Muzeji vas zovu ovog vikenda

Dani pred nama u Novom Sadu donose nam mnoštvo zanimljivh događaja, pa izdvajamo nekoliko izložbi i predstava koje vredi posetiti u Evropskoj prestonici kulture. Osim toga, imamo i predlog kako da iskoristite lepo vreme i uživate u aktivnostima na otvorenom – nadomak Novog Sada.

Muzeji otvaraju vrata!

Ovog vikenda iskoristite lepo vreme i zaputite se na neku od ižložbi koje će biti organizovane u okviru manifestacije Muzeji za 10, kojom se obeležava Evropska noć muzeja. Ova manifestacija traje od 14. do 20 maja, a ulaz će biti besplatan. Evo šta vam predlažemo da posetite.

U subotu pogledajte neku od mnogobrojnih izložbi u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog koje se održavaju povodom ove manifestacije. Digitalna postavka Heroine mog života je video izložba koja će ovom prilikom biti ekskluzivno predstavljena u 10 časova, a namenjena je za publiku na društvenim mrežama. Zatim vas od 11 časova očekuje izložba dečijih radova U ritmu muzeja namenjena predškolskom uzrastu, koja je osmišljena povodom obeležavanja 130 godina od rođenja Pavla Beljanskog. Ono što će posebno biti zanimljivo posetiocima je i predpremijera muzejske predstave Boemi sa Monparnasa, sa početkom u 17 časova, a koju izvodi Teatar mladih Mišolovka. Biće prikazane kolaž scene iz Šumanovićevog života tokom boravka u Parizu dvadesetih godina prošlog veka. A za ljubitelje istorije, naš predlog je predavanje Heroina Pavla Beljanskog kao modne ikone, koje će Stefan Žarić, istoričar mode, u 19 časova održati vođen tezama Grizelde Polok i Vanese Fridman, sa fokusom ne samo na umetnicima prisutnim u kolekciji Beljanskog, već i na ženama različitih epoha i profesija, koje su svojim pojavama i angažmanima afirmisale prostor muzeja.

Takođe, predlažemo vam da u subotu u podne posetite i otvaranje izložbe Senke uspomena u Zbirci strane umetnosti, autora Lazara Đembera. Na izložbi će biti izloženo 30-tak portreta naših znamenitih umetnika.

Kada ste već u centru grada, obavezno uveče svratite u Muzej Vojvodine u Dunavskoj ulici, jer vas i tamo čeka bogat kulturni program. Ukoliko u okviru programa Seobe niste imali priliku da posetite izložbu Tamo gde seoba završava, autorke Tijane Stanković Pešterac, ne propustite autorsko vođenje od 22 časa.

Galerija Matice srpske takođe pripema sjajan program kako za decu tako i za odrsasle, pa vam savetujemo da u subotu povedete mališane na koncert klasične muzike (11.30 i 12. 30 časova), a da poslepodne obiđete izložbu Novosađani biraju (autorsko izvođenje zakazano je u 18 i 19 časova). Nakon izložbe očekuje vas nastup Aleksandra Dujina, od 20 časova. Nedelja je rezervisana za mlade, stoga više o programu pročitajte na sajtu GMS.

Pozorišne predstave

Petak: Ako ste u gradu, pogledajte predstavu Slepa mrlja koja se održava 13. maja u 19.30 časova u Srpskom narodonom pozorištu. Kombinacija tri analitičke tragedije koje imaju zajednički imenitelj porodica ili povratak kući, a to su Bahantkinja, Antigona i Kralj Edip.

Subota: Ljubitelji opere ne treba da propuste premijeru baleta Ana Karenjina koja se održava  14. maja u 19 časova u Srpskom narodnom pozorištu. Priča o ljubavi, bolu, patnji, borbi, rezignaciji koje su toliko jake da ih prepričavaju generacije.

Foto: Vladimir Veličković/SNP

Nedelja: U Pozorištu mladih u okviru manifestacije Novosadske pozorišne igre pogledajte premijeru predstave Metamorfoza sa početkom u 19.30 časova. Predstava reditelja Saše Latinovića pokazaće nam na koje je sve žrtve spremna velika ljubav, ali i za kakve su sve zločine sposobna izneverena očekivanja.

Beg iz grada: Posetite Keltsko selo u Inđiji 

Vikend je kao stvoren za uživanje sa decom, pa vam predlažemo da ovog vikenda izađete iz grada i odvedete decu u Keltsko selo nadomak Inđije. Turistički kompleks smešten je u sportsko-rekreativnoj zoni Inđije, a inspirisan je životom Kelta na ovim prostorima pre oko 2300 godina. Tokom celog dana u nedelju 15. maja, organizovani su programi, dečije predstave, mini koncerti kao i edukativni muzički kutak. Posetioci takođe mogu da učestvuju u brojnim radionicama, kao što su izrada keltske grnčarije od gline, mešenje i pečenje keltskog hleba, kao i mnoge druge aktivnosti koje možete da pogledati na linku. U jednoj od keltskih kuća smešten je i mini muzej sa interesantnim eksponatima, pa  vam savetujemo da ga obiđete.

Foto: FB/Keltsko selo

Autorka: Anđela Dalmacija

Foto: Promo

Povezani članci