta

Inspirisan pozorišnim motivima, kulturom pričanja basni utkanoj u tradicionalnu kulturu našeg naroda, umetnik Jovan Ćurćić predstavio je zanos glumca na sceni i moć maske na muralu oslikanom na pročelju zgrade Novosadskog pozorišta. Prikazana je devojka, glumica, koja se transformiše u lisicu, a oko nje se razvijaju niti i dugačka kosa kao simbol kretanja i ostavljanja traga.

Murali kao zaštitni znak

Novi Sad krase i drugi murali, poput onog posvećenog mjuziklu Kosa, omaž srpskom izvođenju popularnog mjuzikla za koje su autori Džerom Ragni i Džejms Rado rekli da je bolji od brodvejskog, zatim mural izrađen u čast Mihajlu Pupinu, koji je ovekovečio lik slavnog naučnika na istoimenom bulevaru, kao i mural Seed, koji šalje poruku nade i razvoja i brojni drugi. Neretko se desi da u šetnji gradom vidimo neki novi mural na neočekivanom mestu, što je upravo dokaz da naš grad postaje novi centar ulične umetnosti.

Autor: Petar Vučković

Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci