Jul u Novom Sadu: Događaji koje ne treba propustiti

Jul u Novom Sadu obeležiće brojne izložbe, festivali i drugi događaji, a ukoliko planirate posetu Novom Sadu tokom ovog meseca, ili prosto ostajete u svom gradu, donosimo vam dašak kulture koja će u vrelim danima biti pravo osveženje. Jul će u Evropskoj prestonici kulture obeležiti dva programska luka, trenutno aktuelna Tvrđava mira, kao i Dunavsko more od druge polovine meseca. Izdvajamo za vas samo neke od predloga, a pozivamo vas i da redovno pratite naš kalendar na sajtu kako biste bili u toku sa svim dešavanjima u gradu. Kao i uvek, imamo predloge za sve uzraste i svakoga. 

Lajbah: Mi smo narod

Legendarni slovenački avangardni bend Lajbah (Leibach) stiže u Evropsku prestonicu kulture sa mjuziklom Wir sind das Volk (Mi smo narod), a nastupiće 2. jula u Domu vojske u okviru programa Tvrđava mira. Nastup će biti pravi muzičko-scenski doživljaj inspirisan provokativnim postmodernističkim dramaturškim delima Hajnera Milera. Kontraverznost ovog sastava prepoznata je i na svetskom nivou, pogotovo kada su 2015. godine, uprkos medijskim i političkim pritiscima, u prestonici Severne Koreje nastupili kao prvi zapadni bend u toj zemlji. O svom iskustvu u jednoj od najkonzervativnijih zemalja sveta, Lajbah je kasnije snimio film Dan oslobođenja, te ovim potezom iznova uzdrmali svetsku javnost. Engleska štampa ih je proglasila najopasnijom grupom na svetu, dok ih je njujorški radio proglasio bendom koji ukida zemlje i stvara nove. Od svog osnivanja 1980. godine odsvirali su više od 1.000 koncerata širom sveta, putovali su i nastupali obučeni u uniforme jugoslovenske vojske, a sada dolaze u Evropsku prestonicu kulture da nam mjuziklom prirede „više od sat i po svežeg, aktuelnog i uravnoteženog nemačko-slovenačko-srpskog patriotskog zadovoljstva“.

Izložbe u prestonici kulture

Predah tokom vrelih letnjih dana i prava kulturna poslastica jeste obilazak izložbi u Evropskoj prestonici, kojih ne manjka ni tokom jula. Kulturna stanica Svilara će već prvog dana jula biti centar Otvorenog procesa, izložbe koja će trajati sve do 28. jula, a predstaviće posleratnu istočnonemačku stvarnost, posebno u pokrajini Saksonija: istoriju migracija, kontinuitet desničarskog i rasističkog nasilja, nacionalsocijalističkog podzemlja, ali i otpora represivnim metodama i politikama. Narednog dana, 2. jula, u Muzeju Vojvodine otvara se izložba Iz buke u zvuk, koja je potpuno u duhu programa Tvrđava mira. Novosadski vajar Nikola Macura izložiće svoje muzičke instrumente čija je provokativnost i specifičnost sadržana u tome što su napravljeni od materijala sa vojnog otpada. Tako se izložba kritički osvrće na minule ratove sa ovih prostora čije posledice i dalje osećamo. Na ovaj način, buka karakteristična za ratna dejstva prevodi se u kreaciju, u muzički zvuk. Nakon obilaska ove izložbe predlažemo vam da pogledate i postavku reKAPITULACIJA, koja će biti otvorena 3. jula u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Kroz ovu izložbu sagledaćemo tri decenije Led arta, kroz fotografije, video zapise i reperformanse, a pokušaćemo i da nađemo odgovor na pitanje kako se umetnost menjala kroz proteklih 30 godina.

