Šta nas očekuje u aprilu u Evropskoj prestonici kulture?

April u Novom Sadu obeležiće pregršt zanimljivih kulturnih događaja, koje će upotpuniti i novi programski segmenti Evropske prestonice kultureŠkole budućnosti i Zastave budućnosti. Tokom ovog meseca, u fokusu programa EPK biće deca i mladi, te vas pozivamo da posetite Novi Sad tokom proleća i uživate u bogatom kulturnom sadržaju. Ne propustite više od 50 događaja koje smo izdvojili za vas, a kako biste uvek bili u toku sa dešavanjima po gradu, redovno pratite naš kalendar na sajtu. Kao i uvek, imamo predloge za sve uzraste i svakoga, pa vas unapred pozivamo da zaokružite neke od ovih datuma u svojim kalendarima. 

Na pozorišnim daskama…

Tokom aprila očekuje nas premijera predstave Slepa mrlja, koja će se održati 15. aprila u Srpskom narodnom pozorištu sa početkom u 19.30 časova, a koja koja je urađena prema motivima tri antičke tragedije, Antigona, Car Edip i Bakhe. Takođe, pozivamo vas da pogledate operu Vladimir i Kosara, tragičnu ljubavnu priču koja će se u aprilu izvoditi u dva termina – 9. i 27. aprila. U Srpskom narodnom pozorištu ovog meseca igraće se i predstava Priča se po gradu, a ova intrigantna komedija u kojoj su glavni akteri četiri žene, biće izvedena 18. aprila u 20 časova na velikoj sceni pozorišta.

Scena iz opere Vladimir i Kosara

Na pozorišnim daskama KC Mladost u Futogu, 8. aprila u 20 časova će zaigrati i čuvena ekipa Državnog posla, u predstavi Velika seoba arhivatora . Čvarkov, Torbica i Boškić premešteni sui z kancelarije u magacin na Fruškoj gori, a kako se suočavaju s novim okruženjem, pročitajte u intervju za Visit Novi Sad.

Najmlađi će uživati u edukativnom muzičko-plesnom mjuziklu Tu pripadam, tebe prihvatam, koji će se u organizaciji Muzičko-plesnog teatra Iskrice, a kao deo programa Škole budućnosti Evropske prestonice kulture, održati 9. i 10. aprila u Gimnaziji Laza Kostić. Učestvuje više od 200 dece uzrasta od 3 do 9 godina, te verujemo da će mališani uživati u ovoj predstavi.

Škole budućnosti, nam donose i pozorišni festival koji će se održati na više lokacija u gradu, kao deo projekta Evropska mreža za omladinski angažman 2.0 (EYE.net 2.0). Publika će od 5. do 8. aprila imati priliku da pogleda osam interaktivnih omladinskih pozorišnih predstava, iz osam zemalja (Srbija, Francuska, Slovenija, Češka, Nemačka, Grčka, Litvanija i Italija). Pretvarajući škole u umetničke scene (Karlovačka i gimnazije Laza Kostić i Isidora Sekulić, ŠOSO Milan Petrović, Srednja škola za dizajn Bogdan Šuput), a institucije kulture u centre edukacije (Kulturni centar Novog Sada, Studentski kulturni centar NS, Pozorište mladih), projekat „EYE.net” uključuje omladinu koja će, kroz rad sa vrsnim umetnicima kao mentorima, sama kreirati sadržaj, odnosno pozorišne predstave. Pratite naš kalendar za više informacija o predstavama koje će se odigrati.

Program EPK upotpuniće i interaktivna predstava KulturEsencija, koja će se odigrati 10. aprila u Gradskoj koncertnoj dvorani. Ova predstava u izvođenju dece i mladih, interdisciplinarnim umetničkim pristupom tematski obrađuje složenu problematiku današnje dece: vršnjačko nasilje, nepoštovanje različitosti, nerazumevanje, neodgovornost. Predstava će se završiti debatom.

Prvi festival primenjenog pozorišta, u okviru projekta Umetnost na dlanu, održaće se u periodu od 28. do 30. aprila u Novom Sadu u prostorima Kreativnog distrikta, kao deo programske celine Zastave budućnosti. Studenti i diplomanti master studija Primenjeno pozorište, u saradnji sa svojim nastavnim osobljem, planiraće i realizovati trodnevni festival primenjenog pozorišta. Glavne aktivnosti biće praktične radionice edukativne drame, interaktivne obrazovne predstave, specijalizovane radionice i seminari za nastavnike, omladinske lidere, mlade pozorišne profesionalce.

