Povedite decu na bajkovitu vikend avanturu

Sunčani vikend je pred nama i sjajna prilika da posetite Novi Sad i svoje mališane povedete na neki od kulturnih događaja za decu koje izdvajamo za vas. Najbolje evropske trupe obeležiće vikend pred nama sa više od 40 omladinskih predstava na preko 20 lokacija. Pridružite se pogramu Bajke budućnosti, Evropske prestonice kulture, koji nam donosi priliku da maštamo zajedno, kroz predstave, performanse i opere za decu. Garantujemo da će vaši najmiliji uživati!

SUBOTA 7. maj

*Doživite pozorišnu čaroliju za pamćenje u okviru Bajki budućnosti! Ne propustite jedinstvenu predstavu Guliverova putovanja koja će otvoriti festival Novosadske pozorišne igre, a odigraće se na čak pet lokacija u gradu! Režiju za ovo klasično delo evropske satirične književnosti potpisuje Kokan Mladenović, a sigurni smo da će mališane posebno oduševiti ginjol-lutka Gulivera visoka četiri metara, kojom će upravljati nekoliko glumaca. A ko su Liliputanci? Publika! Ne propustite spektakl na ulicama grada u kom će „zaigrati“ čak 24 lutke i 20 glumaca koji će nositi čak 50 kostima specijalno dizajniranih za ovu predstavu! Početak je zakazan za 19.15 časova na početku Dunavske ulice, a ova predstava je namenjena deci uzrasta 5+.

 *U okviru istoimenog festivala, odigraće se i predstava Nevidljive zemlje, u izvođenju umetnika iz Finske, u Pozorištu mladih sa početkom u 11 časova. Predstava će biti titlovana, a namenjena je deci uzrasta 14+, te vam toplo preporučujemo da je pogledate sa svojom decom.

* Predstave Duša ište pozorište, koju će kreirati deca i glumice Pozorišta mladih Živanka Majstorović i Neda Danilović, biće premijerno prikazane u Kulturnoj stanici Barka. Predstave su rezultat serija radionica u kojoj će učestvovati deca predškolskog i školskog uzrasta, a osim toga publici će biti predstavljena i izložba fotografija, koju su kreirali polaznici radionica. Evo šta nas očekuje:

11.00 – prezentacija lutkarske radionice i predstava Pinokio (Velika sala)

11.45 – otvaranje izložbe fotografija (Društveni centar)

* Posetite ovog vikenda i izložbu dečjih radova Odrastanje u gradu kulture , ali ne propustite ni koncerte klasične muzike za decu u Galeriji Matice srpske. Pogledajte kako su mališani predškolske ustanove Radosno detinjstvo crtežom i slikama prikazali znamenite ličnosti Novog Sada. Izložba će biti otvorena u 13 časova, a samom otvaranju prethodiće koncerti koji će se održati se u dva termina sa trajanjem od pola sata; prvi je za bebe od 0 do 2 godine, dok je drugi termin rezervisan za decu uzrasta od 2 do 6 godina.

*U koncertima klasične muzike deca mogu uživati i u okviru programa  Ksenija i lovac , koji će se održati se u KC Mladost u Futogu od 10 časova, a u Kulturnoj stanici Eđšeg sa početkom u 12 časova. Ideja da se muzički programi učine pristupačnim deci od pet do četrneast godina, uklkjučila je u ovaj projekat i novosadsku kompozitorku Aleksandru Vrebalov, koja živi i stvara u Sjedinjenim Američkim Državama. Ne propustite!

* Multimedijalna izložba dečijih i omladinskih radova Crteži putuju vremenom čeka vas u Kreativnom distriktu u objektu Radionica. Izložba je organizovana u saradnji sa Centrom za likovnovaspitanje dece i omladine Vojvodine, udruženja koje se već 67 godina u kontinuitetu bavi afirmacijom dečjeg likovnog stvaralaštva i usavršavanjem nastave likovne kulture. Procenjuje se da kolekcija koju Centar poseduje obuhvata milion dečjih likovnih radova, a novosadska publika u Kreativnom distriktu ima priliku da pogleda uži izbor crteža selektovanih među 30 hiljada radova izdvojenih za ovu izložbu.

NEDELJA, 8 maj

*Doživite sa svojokm decom dobro poznate bajke u novom operskom ruhu. Evropska prestonica kulture vam u okviru projekta Evropa XXL tokom vikenda donosi operu za decu Čarobna frula koja vas očekuje u Kulturnoj stanici Svilara sa početkom u 17 časova.

* Opera za decu umetnika iz Petrovaradina, Franje Štefanovića, pod nazivom Šumska kraljica održaće se u Kulturnoj stanici Eđšeg sa početkom u 18 časova, takođe kao deo programa Bajke budućnosti. Ovu jedinstvenu operu izvode – deca, a povod za izvođenje ove opere je činjenica da se u 2022. godini obeležava tačno stotinu godina od njene prve publikacije. Ulaz je slobodan i broj mesta ograničen.

*Lutkarska predstava Carevo novo ruho, u okviru festivala Novosadske pozorišne igre, a u koprodukciji dva pozorišta iz regiona (Lutkovno gledališče Maribor iz Slovenije i Gradsko kazalište lutaka Rijeka iz Hrvatske),  predstaviće nam adaptaciju ove poznate bajke u Pozorištu mladih sa početkom u 19 časova. Uzrast: 6+

*Pođite s nama na magično putovanje kroz svet bajki i to na samo 10 kilometara od Novog Sada! Vodimo vas na pozorišni festival Verujete li u bajke, koji će se održati u KC Rumenka, a koji nam donosi nekoliko događaja tokom popodneva:

17 časova – „Veče uz bajku” će najmlađoj publici predstaviti najčitanije bajke uz video-projekciju, u saradnji sa dečijim odeljenjem Biblioteke Grada Novog Sada,

17.30 časova – Muzički intermeco inspirisan bajkom

18 časova – Muzičko- scenski program „To je moja muzika” u izvođenju benda Lilihip Lilihop inspirisan muzikom i bajkama „Crvenkapa” i „Uspavana lepotica”,

19 časova – Izvođenje predstave „Princeze sa stavom” (interaktivna predstava u tehnici pozorišta senki), u kooprodukciji Le Studia i Kulturnog centra Rumenka

Ovaj pozorišni festival namenjen je deci predškolskog uzrasta, na kom će neke od poznatih priča biti predstavljene u sasvim drugačijem svetlu! Rezervacije mesta možete izvršiti putem broja telefona 0648461621

*Ukoliko planirate odlazak na Fruškogorski maraton, prošetajte Književnom stazom za decu i uživajte u kulturno-umetničkom programu koji vas očekuje tog dana. Fruška gora je omiljeno izletište u blizini Novog Sada koje privlači posetioce iz celog regiona, a tokom godine veliki broj ljudi pešači stazama ove čarobne planine, koja je bila inspiracija mnogim poznatim pesnicima i pesnikinjama i čija je uloga u kulturnoj istoriji od velikog značaja. Kako bismo obogatili šetnje mnogobrojnih posetilaca, pozvaćemo najmlađe Novosađane da učestvuju u stvaranju jedne posebne Književne staze.

* Multimedijalna izložba dečijih i omladinskih radova Crteži putuju vremenom čeka vas i u nedelju u Kreativnom distriktu u objektu Radionica.

Foto: Promo

Povezani članci