Koncerti klasične muzike u ritmu mira

Muzika je, možda, pravi način da se pošalje poruka mira čitavom čovečanstvu, te će Evropska prestonica kulture u narednih mesec dana postati i prestonica klasike, zahvaljujući kojoj ćemo, upravo kroz izvođačku umetnost i stvaralaštvo, promišljati o kulturi sećanja i dijalogu pomirenja. Notama mira i muzikom bez reči, prisetićemo se iskustva ratova i obeležiti pobedu života. Novi Sad će, u okviru programa Tvrđava mira doneti vrhunsku muziku do svih nas, ali i udugostiti maestralne umetnike koji će u koncertnim dvoranama, ali i na otvorenom svirati najlepše melodije i u čijim koncertima će uživati sve generacije.

Već u prvoj nedelji novog programskog luka, očekuje nas premijerno izvođenje Druge Malerove simfonije koje će nam prirediti Vojvođanski simfonijski orkestar, pod dirigentskom palicom čuvenog Aleksandra Markovića. Sa druge strane, vrhunac i jedan od najvećih i najznačajnijih događaja ove godine u svetu klasične muzike, koji ne treba da propustite, jeste Betoven maraton. Doživite svih devet Betovenovih simfonija u jednom danu i budite deo nesvakidašnjeg i neponovljivog događaja, samo u Evropskoj prestonici kulture. Novi Sad vam tokom čitave Tvrđave mira donosi značajne koncerte koje svakako vredi posetiti, a koji će ovogodišnju prestonicu kulture učiniti prestonicom klasike.

Kamerna simfonija (Šostakovič)

17. jun u 21 čas

Plato ispred Kulturne stanice Svilara

Već na samom početku programskog luka Tvrđava mira, u okviru Neo festivala, očekuje nas jedan od najpoznatijih kamernih sastava u zemlji, Gudači Svetog Đorđa, koji će ovom prilikom pred novosadskom publikom izvesti Šostakovičevu Kamernu simfoniju, poznati primer pobede umetnosti nad destrukcijom i totalitarizmom. Slavni Dmitrij Šostakovič je u leto 1960. godine, povodom rada na muzici za film koji je sniman u Istočnoj Nemačkoj, stigao u Drezden, grad koji je 1945. godine najviše postradao u savezničkom bombardovanju. Broj žrtava u Drezdenu premašio je onaj u Hirošimi. Ovaj utisak kod Šostakoviča prizvao je sećanje na opsadu Lenjingrada, kada je nastala Lenjingradska simfonija, istovremeno istorijsko i muzičko delo je reakcija na totalitarizam uopšte, sa univerzalnim smislom i jasnim motom: u znak sećanja na žrtve fašizma i rata. Ulaz je slobodan.

Kvartet za kraj vremena

18. jun u 20 časova

Galerija Matice srpske

Još jedan koncert u okviru pomenutog festivala koji se održava tokom Tvrđave mira, jeste i Kvartet za kraj vremena, delo jednog od najznačajnijih kompozitora 20. veka, Olivijea Mesijana, koje će biti izvedeno u Galeriji Matice srpske. Ovo delo nastalo je tokom njegovog zarobljeništva u logoru tokom Drugog svetskog rata. Naime, Olivije Mesijan je od samog početka Drugog svetskog rata bio je u vojsci, a samo godinu dana kasnije dospeo je u logor. Pred publikom koju je činilo čak 400 zarobljenika, premijerno je izvedena njegova kompozicija za klavir, violončelo, violinu i klarinet – Kvartet za kraj vremena. Iako su pola godine nakon zarobljeništva muzičari oslobođeni i vraćeni u Francusku, kompozitor je zapazio da nikada nije bio slušan sa više pažnje i razumevanja. Upravo zbog toga će ovo delo, po prvi put u Evropskoj prestonici kulture izvesti muzičari sa različitih krajeva sveta. Ulaz je slobodan.

Vaskrsenje po Maleru

19. jun u 20 časova

Srpsko narodno pozorište

Nakon priče o ratnim strahotama, pobedu života simbolično će jezikom muzike i notama mira obeležiti Malerova Druga simfonija. Jedan od najuspešnijih dirigenata sa ovih prostora, maestro Aleksandar Marković , zajedno sa čuvenim Vojvođanskim simfonijskim orkestrom koji uvek rado slušamo, predstaviće novosadskoj publici čuvenu Simfoniju broj 2 „Vaskrsenje” Gustava Malera, 19. juna u SNP-u, te vas pozivamo da na vreme nabavite ulaznice i nikako ne propustite ovo veče za uživanje. Po prvi put u Novom Sadu slušamo ovo delo, a čitav program realizuje se u saradnji sa Muzičkom omladinom Novog Sada.

