Novi Sad dobija prvu filmsku sagu koja govori o nastanku i rađanju grada

Epska filmska saga koja definiše grad Novi Sad i Vojvodinu kao prostor gde se srpska kultura i tradicija najtešnje prepliću sa evropskim idealima i izazovima tog vremena – Liberta – rađanje grada, privodi kraju svoje snimanje. Prvi put u istoriji, Novi Sad dobija filmsku sagu koja govori o nastanku i rađanju grada, kao i o odnosima koji su pritom utvrđeni među stanovnicima, a ostali su model ponašanja i danas – pre svega zajedništvo, suživot i tolerancija.

Svoju premijeru film će imati u okviru programskog luka Tvrđava mira kao deo Evropske prestonice kulture, jednog od najznačajnijih projekata za grad baš kao što je i pomenuti film bitan za Novi Sad kako ističe i jedan od reditelja i producent filma Gvozden Đurić koji dodaje da je priča kojom se bave mnogo šira i mnogo značajnija, generalno, za čitav ovaj prostor.

„Ovo je jedna priča koja u osnovi ima priču o multikulturalnosti. Pokazatelj toga je da su ljudi sa ovog prostora bili sposobni da se čak pre više od 250 godina na nenasilan način izbore za svoje ciljeve i ideje, a taj način iskazan je u činjenici da je nekoliko različitih etničkih zajednica sarađivalo zajedno. Time su pokazali da su ti neki principi kojima mi i danas težimo bili mogući i pre 250 godina“, rekao je Đurić koji film opisuje kao priču koja je smeštena u 18. vek i iako obrađuje period koji je vezan za osnivanje grada Novog Sada, ispričana je na način da je savremeni gledalac lako i jednostavno prihvati.

Glumac Branislav Zeremski ističe da nema ništa lepše za glumca nego da obuče neke kostime iz određene epohe i da učestvuje u ovako velikoj produkciji kao što je projekta „Liberta – rađanje grada.“

„Ovo je nešto što je retko, što je potrebno i daj bože da bude ovakvih projekata mnogo više, ne samo za Novi Sad već za celu zemlju. Mislim da će publika uživati u jednoj odličnoj priči i jednom odličnom scenariju i baš mi je drago što ja učestvujem, prosto sam ponosan što učestvujem u ovakvom jednom projektu“, rekao je Zeremski koji smatra da ovakvih projekata treba da bude više i da se i država Srbija i drugi gradovi u Srbiji pozabave sa svojom istorijom i svojim nastankom jer se na taj način bavimo svojim identitetom.

Reditelj i scenarista ove filmske sage, Žanko Tomić, istakao je da je glavni posao zapravo bio naći arhivsku građu i da su nju tražili iz određenih bočnih izvora.

„To je period o kom istorija malo i zna. Arhivske građe ni nema pre Libertacione povelje. Sav materijal koji nam je bio potreban za izradu scenarija kao i za snimanje filma pronalazili smo među stvarima koje su na drugim mestima arhivirane a tiču se događaja koje obrađujemo i to je bio baš mukotrpan posao“, rekao je Tomić i dodao je da je sama priča pitka jer je ovo jedan politički triler sa primesama drame.

Premijera je zakazana za 17. jul 2022. godine kada publiku na Petrovaradinskoj tvrđavi očekuje pravi filmski maraton do kasno u noć.

„Tvrđava mira“ jedan je od osam programskih lukova, koji čine programski koncept Evropske prestonice kulture 2022. godine. Detaljan program, programsku knjigu i sve informacije vezane za događaje nalaze se na sajtu projekta novisad2022.rs.

Foto: Marko Pudić

Povezani članci