Novi Sad i Suba: Unesko grad posvećuje skulpturu svom Unesko umetniku

Grad koji se našao na prestižnoj UNESCO listi i to u kategoriji digitalnih i novih medija, Novi Sad, posvećuje savremenu skulpturu jednom od svojih najinovativnijih umetnika, Mitru Subotiću Subi, takođe dobitniku UNESCO nagrade.

Mitar Subotić Suba bio je jedan od najvećih i najpriznatijih muzičara, producenta i pionira elektronske muzike u ovom delu Evrope, ali i Latinskoj Americi. Komponovao je muziku za filmove, pozorišne predstave, balet, televizijske emisije, reklame, špice za Radio Novi Sad. Dobitnik je nagrade UNESCO fonda za promociju kulture. Sarađivao je sa nekim od najznačajnijih imena jugoslovenske i latinoameričke muzičke scene, kao što su Milan Mladenović, Marina Perazić, Masimo Savić, Žoao Donato, Bebel Žilberto, grupe Haustor i La Strada i mnogi drugi.

 

„Novi Sad se sa četiri najprestižnije evropske i svetske titule u oblasti kulture svrstao u mali broj evropskih gradova sa takvim postignućem. Ipak, podizanje savremene skulpture pioniru elektronske muzike ne samo da ga dodatno izdvaja već ukazuje na dve važne stvari. Prva, da kroz sva ova priznanja naš grad je počeo da slavi do sada nedovoljno istaknute velikane u oblasti kulture i nauke, poput Mileve Marić Ajnštajn, Milice Stojadinović Srpkinje, Milutina Milankovića i drugih. I druga, da srpska Atina podržava i ume da vrednuje i savremeno stvaralaštvo. Ispostaviće se da je Mitar Subotić Suba, jedan od veoma retkih naših dobitnika Unesko priznanja, još jednom potvrdio da je bio vizionar i preteča čak i proglašenju Novog Sada za Unesko kreativni grad u oblasti novih i digitalnih medija stvarajući neraskidivu vezu sa njim. Subin plato sa galerijom jarbola i skulpturom posvećenim vrsnom novosadskom umetniku najbolji su način da se tom činjenicom i ponosimo“, izjavio je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Nemanja Milenković.

Autor idejnog rešenja i pobednik vajarsko-arhitektonskog konkursa za izradu skulpture, Milan Kulić, svojim minimalističkim delom predstavio je energiju Subinog stvaralaštva, inspirisan jednostavnošću i slojevitom sadržajnošću njegove muzike koja je osvojila svet. Idejno rešenje za skulpturu odabrano je u okviru konkursa koji je prethodno raspisala Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” u saradnji sa Fondacijom „Mitar Subotić Suba”.

Postavljanjem skulpture zaokružena je priča još jednog legata projekta Evropske prestonice kulture, Subinog platoa, na samom ulasku u Limanski park, gde je tokom titularne godine postavljena i prva galerija na otvorenom u Novom Sadu, čime je započeta nova praksa izlaganja umetničkih zastava.

Povezani članci