Promišljajući o višeslojnosti poruka koje nam pruža Druga simfonija Gustava Malera, možemo zaključiti da je ovo monumentalno delo samo po sebi „Tvrđava mira”, ljubavi i vere u grandioznost ljudskog duha. U Evropskoj prestonici kulture, tokom Tvrđave mira, slušaćemo Drugu simfoniju u izvedbi Vojvođanskog simfonijskog orkestra, a pod dirigentskom palicom svetskog maestra koji je sa samo 29 godina postao šef-dirigent Opere u Inzbruku. Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici SNP-a.

Betoven maraton

26. jun od 10 do 19 časova

Gradska koncertna dvorana i Petrovaradinska tvrđava

Jedan od najvećih događaja u svetu klasične klasične muzike, spojiće dva grada pobratima, Dortmund i Novi Sad, koji će se udružiti u jednom od najvećih poduhvata Evropske prestonice kulture – izvođenju devet Betovenovih simfonija u Novom Sadu, u toku jednog dana! Preko 250 profesionalnih pevačica i pevača, kao i muzičarki i muzičara iz Nemačke, Srbije i Slovačke, pretvoriće najvažnija orkestarska dela ovog majstora u jedan čaroban susret i spektakl koji prosto ne smete propustiti! Oba orkestra najpre će naizmenično izvesti osam simfonija, od 10 sati ujutro do 19 sati uveče, u Gradskoj koncertnoj dvorani, pre nego što u velikom finalu dođe do spajanja orkestara u „Devetoj simfoniji”, kada im se pridružuje i Slovački filharmonijski hor. Krunu maratona i devetu simfoniju slušaćemo pod vedrim nebom Petrovaradinske tvrđave, a veličanstven koncert počeće simbolično u 20.22 časa. Orkestrima će dirigovati šef-dirigent pomenutih filharmonija i autor celog projekta, Gabrijel Felc, čiji intervju ovim povodom možete pročitati na našem sajtu. Ulaz na koncert na otvorenom je slobodan, dok se ulaznice za koncerte u Gradskoj koncertnoj dvorani prodaju, za svaki od četiri koncerta posebno, i možete ih kupiti na  sajtu Gigstix-a.

Iz buke u zvuk

Park prisajedinjenja, 1. jul u 21 čas

Kako buku pretvoriti u zvuk? Ovim pitanjem bavio se novosadski vajar i profesor na Akademiji umetnosti – Nikola Macura, koji je od vojnog otpada napravio instrumente, baveći se odnosom zvuka i skulpture. Prvo veče jula meseca, prošetajte do Parka prisajedinjenja i poslušajte kombinaciju srpskog i austrijskog marša u izvedbi muzičara iz Srbije i organizacije Aporon 21 iz Graca, na koncertu koji predstavlja jedinstveni način da se pošalje antiratna poruka i afirmiše demilitarizacija kroz umetničku intervenciju. Ovaj nesvakidašnji koncert na instrumentima nastalih od vojnog otpada, predstavlja uvertiru u izložbu pomenutog umetnika, u Muzeju Vojvodine, kojom će se prikazati predmeti s novom namenom. Nosilac projekta je Akademija umetnosti u Novom Sadu, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma.

Beyond zero 1914 – 1918

15. jula u 21 čas

Sinagoga

Antiratna kompozicija novosadske autorke Aleksandre VrebalovBeyond zero, koja je postigla veliki međunarodni uspeh, biće izvedena pred novosadskom publikom u okviru Neo festivala. Tokom rada na kompoziciji, kompozitorka je bila inspirisana antiratnom prozom i poezijom, muzikom i umetnošću nastalom tokom ili neposredno nakon Prvog svetskog rata. U delu su se našli audio-zapisi koji datiraju iz ratova koji su obeležili 20. vek, počev od Velikog rata, preko Drugog svetskog rata, pa sve do građanskog rata koji je doveo do raspada SFRJ. Ulaz je slobodan, a program je podržao Austrijski kulturni forum.

Uvertira za mir – Filharmonijski orkestar Za nove mostove 

16. jul u 20.22 časa

Kreativni distrikt

Program klasične muzike koji će zatvoriti Tvrđavu mira, a koji se takođe održava u okviru Neo festivala, jeste koncert filharmonijskog orkestra Za nove mostove, koji čine studenti iz regionalnih muzičkih akademija. Imaćemo jedinstvenu priliku da premijerno poslušamo Uvertiru za mir, kompoziciju specijalno urađenu za ovu priliku, koju će izvesti filharmonija Za nove mostove i muzičari iz Austrije, Mađarske, Italije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na ovaj način, simbolički ćemo obeležiti Karlovački mir i izraziti nadu u mir novog milenijuma, buduće Evrope. Ulaz je slobodan.

Autorka: Marina Marić

Foto: Promo/EPK

Povezani članci