Neža Torkar: Svaka prilika da umetnice dokažu da su jednako vredne kao umetnici je dobrodošla

Program Heroine, Evropske prestonice kulture, koji će se tokom maja i prve polovine juna baviti aktivizmom i ženskim stvaralaštvom, započinje koncertom heroine harmonike, Neže Torkar, koja će 18. maja nastupiti u Sinagogi i tom prilikom premijerno izvesti delo istaknutog iranskog kompozitora Aršije Samsaminije pod nazivom Matica. Koncert ove mlade slovenačke umetnice neprikosnovenog talenta, održaće se kao prvi na sedmom Internacionalnom festivalu harmonike i kamerne muzike Eufonija, a mi smo uoči njenog dolaska u Novi Sad porazgovarali o nastupu koji priprema za našu publiku, ali nam je otkrila i kako se snalazi u svetu harmonike, instrumenta u kom i dan-danas prednjače muškarci.

Neža Torkar je višestruko nagrađivana harmonikašica koja je prve muzičke korake napravila još u detinjstvu, a svoje školovanje, nakon pohađanja muzičke gimnazije u Ljubljani nastavila je u Nemačkoj, gde i danas gradi svoju karijeru. Zahvaljujući ansamblu savremene muzike Via nova Thuringen kojem pripada, Neža Torkar trenutno radi sa novim kompozitorima i izvodi brojne premijere kamerne muzike i solo dela u Nemačkoj, Italiji, Engleskoj i Južnoj Koreji.

U Novom Sadu ćete nastupiti 18. maja i tog dana biće izvedena svetska premijera dela za harmoniku i orkestar istaknutog iranskog kompozitora Aršije Samsaminije pod nazivom Matica, koja je napisana specijalno povodom godine titule. Kakav je osećaj pred koncert i kolika je odgovornost premijerno svirati dela kompozitora ovakvog kalibra?

Osećaj pred koncert je dobar, radujem se probama sa ovakvim izuzetnim orkestrom i muziciranju sa drugim kolegim muzičarima. Jedan od mojih projekta je ansambl za modernu muziku Via nova i mnogo radimo sa savremenim kompozitorima, pa primarno sviramo svetske premijere. Kao solistkinja sa orkestrom, prvi put ću izvesti ovakvo premijerno delo, ali zbog toga sam srećna i ponosna. Velika mi je čast što se radi o kompozitoru ovakvog kalibra, ali to ujedno znači i veliku odgovornost.

Šta je to što će publika imati priliku još da čuje, oseti i doživi na vašem koncertu?

Na koncertu ću, pored Matice, sa orkestrom izvesti još i Opale Concerto, francuskog kompozitora i harmonikaša Ričarda Galiana. Koncert je dosta raznoličan, a u njegovom koncertu oseti se i dašak mediteranskog izvora, nostalgija, melanholija, i energičan tango ritam. Publici ću muzikom dočarati svoje emocije i strast, slobodu interpretacije i dosta energije.

Sedma godina festivala posvećena je promociji žena u umetnosti koje su svojom energijom i angažovanošću stvarale istoriju harmonike u umetničkoj muzici 20. i 21. veka. Koliko je značajno da se na ovakav način osnažuju žene muzičarke, pogotovo kada je reč o harmonici koja i danas važi za muški instrument?

Veoma se radujem što je ovaj festival posvećen promociji žena. Svaka prilika je dobrodošla da se muzičarke i umetnice dokažu da su jednako vredne kao i umetnici. Puno je žena koje se konstantno moraju dokazivati i boriti za poštovanje svojih kolega. Srećom, danas je mnogo više kompozicija za harmoniku i sve je više uspešnih žena harmonikašica koje su poznate u svetu muzike. Svojom senzibilnošću i strašću mnogo doprinose kvalitetnoj izvedbi kompozicije.

Da li ste oduvek znali čime ćete se baviti i kako ste zakoračili u svet muzike?

Harmoniku sviram od sedme godine, kao dete dosta sam se bavila i sportom i drugim školskim predmetima. Svejedno sam oduvek želela da upišem Muzičku gimnaziju, a kasnije i Akademiju. Zbog toga sam već rano počela sa takmičenjima i koncertima.

Ko su vam bili uzori na početku karijere, a ko su za vas heroine današnjice? Čiji rad posebno izdvajate?

Uzori na početku su bili različiti slovenački harmonikaši i moji učitelji i profesori Diana Simbera, Ernö Sebastian, Marko Hatlak… Kasnije uz studije u Nemačkoj, naravno sve se to proširilo na internacionalne muzičarke i umetnice.

Osvajali ste brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima i susretima harmonikaša. Koliko su, po vama, nagrade koje su vam zasluženo pripale, inspiracija i podsticaj za dalji napredak i bude li u vama dozu dodatne odgovornosti?

Takmicenja imaju svoju čar, za svakog mladog muzičara su važna, ali mozemo reći i da su nekako nužno zlo, jer se svakim novim koncertom morate iznova dokazati. Pobede i nagrade sigurno imaju za svakog takmičara posebno značenje, pošto donose uspeh i zadovoljstvo, a ujedno su pokazatelj da ste na pravom putu i radite dobro. Zbog toga je to dodatna motivacija da se krećete napred, potvrda koja otvara vrata za neke nove koncerte. Sigurno da sa sobom nose i dodatnu odgovornost, ali ovo je samo još jedan dokaz da se treba još više truditi i pripremati.

Muzika, verujemo, čini veći deo vaše svakodnevnice. Možete li nam otkriti u kojim drugim umetnostima još uživate i kakve kulturne događaje ne propuštate?

Muzika jeste veći deo moje svakodnevice. Trenutno zbog svih angažmana nemam mnogo vremena za druge stvari ili umetnosti, pogotovo što učestvujem u raznolikim projektima. Ali u mojim projektima puno surađujem sa drugim umetnicima, arhitektama, video producentima, tako da mogu reći da je već moja svakodnevnica nekakav kulturni događaj.

Autorka: Marina Marić

Foto: Guido Werner, Dominik Cepon

Povezani članci