Ne propustite finale Heroina ovog vikenda.

Vikend pred nama donosi nam mnoštvo kvalitetnog sadržaja u Evropskoj prestonici kulture, a mi vas pozivamo da budete deo uzbudljivog finala programskog luka Heroine! Očekuju vas izložbe, koncerti, debate, filmski festival i književni program. Sve informacije o programu možete pronaći na našem sajtu Visit Novi Sad, a mi vam izdvajamo samo neke od događaja koje predlažemo da posetite u narednim danima. Izbor je na vama!

Izložbe

Leto je gotovo već ušetalo u naš grad, pa vas pozivamo da napravite vikend-đir po Novom Sadu i posetite neku od mnogobrojnih izložbi, koje se realizuju u programskom luku Heroine. Tokom sva tri dana vikenda možete da pogledate postavku Zombijane Bones u Muzeju savremenih umetnosti. Ilustracije Zombijane Bones progovaraju o svim stvarima koje nam pritiskaju svakodnevnicu. Kada ste već u Muzeju savremene umetnosti ne proputite izložbe: Marama kao kulturni označitelj, međunarodna izložba koja ispituje kako su se marame uvezivale od tradicionalnih običaja do visoke mode, kao ni izložbu Feministička Avangarda, koja se pre svega bavi analizom ličnog identiteta žene u savremenoj umetničkoj praksi i društvu, istražuje procese perfomativnosti, dematerijalnostii, transgresije, kao probijanje formalnih, medijskih i prostornih okvira.

Ne propustite sjajnu priliku da pogledate jedinstvenu kolekciju slika Jovanke Broz u Galeriji Matice srpske, i upoznate se sa životom i delom prve dame Jugoslavije kroz izložbu Partizanka i Fragonar. Stručni vodič kroz izložbu je organizovan svakog vikenda u dva termina u 13. i 17. časova.

Takođe predlažemo vam da posetite izložbu Heroine Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, na izložbi će biti predstavljeno sedam umetnica iz kolekcije Pavle Beljanski: Nadežda Petrović, Zora Petrović, Ljubica Sokić, Milica Zorić, Vidosava Kovačević, Liza Križanić i Leposava S. Pavlović, a više o njihovom životu i radu pročitajte u ovom tekstu na sajtu.

Ako želite na kratko da promenite okruženje, ali vam se ne ide daleko posetite Sremske Karlovce i obavezno pogledajte izložbu Iz ženskog ugla, na izložbi je predstavljeno dvanaest značajnih žena koje su svojim delovanjem učinile iskorak iz društvenih stereotipa i ostavile značajan trag u srpskoj kulturi.

Hrabro! Ravnopravno!

Ukoliko do sada niste posetili Autonomni festival žena, kao deo programskog luka Heroine, imate priliku da to uradite još ovog vikenda. U međuvremenu možete pročitati šta o ovom festivalu kažu organizatorke Milica Kravić Aksamit i Tamara Srijemac.

Na platou ispred Muzeja savremene umetnosti posetite Ženski bazar, promociju ženskog preduzetništva, koja otvara mogućnost da kreativke zarade od svog rada. Upoznajte preduzetnice koje ovom prilikom izlažu na bazaru. Ceo program ovog festivala možete da pogledate ovde.

U petak 10. juna pogledajte premijeru filma Quo Vadis, Aida u 19.30 časova. Film je dobitnik tri nagrade Evropske filmske akademije: nagrade za najbolji evropski film, za najbolju rediteljku Jasmila Žbanić i najbolju glumicu Novosađanku Jasnu Đuričić.

Takođe vam predlažemo da u subotu 11. juna provedete Književno popodne takođe u MSUV, u krugu savremenih autorki koje će sa početkom u 14. časova, razgovarati o uslovima i mehanizmima tržišne logike unutar književne i potencijalnim strategijama otpora, A uveče prošetajte do knjižare koja svira, u prolazu kod knjižare Bulevar Books, pogledajte koreodramu Roza u 19. časova. Koreodrama je nastala na osnovu pisma Roze Luksemburg koje je iz zatvora slala svojoj prijateljici, kao i od poznatih govora zbog kojih je svaki put bila osuđivana na zatvorsku kaznu.

Tokom sva tri dana u podne, imaćete priliku da posetite Filmske, psihološke i medijske radionice u Muzeju savremenih umetnosti. Radionice su namenjene svima koji se interesuju za teme rodno zasnovanog nasilja, radnih prava žena, položaja žena u umetnosti, filmskim autorkama, o feminističkom, psihološkom pristupu, obrascima ponašanja u partnerskim vezama, rodno senzitivnom novinarstvu.

Diskusije

Ovog vikenda umetnice vas u okviru AFŽ-a pozivaju na razgovor u Muzej savremene umetnosti. Očekuju vas dva govorna programa, Radna Žena 24/7 i Blic dijalog umetnica. Raspored i teme diskusija možete da pronađete u kalendaru na našem sajtu Visit Novi Sad.

Muzički program

Novosađani će imati priliku da u okviru Autinomnog festivala žena  uživaju u sjajnim koncertima. U prolazu kod knjižare Bulevar Books, u petak 10. juna u 22 časa publici će se predstaviti kantautorke i bendovi Tri kapljice i Manivi.

U nedelju 11. juna čekaju vas nastupi hip hop grupe Pretty Loud u 21. čas i nastup benda Elemental u 22. časa.

Sva tri dana vikenda očekujue vas DJ nastupi tima sa Femiksete.

Autorka: Anđela Dalmacija

Foto: Promo/EPK/AFŽ

Povezani članci