Kulturni đir po gradu

Do kraja aprila imate priliku da posetite izložbe kroz koje ćete upoznati Novi Sad i njegovo kulturno nasleđe, kao i istoriju naroda s ovih prostora. Započnite istorijsko putovanje obilaskom Muzeja Vojvodine i posetite izložbu rimskih šlemova Tamo gde seoba završava: od rimske Panonije do današnje Vojvodine, nakon čije posete, takođe u Dunavskoj ulici, možete posetiti i Zbirku strane umetnosti, koja vam donosi sjajnu izložbu Akcenti – Novi Sad. Priču o migracijama donosi vam izložba u Galeriji Matice srpske, gde vas očekuju Migracije u umetnosti, umetnost migracija. Turu nastavite prema Studiju M i posetite spektakularnu izložbu Vreme i Vaseljena, a da biste stekli predznanje, pročitajte intervju sa jednom od autora. Ova izložba otvorena je do kraja godine titule EPK.

Pored ovih izložbi, izdvajamo i izložbu u prvoj galeriji na otvorenom – Migrart, koja predstavlja migracije kroz vizuru sedam umetnika iz sedam bivših, sadašnjih i budućih Evropskih prestonica kulture. Ovu izložbu možete posetiti na Subinom platou u Limanskom parku sve do 20. aprila, a već od 28. aprila, plato će krasiti novi “set” zastava u okviru izložbe Otići ili ostati?, koja se bavi temom odliva mozgova. Na izložbi će biti prikazani radovi studenata sedam Akademija umetnosti iz regiona.

Najbolji među mladim studentima Departmana likovne umetnosti, predstaviće se publici u Novom Sadu Izložbom Mali Princ, koja će se održati u Svilari od 5. do 14. aprila. Ovi umetnici učestvuju u trci za nagradu Fondacije „Mali princ”, koja će na otvaranju biti dodeljena. Retrospektivni razvoj dece i mladih, kao i njihovu perspektivu u odnosu na različite dominantne društvene i kulturne vrednosti i trendove u poslednjih 70 godina prikazaće i multimedijalna izložba Crteži putuju vremenom, te vas pozivamo da je od 28. aprila pogledate u Kreativnom distriktu. Narednog dana, 29. aprila, biće otvorena još jedna izložba na ovom mestu, koja će predstaviti svakodnevicu studenata. Ne propustite izložbu Oni žive – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse.

Koncerti u aprilu

Ljubitelji stvaralaštva kultnog rok benda Crvena jabuka, obradovaće vest da će 16. aprila od 20 časova održati koncert u Srpskom narodnom pozorištu, a muzički program Evropske prestonice kulture, u okviru celine Škole budućnosti obeležiće Omladinski kantautorski festival. Ova manifestacija će okupiti mlade umetnike na mentorskim radionicama nakon čega će uslediti takmičenjue i zajednički nastup. Tako nas očekuje koncert finalista 7. aprila u KC LAB, a potom, 8. aprila u 20 časova, koncert će održati troje polaznika radionica DJ-inga zajedno sa Vladimirom Aćićem u KC LABar-u, dok ćemo u Domu Kulture istog dana slušati Marčela sa svojim bendom. Kreativni distrikt će u okviru celine Zastave budućnosti, od 28. do 30. aprila, biti na udaru dobre energije. Tokom tri dana, koncerte će održati više od 30 muzičkih sastava različitih žanrova, te vas pozivamo da pratite naš kalendar. Ko će svirati u Kreativnom distriktu pročitajte u intervjuu koordinatorke programa Zastave budućnosti, Aleksandre Manojlović.

Uskršnji festival na platou Promenade

Buđenje prirode i proslava najradosnijeg hrišćanskog praznika, biće obeležena festivalom Uskršnja promenada na platou ispred TC Promenada koji je ukrašen cvetnim instalacijama i dekoracijama šarenih jaja i uskršnjih zeka. Tokom čitavog aprila biće priređen bogat kultuni i muzički program, a za one najmlađe organizatori pripremaju niz kreativnih radionica. U autentičnim drvenim kućicama prodavaće se suveniri i rukotvorine, kao i širok spektar slanih i slatkih gurmanluka.

Bekstvo iz muzeja

U okviru programa Evropske prestonice kulture – Škole budućnosti, Muzej Vojvodine postaje škola, odnosno igraonica u kojoj će se svakog ponedeljka od 11 časova održavati  edukativne igre za decu od 9 do 15 godina, Bekstvo iz muzeja: mitološka avantura. Igra je kreirana na osnovu priča i predmeta iz prošlosti, prikazanih na stalnoj postavci, traje sat vremena, a ulaz je slobodan.

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci