Govorni program na Distriktu mira: Dijalogom do razumevanja

Tokom programskog luka Tvrđava mira Evropske prestonice kulture, Novi Sad je u znaku dijaloga, kulture sećanja i pomirenja, kao i umetničke, filozofske i političke interpretacije ratnih sukoba i njihovih posledica. Celokupan program obuhvata izložbe, koncerte, predstave, tribine i diskusije, a poseban segment odigraće se u Kreativnom distriktu. Na prostoru nekadašnjeg Velikog Limana, ovaj deo grada je iz svoje duge istorije industrijskog nasleđa preobraćen u centar kulture i savremenog stvaralaštva. Programi koji nas ovde očekuju krajem nedelje još su jedna potvrda značaja ovog prostora za Novi Sad .

Kreativni distrikt od 23. do 27. juna postaje Distrikt mira otvarajući prostor za dijalog o aktuelnim društvenim i političkim temama. Debate, diskusije, tribine, okrugli stolovi, izložbe i muzički program pokrenuće pitanje iskustva života u konfliktnim i postkonfliktnim evropskim zonama, biće reči i o zajedničkoj prošlosti i modelima pomirenja, o odnosu zvaničnih institucija, medija i same zajednice prema žrtvama različitih oblika nasilja, kao i o mogućnostima suprotstavljanja dominantnom militarističkom narativu i ratnohuškačkoj politici koja je na snazi širom sveta i svojim delanjem rizikuje strahote beskrajnog perpetuiranja prošlosti.

S obzirom na društvenu situaciju u Evropi i svetu tokom dužeg vremenskog perioda, kao i na turbulentnu prošlost našeg grada i države, ove teme se ispostavljaju izuzetno važnim, čak esencijalnim za zdravu budućnost društva u globalu. Iz tog razloga preporučujemo da svako ko ima interesovanja u ovoj sferi društvenog života nikako ne propusti programe u Kreativnom distriktu, tribine poznatih filozofa, pisaca, političkih i društvenih aktivista, radnika u kulturi i umetnika, a šta nas tačno očekuje u okviru govornog programa Distrikta mira, saznajte ovde:

23. jun

20.00 / Novosadska debata o Evropi I

21.00 / Gigantomahija I

21.45 / Sofa intervju I

 

24. jun

9.00 / Rektorat Univerziteta u Novom Sadu / Otvaranje konferencije Mir i pravo

17.00 / Kulturna stanica Liman / Studentska tribina

20.00 / Novosadska debata o Evropi II

21.00 / Gigantomahija II

21.45 / Sofa intervju II

 

25. jun

11.00 / Izgradnja mira na ruševinama

18.30 / Needs-based model pomirenja

21.00 / Srećko Horvat i Dejvid Adler

 

26. jun

11.00 / Između zajedničke istorije i konfliktnih identiteta

19.00 / Evropski kosturi iz ormara

22.30 / Prikazivanje filma „Muškarci ne plaču“ uz diskusiju

 

27. jun

20.00 / Nacionalizam u 21. veku

 

Svetski poznat filozof i politički aktivista ,Srećko Horvat dolazi u Kreativni distrikt u subotu, 25. juna kada će razgovarati sa Dejvidom Adlerom, političkim ekonomistom iz SAD-a. Veoma se raduje gostovanju na Distriktu mira:

Srećko Horvat

„Obožavam Novi Sad, dugo nisam javno gostovao u Vojvodini, ima možda već i deset godina, pa me posebno veseli da stižem sa Davidom Adlerom iz Progresivne Internacionale da govorimo o današnjoj kompleksnoj geopolitici i o nužnosti mira u doba kasnog kapitalizma, o potrebi novog internacionalizma i organizaciji, a razgovarat ćemo, naravno, i o mnogim isprepletenim krizama i raznim načinima kako se nositi s njima i spriječiti najgore. Novi Sad je za mene već dugo prestolnica kulture, drago mi je da to je sada i službeno i u europskim okvirima“.

Posetite Distrikt mira, budite deo dijaloga i dajte svoj doprinos u iznalaženju odgovora na ključno pitanje našeg društva: Kako destrukciju pretvoriti u kreaciju i osigurati na taj način mir?

Autorka: Zorana Bokan

Foto: Jelena Ivanović/ Promo

Povezani članci