Posetite ženski bazar na Autonomnom festivalu žena

Treći Autonomni festival žena (AFŽ) ove godine se održava uz podršku Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, u toku programskog luka Heroine a trajaće do kraja ove nedelje. AFŽ je nastao pre dve godine kao festival koji će otvoriti javni prostor za marginalizovane teme koje se tiču žena, a veoma su važne za društvo u celini: teme kao što su nasilje prema ženama, radna prava žena, zdravstvena zaštita žena, položaj žena u umetnosti, nauci, preduzetništvu, te žensko stvaralaštvo.

Ove godine, žensko stvaralaštvo biće predstavljeno tokom svakog dana i na Ženskom bazaru koji pruža priliku kreativnim preduzetnicama da se predstave novosadskoj publici svojim jedinstvenim proizvodima. Ženski bazar održavaće se svakog dana festivala, do 12. juna od 17 časova na platou ispred Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, a danas vas upoznajemo s nekoliko kreativki koje ćete tamo zateći i njihovim originalnim, šarenim, veselim i nežnim proizvodima koje imate priliku da kupite i tako podržite ove sjajne ŽENE!

Kozmetiku priprema @ivynaturalcare

Ručno rađenu prirodnu kozmetiku iza koje stoji iscrpno znanje naći ćete na ovom Instagram profilu, a i na Bazaru. Ukoliko cenite kozmetiku za telo i kosu koja nije testirana na životinjama, Ivynaturalcare je za vas – a isto važi i ako vam ne prijaju sintetički mirisi. Bonus poeni za ukusno dizajnirana pakovanja!

Odenite boje sa @angelic_fantastic

Ukoliko vaš stil nalikuje onom Mortiše Adams, preskočite anđeoski brend odeće iz Novog Sada. Ali ako volite da se obučete u šareno, obožavaćete majice, haljine, cegere i ostale komade brenda Angelic Fantastic! Na vama je samo da izaberete motiv: Baskijatovu krunicu, fotoaparat, neki strip, šarenu kišu iz oblaka… ili šarene bubice, simbol AFŽ-a.

Čestitke, koverte i sve od papira pravi @papirimakaze

„Zapakuj ljubav“, kaže arhitektica iza brenda Papir&Makaze Vesna Jakovljević. Vesna se bavi izradom svega od papira što vam može pasti na pamet: unikatnih čestitki, pozivnica koje će se obavezno „instagramisati“, pažljivo osmišljenih etiketa za podjednako pažljivo osmišljene male brendove, te nalepnica koje će vam ulepšati rokovnik ili laptop.

Zaokružite izgled aksesoarom Vanille by Sonja Madzar

Sonja pravi ručne aksesoare za, kako ona kaže, male i velike devojke. Nećete odoleti ovim nežnim i ženstvenim ukrasima za kosu – rajfovima, šnalama, gumicama… – kao ni jedinstvenim komadima nakita!

Oplemenite prostor linijama Linniart

Šta sve može nastati od linije? Bar deo odgovora na ovo naizgled neobično pitanje dobićete na Bazaru, i to na štandu Linniarta. Linniart je, kako sami kažu, „umetnost spajanja linija“ – a radi se o linijskim skulpturama kakve sigurno niste videli. Možete ih koristiti kao ukras na radnom stolu, podnu skulpturu, a možete ih i okačiti na zid ili pazariti dvodimenzionalnu verziju – ilustraciju koju će savršeno leći u onaj ram koji nikako da popunite.

Pripremite se za školu uz Azbuku u slikama Azbuka u slikama

Roditeljma predškolaca sigurno će se svideti plakat Azbuka u slikama koji je osmislila učiteljica Tamara Ostojić Gregus. Azbuka u slikama, sa svojim veselim ilustracijama, plakat je s trideset sličica koje imaju oblik početnog slova reči koja je predstavljena sličicom. Taman na vreme pred septembar!

Okitite se nakitom Tangled Up

Ručno pravljen nakit autorke Ane Armački ne samo što je kreativan, već često nastaje takozvanim „apsajklingom“, odnosno pretvaranjem odbačenih stvari u nešto novo i zanimljivo – pa tako, na primer, možete naći cvetni broš koji je napravljen od ljuski pistaća! Na vama je samo da odlučite šta najviše prija vašem stilu i senzibilitetu: svedene geometrijske linije, kamenje, dugine boje…

Ukrasite konjski rep s Oxy Srbija

Maša Milić vlasnica je brenda Oxy Srbija, specijalizovanog za izradu gumica i turbana za kosu. Da biste čvrsto držali, ali ne i uništili svoju kosu, Maša izrađuje gumice od satena, pliša i organdina, i to u u bezbroj nijansi. Za korak dalje, odlučite se za životinjski print ili tufnice!

Imate taman dovoljno vremena do kraja ove nedelje da izdvojite makar jedno popodne da svratite u MSUV i podržite kreativke kupovinom nekog od njihovih proizvoda za sebe ili dragu osobu!

Autorka: Tihana Smiljanić

Foto: Promo/AFŽ

Povezani članci