Aleksandra Manojlović iz EPK preporučuje događaje koje ne treba propustiti

Novi programski luk Evropske prestonice kulture, posvećen je kulturno-umetničkom stvaralaštvu dece i mladih, njihovom kritičkom promišljanju, preispitivanju društvenih pitanja i evropskih vrednosti, pravljenju prvih koraka u kulturnom životu i podsticanju društvene angažovanosti. Budućnost Evrope je u rukama mladih, stoga je njima dato da zamisle svoju i budućnost svoje zajednice, društva i Evrope.

Program Evropske prestonice kulture tokom čitavog aprila i prve polovine maja, podeljen je u tri celine: Škole budućnosti (4. 4 – 27. 4), Zastave budućnosti (28. 4 – 30. 4) i Bajke budućnosti (1. 5 – 15. 5), a donosi nam mnoštvo radionica, predstava, izložbi, koncerata i performanasa za mlade. Porazgovarali smo sa koordinatorkom trećeg programskog luka Aleksandrom Manojlović, koja učestvuje u realizaciji manifestacije koja će novosadske škole, kulturne institucije i mrežu kulturnih stanica pretvoriti u nove centre znanja i umetnosti.

Crteži putuju vremenom

Aleksandra Manojlović: Od 28. do 30. aprila vas pozivam u Kreativni distrikt na program Zastava Budućnosti, čiji su partneri IDEADDOR iA1 Srbija . U pitanju je društveno angažovani program koji će predstaviti izložbe, revije, predstave, cirkuske i plesne performanse i koncerte koji odgovaraju na važna pitanja poput dečjih prava, odliva mozgova, ekologije, mentalnog zdravlja, inkluzije. Posebno bih naglasila da sadržaj programa kreiraju deca i mladi i zato ćemo imati priliku da svedočimo njihovoj perspektivi društva i pitanja koja ih se tiču. Tako, izložba Crteži putuju vremenom prikazuje retrospektivni razvoj dece i mladih i njihovu perspektivu u odnosu na različite dominantne društvene i kulturne vrednosti i trendove u poslednjih 70 godina. Izložba je izvedena iz  arhive Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine, koja broji više od milion likovnih radova dece i omladine iz 110 zemlja sveta, i to: Indija, Japan, Kina, Egipat, Italija, Francuska, Belgija, Holandija, Španija, SR Nemačka, Čehoslovačka, Rumunija, Mađarska, Poljska, Sovjetski Savez, Grčka, Liban, Sirija, Tunis, Rumunija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija, Slovenija, Makedonija, Meksiko i mnoge druge.

Otići ili ostati?

Aleksandra Manojlović: Postavka umetničkih zastava na Subinom platou, Otići ili ostati?, koja će biti izložena  od 28. 4. do 18. 6, bavi se temom odliva mozgova. Odlazak visokoobrazovanih i/ili radno sposobnih mladih ljudi iz zemlje, aktuelnost je koja predstavlja realni opšteprisutni fenomen, ne samo u Srbiji nego i u brojnim drugim zemljama Evrope. Zbog toga je postavljeno pitanje otići ili ostati, kao izazovna tema pred mlade umetnike, koji se i sami nalaze pred istom dilemom. Na izložbi će učestvovati studenti sedam Akademija umetnosti iz regiona – iz Novog Sada, Temišvara, Osijeka, Pečuja, Cetinja, Beograda i Banja Luke.