Polazeći od uverenja da su muzeji svojevrsne tvrđave mira i mostovi koji nas spajaju i ujedinjuju, Galerija Matice srpske i Nacionalni umetnički muzej u Temišvaru realizovaće jednu sasvim neobičnu izložbu, spajajući svoje bogate kolekcije i praveći paralele među umetnicima, temama, idejama i umetničkim vizijama nekadašnjeg zajedničkog kulturnog prostora. Otkrićemo šta to spaja Novi Sad i Temišvar kroz postavku Paralele koja će biti predstavljena od 8. jula u Galeriji Matice srpske u okviru programskog luka Tvrđava mira. Prvu polovinu jula iskoristite i da posetite izložbu U potrazi za Evropom, ukoliko do sada niste, a koja je do 17. jula postavljena na Beogradskom keju, Keju žrtava racije i Sunčanom keju. Tokom trajanja Tvrđave mira, Evropska prestonica kulture vas poziva i na druge izložbe koje su uveliko u toku, a možda ih niste imali prilike posetiti. Pa tako, naša preporuka je i kolekcija slika Jovanke Broz u Galriji Matice srpske, a saznajte i ko su bile heroine moderne umetnosti na izložbi Heroine Spomen -zbirke Pavla Beljanskog koja, produženo, traje sve do 15. jula.  Na putu do Štranda, svratite i u Kreativni distrikt, te posetite zanimljivu interaktivnu postavku Medijski lavirint, kao i izložbu u Galeriji na otvorenom, na Subinom platou – Zamišljene granice.

Finale programskog luka Tvrđava mira obeležiće i arheološka izložba San neolitske noći, koja će uz partnersku saradnju sa Narodnim muzejom iz Beograda, biti otvorena 15. jula iu Muzeju Vojvodine. Na izložbi će biti prezentovano bogato arheološko nasleđe naše zemlje koje svedoči o životu ljudi tokom neolitskog perioda. Autori izložbe su Mr Lidija Balj (Muzej Vojvodine) i Andrej Starović (Narodni muzej).

Na pozorišnim daskama… Mefisto!

Jedan od najznačajnijih događaja u okviru programa Tvrđava mira, a koji će zatvoriti ovogodišnju pozorišnu sezonu najstarijeg srpskog teatra – Srpskog narodnog pozorišta – jeste predstava Mefisto, koja će biti premijerno odigrana 12. jula sa početkom u 20 časova. Vraćajući se na represivni i totalitaristički kontekst predratne i ratne Nemačke, predstava je nastala na predlošku istoimenog romana nemačkog pisca Klausa Mana. Priču o glumcu Hendriku Hofgenu (kako je Klaus nazvao Grindgensa u svom romanu), i životnom usponu koji se ostvaruje po svaku cenu, prvi put na sceni SNP-a postavlja reditelj Haris Pašović. Predstava Mefisto će okupiti preko 40 aktera i akterki, uz velikana i velikanku srpskog glumišta – Mirjanu Karanović i Miodraga Krivokapića, koji će nakon 30 godina ponovo biti na sceni ovog pozorišta, rame uz rame sa mladim Aljošom Đidićem u glavnoj ulozi, prvakinjom Drame ovog pozorišta, Gordanom Đurđević Dimić, i mnogim drugima članovima i članicama ansambla.

Exit festival

Svetski a naš muzički festival Exit, jedan od simbola ovog grada, održaće se od 7. do 10. jula i to po 22. put u godini titule Evropske prestonice kulture, a kao i do sada, u Novi Sad će stići neka od najznačajnijih svetskih muzičkih imena. Drugi vikend jula rezervišite za sudar dobre energije i zvuka koji će „gruvati“ sa Petrovaradinske tvrđave. Na neke od 40 bina koje će biti postavljene na „Đavi“, prvi koji će kročiti  su Calvin Harris, Nick Cave & The Bad Seeds, Iggy Azalea, James Arthur, Masked Wolf, ZHU i drugi, ali i jaka regionalna postava koju predvode Konstrakta, Senidah, Prti Bee Gee, Marčelo, Bojana Vunturišević… Program i info o ulaznicama pronađite na zvaničnom sajtu festivala.

Koncerti

Prvi vikend jula obeležiće i sjajan koncert regionalnog kantautora Petra Graša, koji iznova dolazi u Novi Sad da publiku zabavi svojim hitovima „Ako te pitaju“, „Voli me“ i dr. Ne prospustite njegov nastup 3. jula sa početkom u 21 čas u Prague Resto Bar-u na Spensu. Druženje sa novosadskom publikom nedostajalo je i legendarnoj rok grupi Riblja Čorba, te nas njihov koncert očekuje 16. jula sa početkom u 20.30 časova na krovnoj terasi TC Promenada. Ljubitelji rok zvuka uživaće u muzičkom spektaklu za pamćenje, a na ovom nastupu Riblja Čorba će svirati pesme sa predstojećeg, još neimenovanog albuma.

