Vikend preporuka: Betoven maraton

Sigurno vam je do sada već privukla pažnju kampanja povodom jednog od najvećih događaja klasične muzike u Evropi, koji će biti održan u Novom Sadu, u nedelju, 26. juna. Jednom od najvećih kompozitora svih vremena posvećen je maratonski poduhvat – izvođenje svih devet Betovenovih maestralnih simfonija, i to u sastavu udružene Dortmundske i Beogradske filharmonije, Slovačkog filharmonijskog hora i četvoro solista iz Holandije, Austrije i SAD-a.

Gabrijel Felc, šef-dirigent Dortmundske filharmonije i idejni tvorac ovog poduhvata, stajaće ispred renomiranih muzičara, a koncept događaja je takav da prvih osam simfonija filharmonije izvode naizmenično u prvoj u istoriji Novog Sada – Gradskoj koncertnoj dvorani, već u prepodnevnim nedeljnim časovima, dok poslednju, Devetu simfoniju slušamo na Petrovaradinskoj tvrđavi sa simboličnim početkom u 20.22 časa. Upravo će poslednja Betovenova simfonija, najmonumentalnije delo slavnog kompozitora, sa centralnim horskim izvođenjem – Odom radosti prema tekstu Fridriha Šilera, poslati snažnu poruku mira i zajedništva. Čak 190 svetskih muzičara, koji dolaze iz 6 zemalja i 103 domaća muzičara biće udruženi na sceni Gradske koncertne dvorani i na Petrovaradinskoj tvrđavi, što će za publiku biti neponovljiv ugođaj.

Kao himna Evropske unije, Oda radosti na najbolji način prezentuje ono što Novi Sad, kao Evropska prestonica kulture ove godine, želi da poruči svojim aktuelnim programskim lukom – Tvrđavom mira, u okviru kog se i realizuje ovaj jedinstveni događaj. Na ovaj način, ovogodišnja Evropska prestonica kulture potvrđuje i status Novog Sada kao grada klasične muzike, što se naročito pokazalo tokom priprema za ovu prestižnu titulu, kada je održan zavidan broj ovakvih velikih događaja. Neki od njih, kao što je Korzo, koncert klasične muzike pod vedrim nebom koji se održava svakog septembra već petu godinu zaredom, potom opere Karmen i Aida, takođe na otvorenom, pokazale su spremnost i publike i realizatora da pomere programske i produkcijske granice u regionu. Sve to potvrđuje i Tvrđava mira , jer nas tokom juna i jula širom grada očekuje čak osam koncerata ovog tipa, koji kroz klasičnu muziku odgovaraju na istu temu – mira, multikulturalnosti, međusobnog razumevanja i interkulturalne saradnje.

Iz tog razloga, Betovenove simfonije, koje su prolazile kroz razne izazove u recepciji ondašnje publike, a na kraju kulminirale Devetom simfonijom i nedovršenom Odom radosti, doživljene su kao metaforična poruka Evropi i svetu koji i trenutno prolaze kroz ratnu krizu. Jer, upravo se u nedovršenosti ovog remek-dela preslikava i nedovršenost Evropske unije kao zajednice, koja prihvata raznolikosti naroda, te predstavlja utopijski plan koji tek treba da bude ostvaren – a nema boljeg načina od muzike da se raznolikosti ujedine. Zato je saradnja nemačkih i srpskih muzičara od velikog značaja i za ovogodišnju Evropsku prestonicu kulture, ali i za čitavu Evropu, a ovaj podvig ostaje upisan kao jedan od najznačajnijih događaja u skorašnjoj muzičkoj istoriji grada.

Raspored izvođenja:

Gradska koncertna dvorana

10.00 / Simfonija br. 1 i Simfonija br. 2 (Dortmundska filharmonija)

12.30 / Simfonija br. 3 i Simfonija br. 4 (Beogradska filharmonija)

15.00 / Simfonija br. 5 i Simfonija br. 6 (Dortmundska filharmonija)

17.30 / Simfonija br. 7 i Simfonija br. 8 (Beogradska filharmonija)

Petrovaradinska tvrđava

20.22 / Simfonija br. 9

Karte za koncerte u Gradskoj koncertnoj dvorani možete kupiti na Gigstix prodajnim mestima, dok je ulaz na koncert na Petrovaradinskoj tvrđavi slobodan.

Povezani članci