Kako su nastale Zmajeve dečije igre?

„Zmajeve dečje igre u Novom Sadu i Sremskoj Kamenici za mene su uvek bile i ostaće jedine igre u nas koje se ne igraju, nego čine predivan književni, kritičarsko-poetski, sociološko-pedagoški, estetsko-ideološki, etički napor da svet najmlađih, od Zmaja do današnjih dana, dobije pravo i časno mesto u literaturi…“ Ovako je o jednom o najznačajnijih festivala za decu govorio naš poznati dečji pesnik Miroslav Mika Antić.

Ovogodišnje 65. Zmajeve dečje igre, obeležiće čitavu ovu nedelju (6-12. juna) dečjim osmesima, pesmom, kreativnim radionicama i muzikom, u slavu i čast našeg poznatog dečijeg pesnika Jovana Jovanovića Zmaja, a pod sloganom i stihom Arsena Diklića Gde šapuće dunav plav. U godini kada  Novi Sad nosi titulu  Evropska prestonica kulture, festivalska dešavanja će se odvijati na više od 30 gradskih lokacija, Pozorištu mladih, gradskim kulturnim stanicama, parkovima, školama i vrtićima, na dečijim igralištima, zelenim površinama, ograncima Gradske biblioteke u Novom Sadu, Muzeju Vojvodine i tako lakše biti dostupni mališanima i zainteresovanoj publici na čitavoj teritoriji Grada.

Donosimo vam zanimljivu priču o nastanku i razvoju Zmajevih dečjih igara, festivala s dugom tradicijom kojem se mališani raduju već punih 65 godina.

 

Ulica čika Jove Zmaja – mesto susreta najmlađih

Jovan Jovanović Zmaj rođen je 1833. godine u Novom Sadu, bio je srpski pesnik, dramski pisac, prevodilac i lekar, a tokom celog svog života uređivao je i sarađivao u mnogim listovima za decu i odrasle. Bio je saradnik istaknutih srpskih političara u drugoj polovini XIX veka. Prvi je pisac u srpskoj književnosti koji je pisao poeziju za decu. Jedna od glavnih ulica u centru Novog Sada nosi ime po ovom pesniku, a upravo je ona i centar zbivanja ovog festivala za najmlađe. Ova ulica nekada se zvala Glavna ulica, a prostire se od Trga slobode do Vladičanskog dvora, gde se ukršta sa Dunavskom ulicom, jednom od najstarijih u Novom Sadu. Prostor ispred Vladičanskog Dvora krasi spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju, jedno od mesta umetničkih susreta najmlađih, gde se svake godine u junu odžava deo programa  Zmajevih dečijih igara.

Kako su nastale Zmajeve dečje igre?

Povodom otvaranja preuređenog Zmajevog muzeja u Sremskoj Kamenici, davne 1954. godine, doneti su predlozi da se organizuje Zmajev dan i da se takva manifestacija održava svake godine između 1. i 20. juna. Tako su Zmajevi dani 1958. godine u Sremskoj Kamenici započeti izlaganjem O dečijoj poeziji Jovana Jovanovića Zmaja, akademika Veljka Petrovića i poetskim kazivanjem Desanke Maskimović, Stevana Raičkovića, Dušana Radovića, Božidara Kovačevića i Gvida Tartalje. Tada su postavljeni temelji jednog od najstarijih festivala umetničkog stvaralaštva za decu. Godine 1969. naziv festivala promenjen je u Zmajeve dečje igre i taj naziv je zadržan do danas.

Osnovna ideja organizatora, od samog početka bila je da festival okupi pisce, ilustratore, kritičare, izdavače, urednike, bibliotekare, pedagoge, umetnike i čitaoce književnosti za decu. Zmajeve dečije igre imaju i svoj časopis o književnosti za decu – Detinjstvo, a prvi broj objavljen je 1975. godine. Od 2015. godine nalazi se na listi Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao umetničko naučni časopis. Bogatu izdavačku delatnost čini niz edicija savremene domaće i evropske literature, ogleda kritike, teorijskih knjiga o literaturi za decu, svetsko narodno književno stvaralaštvo… Zmajeve dečije igre, kao Međunarodni centar književnosti za decu realizuje različite projekte tokom čitave godine , a uz junski festival to su i Decembarski Zmajevdani lepih reči, festival monodrame za decu, umetnička gostovanja u drugim gradovima, višejezični programi u multinacionalnim sredinama, programi za decu pripadnike osetljivih i marginalizovanih grupa.

 

Manifestacija Zmajevih dečijih igara, u kojoj mališani, njihovi mentori i porodice svake godine učestvuju, a publika uživa, obuhvata multimedijalne programe za decu i mlade u okviru kojih su zastupljeni svi vidovi umetničkog izraza za decu, kao i dečijeg stvaralaštva (pozorišna umetnost, literarno, muzičko, likovno, projekcije filmova, radionice, izložbe a pre svega susreti književnika sa čitalačkom publikom). Mi vas pozivamo da ispratite ovogodišnji bogat program Zmajevih dečjih igara i povedete svoje najmilije na porodični festival u kom ćete se i vi odrasli rado priključiti njihovim aktivnostima.

Autorka: Anđela Dalmacija

Foto: Dokumentacioni centar Zmajevih dečijih igara, Vladimir Veličković

Povezani članci