Novi Sad, grad klasične muzike, tokom jula meseca, a kao finale Tvrđave mira, donosi nam i dva fantastična koncerta u Kreativnom distriktu koje ne treba da propustite. Najpre ćemo slušati filharmonijski orkestar Za nove mostove koji okuplja studente muzičkih akademija iz Novog Sada, Trsta, Graca, Budimpešte, Sarajeva i Zagreba, a u Kreativnom distriktu će izvesti kompoziciju specijalno komponovanu za Novi Sad. Uz pijanistkinju Jasminku Stančul i pod dirigentskom palicom Andreja Bursaća, orkestar će izvesti Uvertiru za mir. Na ovaj način obeležićemo Karlovački mir i izraziti nadu u mir novog milenijuma i poslati poruku mira budućoj Evropi. Ova jedinstvena međunarodna filharmonija će nam potom predstaviti „novi svet”, izvođenjem Dvoržakove „Simfonije br. 9” u e-molu. Takođe, u Kreativnom distriktu slušaćemo i koncert Klavirsko trojstvo: Vasil Hadžimanov – Bojan Zulfikarpašić – Matija Dedić, u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, sa početkom u 22.20. Uživaćemo u muzici ova tri umetnika briljantnih izvođačkih sposobnosti i karijera. Kroz muziku koja spaja nespojivo, ne poznaje granice, raduje se različitostima i prihvata ih kao mogućnost za uzajamni rast, ova trojica muzičara promovisaće vrednosti interkulturalnog dijaloga, zajedništva, razumevanja i pomirenja.

Filmska saga o Novom Sadu

Finale programskog luka Tvrđava mira obeležiće i epska filmska saga koja definiše Vojvodinu i grad Novi Sad kao prostor gde se srpska kultura i tradicija najtešnje prepliću sa evropskim idealima i izazovima tog vremena – Liberta – rađanje grada, koja će biti premijerno prikazana 17. jula na Tvrđavi, sa početkom u 21 čas. Prvi put u istoriji, Novi Sad dobija film koji govori o nastanku i rađanju grada, kao i o odnosima koji su pritom utvrđeni među stanovnicima, a ostali su model ponašanja i danas – pre svega zajedništvo, suživot i tolerancija. Scenarista i reditelj Žanko Tomić film opisuje kao politički triler koji govori o okolnostima koje su dovele do nastanka Libertacione povelje. Događaj koji definitivno ne smete propustiti!

Vreme je za akrobacije!

Priznata francuska akrobatska trupa Les Voyages, održaće dva cirkuska nastupa u okviru programa Dunavsko more, te vam toplo preporučujemo da u svoj kalendar ubeležite 22. i(li) 23. jul i povedete i decu na Štrand gde ćete zajednički uživati u zadivljujućim performansima talentovanih akrobata koji prkose gravitaciji.

Novosadsko dečje leto

Grad kulture mališanima donosi još jedno Novosadsko BIG dečje leto, u organizaciji Dečijeg kulturnog centra Novi Sad, koje će se i ove godine tokom čitavog raspusta održavati na više od 20 lokacija, a pod sloganom „Panonska simfonijeta“. Ne propustite da priredite svojim najmilijima doživljaj za pamćenje i povedite ih na neke od brojnih kulturno umetničkih sadržaja – radionice, predstave, nastupe dečjih horova… Tokom predstojeća dva meseca najmlađi Novosađani, uzrasta od četiri do 14 godina, imaće priliku da letnji raspust provedu na zabavan i kreativan način, a detaljan program po danima vam predlažemo da pročitate na ovom linku.

Leto na Trgu galerija

Letnje mesece ispunite dozom kulture i na Trgu galerija, jer vas svakog četvrtka, tokom jula i avgusta, u večernjim satima očekuju atraktivni sadržaji koji prikazuju raznovrsnost svetske i nacionalne kulturne baštine i značaj njenog očuvanja. Muzejske ustanove na Trgu galerija – Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Poklon zbirka Rajka Mamuzića, oživeće jezgro Novog Sada svojim bogatim programom, te vam preporučujemo da pratite kalendar događaja na sajtovima pomenutih kulturnih ustanova.

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović, promo EPK

Povezani članci