Muzički program u Kreativnom distriktu

Aleksandra Manojlović: Muzički program Zastava Budućnosti će započeti jedinstvenim nastupima sedam mladih džez sastava iz prošlih, sadašnjih i budućih evropskih prestonica kulture. Koncertno veče 28. aprila prikazaće nove tendencije i pravce u džez muzici Evrope, kada će nastupiti: Artur Possing kvartet kao predstavnik Eša-sur Alzetea 2022, Sheep Got Waxed kao predstavnik Kaunasa 2022, Any Key Trio kao predstavnik Tartu 2024, Kijube kao predstavnik Vesprem-Balatona 2023, Hauptman kao predstavnik Maribora 2012, Purple is the Color kao predstavnik Linca 2009 i Drumbooty kao predstavnik Novog Sada 2022. Narednog dana, 29. aprila, očekuju nas nastupi Nju džez sastava i DJ-eva, reč je o spajanju muzikih stilova (hip-hop, acid džeza, džez elektronike, dip hausa i broken bita), koje će predstaviti bend Abase koji vodi Szabolcs Bognar – mađarski producent i multinstrumentalista, i Tommaso Garofalo poznat kao Turbojazz, kao i Frontline Vibers na čelu sa Žoltom Arđelanom. U subotu 30. aprila će nastupiti 27 mladih, a uveliko afirmisanih izvođača, bendova i performera. Mada govorimo o mnoštvu žanrova i muzičkih izraza, ovi umetnici zajednički donose iskustvo budućnosti lokalne scene – od trep i elektro zvuka, do „težih“ gitarskih melodija. „Ne mogu sam protiv svih“ govori jedan od bendova koji će nastupiti, Porto Morto iz Zagreba. Zato okupljamo nove tendencije koje će svojim idejama i vrednostima doneti Zastavama budućnosti duh zajedništva mladih. U Kreativnom distriktu nas na četiri bine čekaju Xanadu, Tam, Kene Beri, Nihil, Ba$ha, Bigru Paja Kratak, MickaLifa, Zoi, Skier and Yeti, Peki Pele, Sitzpinker, Luka Rajić, KOIKOI, Fantom, Piqued Jacks, Monohrom, Koala Voice, Nemanja, Porto Morto, Šajzerbiterlemon, Yusyus, Sebastian Schund, DJ Bend, No Filter, Stevie Whisper i Feloneezy.

Pozorišni festivali u Novom Sadu

Aleksandra Manojlović: U okviru celine Bajke budućnosti, od 7. do 15. maja ćemo gledati preko 35 predstava u centru Novog Sada i njegovoj okolini. Izdvojila bih dva međunarodna pozorišna festivala, namenjena i deci i mladima.

Pozorište mladih će okupiti profesionalna pozorišta i pozorišne trupe iz Evrope i Srbije u okviru prvog međunarodnog pozorišnog festivala za decu i mlade. Spektaklom Guliverova putovanja otvaramo Novosadske pozorišne igre. Guliverova putovanja, gran-ginjole performans na ulicama Novog Sada, uvešće i malu, ali i onu veću decu u pravu avanturu. Selekciju festivala od 7. do 15. maja čine profesionalna pozorišta i trupe za decu i mlade, poput legendarne ginjol verzije romana Aleksandra Dime Tri musketara, koja je međunarodno najuspešnija češka pozorišna predstava iz godine u godinu, sa mnogim nagradama i pozivima u više od 35 zemalja na tri kontinenta. Gerdina soba u produkciji Pozorišta Osobnjak, uvešće publiku u svet Snežne kraljice. Višestruko nagrađivana predstava, sa dve Zlatne maske za najbolju glumicu i najbolju režiju, koje se dodeljuju najznačajnijim predstavama iz cele Rusije.

Pozorišni festival Upad, koji je pre tri godine pokrenuo Studentski kulturni centar Novi Sad održava se od 9. do 15. maja u Fabrici SKCNS-a. Ovaj pozorišni festival deo je evropskog projeka Be SpectACTive! koji se bavi razvojem publike. Osnovna ideja Upada je promovisanje i popularizacija pozorišne umetnost za mlade, a sve predstave u programu izabrali su aktivni mladi gledaoci. Be SpectACTive! je međunarodni projekat koji se realizuje u okviru EU programa Kreativna Evropa – Kultura, i koji okuplja 19 partnera iz 15 zemalja širom Evrope. Ćao svima, predstava Reflektor teatra, se odvija u virtuelnom i stvarnom prostoru. Predstava problematizuje pitanje influensera i naročito je primčljiva mladima jer koristi nove medije, mobilne, internet, društvene mreže i pomalo drugačije – traje čitav dan. Produkcija Dablinskog pozorišnog festivala predstavlja predstavu Koren, koja objedinjuje ekologiju i performans, i ispituje važnost drveća u našem ekosistemu – iz perpesktive drveta. Predstava Druga mapa, u produkciji Kolektiva Ameno iz Španije predstavlja nezvaničnu mapa koja prikazuje druge rute. Koristeći format turističke ture kreiraju se nove mape, zasnovane na sećanjima i pričama koje pripadaju ljudima u različitim gradovima. Ne propustite!

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci