Novosadski Distrikt mira u znaku izložbi, muzike i dijaloga

Novi Sad tokom juna i jula postaje grad mira, u okviru programskog luka „Tvrđava miraEvropske prestonice kulture, a kao poseban programski segment izdvojio se Distrikt mira koji je, od 23. do 27. juna, tokom pet dana razgovora o pomirenju, budućnosti Evrope i drugim aktuelnim društvenim i političkim pitanjima, obuhvatio bogate govorničke programe i debate, ali i otvaranje tri izložbe i muzički program koji je u Kreativni distrikt doveo poznate regionalne bendove.

Muzika kao odgovor na aktuelna socijalna i politička pitanja

Četiri sastava koje smo slušati u Kreativnom distriktu svojim dobro poznatim numerama preneli su neke od glavnih poruka koje Evropska prestonica kulture šalje Evropi i svetu. Prvog dana, u četvrtak 23. juna, u okviru programa Distrikta mira nastupio je hip hop sastav iz Splita, TBF (The Beat Fleet). Prepoznatljivi po društveno angažovanim tekstovima pesama, video spotovima koji su uvek koncipirani kao kratki filmovi i originalnim nastupima, TBF kritikuju političku korumpiranost, i uopšte iskvarene društvene vrednosti. U petak, 24. juna, na muzičku binu izašao je sarajevski bend Helem Nejse koji su svoje ljubavne i socijalno angažovane tekstove pesama u glas pevali sa celom publikom u Kreativnom distriktu. Pod vedrim nebom Kreativnog distrikta, novosadskoj publici se u subotu, 25. juna, predstavio bosanskohercegovački bend Zoster i svojim rege zvukom podigao je atmosferu na višu lestvicu. Za sam kraj programa Distrikta mira, u ponedeljak 27. juna, nastupio je kultni novosadski sastav Obojeni program koji je publici predstavio svoj rad dug preko 40 godina.

Kulturom dijaloga do Evrope mira

Kroz različite stavove, viđenja i sučeljavanja, profesori, naučnici i intelektualci otvoriće pitanja koja se tiču iskustva života u konfliktnim i postkonfliktnim evropskim zonama, borbe za prava žena u različitim oblicima patrijarhata, odnosa društvenih institucija i medija prema pitanju žrtava i politikama pomirenja, ali i brojnih drugih velikih tema. Otuda i povod da neki od najrelevantnijih retoričara u Evropi, kao što su politički ekonomista David Adler, politički aktivista Srećko Horvat, psihološkinja dr Nurit Shnabel, akademik Masi Noor, naučnik i profesor sociologije Siniša Malešević i mnogi drugi, dođu u Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture.

Tokom pet dana programa Distrikta mira, posetioci su u Kreativnom distriktu prisustvovali govorničkim programima, debatama i diskusijama kao što je „Novosadska debata o Evropi”, dvodnevni debatni program koji se bavio životom u konfliktnim i postkonfliktnim zonama, feminističkom borbom u tom kontekstu, odnosom urbanizma i politike, kao i svetskom budućnošću nakon pandemije kovid-19. Održan je i dvougao bez moderatora pod nazivom „Gigantomahija” na kom su se ukrštala mišljenja dvaju učesnika na određenu aktuelnu temu.

Interaktivne izložbe i galerije na otvorenom

Kreativni distrikt u nekadašnjoj industrijskoj zoni grada bio je prostor za neke od velikih izložbi u okviru „Tvrđave mira”. Na platou Kreativnog distrikta, tik uz šetalište Sunčanog keja, od 23. juna postavljen je „Medijski lavirint” iz kog je izlaz lak ukoliko dajete tačne odgovore, a koji se kriju u izložbenom delu. Istog dana, na pitanje kako su neevropski umetnici i aktivisti doživeli ideju Evrope i Evropske unije, odgovorila je izložba „Zamišljene granice” na Subinom platou u Limanskom parku. Izložba koja je nastala kao reakcija na zloupotrebu javnih prostora, koji u velikoj meri služe besplatnom reklamiranju govora mržnje podstaknutog ratovima devedesetih, „Na mirnoj strani ulice” održala se u Kreativnom distriktu u ponedeljak 27. juna.

Distrikt mira deo je aktuelnog programskog luka „Tvrđava mira“ Evropske prestonice kulture. Detaljan program, programsku knjigu, satnice i sve informacije vezane za događaje nalaze se na sajtu projekta novisad2022.rs.

Autor: Feđa Putnik

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci