Novi Sad u znaku Exita: Iskoristite vreme i tokom dana da upoznate grad

Jedan od vodećih evropskih festivala i simbol Novog Sada koji, posebno u godini titule Evropske prestonice kulture privlači brojne turiste, održaće se od 7. do 10. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi. Novi Sad je grad koji uspešno spaja tradicionalno i moderno, te nudi mnoštvo mogućnosti, a ukoliko Srpsku Atinu posećujete ovih dana zbog Exit festivala, upoznajemo vas sa gradom i dajemo neke od predloga kako da provedete vreme tokom dana, ukoliko uveče idete na neki od nastupa brojnih izvođača koji će nastupati na čak 40 bina.

Đir po Novom Sadu upotpunite posetom izložbi

U samom srcu Novog Sada nezaobilazna je šetnja Trgom slobode, koji je uvek startno mesto za sve lokalce i turiste. Ufotkajte se kod spomenika čuvenom srpskom političaru i nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada, Svetozaru Miletiću. Zakoračite u Crkvu imena Marijinog, među Novosađanima poznatiju kao Katedrala, a obavezno prošetajte Jevrejskom ulicom, koja je nekada bila jevrejski geto i zastanite ispred Sinagoge, a potom se vratite i posetite Maticu srpsku i Trg galerija.

U godini titule Evropske prestonice kulture, Novi Sad obiluje kulturno umetničkim sadržajem, te vas i u ovoj nedelji očekuje niz zanimljivih izložbi. Predlažemo vam da posetite Galeriju Matice srpske, na Trgu galerija, gde će se tokom EXIT festivala organizovati stručna vođenja Take a break – Feel the art, kroz aktuelnu izložbu Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz. Kroz slike upoznajte nekadašnju suprugu Maršala Tita i prvu damu Jugoslavije, a stručno vođenje na engleskom jeziku za strane turiste i posetioce ovog velikog muzičkog festivala održavaće se tokom svih dana festivala u dva terimina – u 13 i 17 časova. Takođe, na Trgu galerija ćete u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog upoznati sedam umetnica iz lične kolekcije slika Pavla Beljanskog.  U Dunavskoj ulici, jednoj od najstarijih a ujedno i najlepših, možete posetiti čak tri aktuelne izložbe. Kada is centra krenete prema Keju, Dunavskom ulicom, svratite najpre u Zbirku strane umetnosti i posetite postavku Akcenti, koja će vam bolje približiti istoriju grada u kom se nalazite. Zatim produžite do  Muzeja Vojvodine gde vas očekuje izložba Iz buke u zvuk, Novosadskog vajara Nikole Macure čija postavka je kreirana od instrumenata napravljenih od vojnog otpada. U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine možete da pogledate izložbu rEKAPITULACIJA, izložba ima tri osnovna segmenta koji donose osvrt na tri perioda rada Led arta ( 1993-2022), Art klinike (2003-2012) i Šok zadruge (od 2013 do danas). Ukoliko vreme tokom dana provodite u Exit kampu ili prikupljate energiju na Štrandu, svratite i do obližnjeg Limanskog parka i pogledajte izložbu na otvorenom – Zamišljene granice – ilustracije prikačene na 49 jarbola koje se vijore i upućuju na evropske fenomene društva u kom živimo.

Uživanje u vrhunskim zalogajima

Osim po bogatoj istoriji, Novi Sad je poznat i po mnogobrojnim poznatim restoranima, dobroj i ukusnoj hrani, a pored tradicionalne kuhinje, možete probati i brojne druge specijalitete inostranih kuhinja. U samom centru grada smesteni su neki od najpoznatijih Novosadskih „fine dining“ restorana. Mi vam izdavajmo samo nekoliko:

G.imi– popularnost je stekao ubrzo nakon otvaranja, a iako je isprva bio usmeren ka rusko-gruzijskoj kuhinji, ubrzo započinje novu etapu, kreiranje receptura prilagođenih plodnosnom lokalnom području, a opet pripremljenih po svetskim standardima.

Agape Villa– Ušuškan u samom centru grada i okružen prelepim verskim zdanjima, miran ambijent i odlična usluga, nudi vam privatnost i pravu ekskluzivnost. Na meniju restorana nalaze se specijaliteti nacionalne kuhinje pripremljeni na inovativan način.

Zak– restoran sa tradicijom gde vas očekuje vrhunski kvalitet, zanimljiva i malo skuplja jela, na oko pomalo neobična, ali na pažljiv način servirana.

Ukoliko želite da osetite ukuse prave vojvođanske kuhinje predlažemo vam da posetite Plavu frajlu ili neke od salaša koj se nalaze – u samom gradu poput Petlovog i Lazinog salaša. Pored restorana, u samom centru nalaze se brojni kafići, gde možete da uživate uz osvežavajuće napitke ili kafi pripremljenoj na nekoliko načina, neka od omiljen mesta su Loft, Kafeterija, Absolut.

Kuliranje na Štrandu

Jedno od omiljenih mesta u toku vrelih letnjih dana je čuveno novosadsko kupalište Štrand, gde je i ove godine Exit- ov kamp. Plaža na Dunavu, savršeno mesto za kupanje i sunčanje, na pola sata hoda do Tvrđave i epicentra festivalskog dešavanja, a isto toliko i od centra grada. Na Štrandu se možete opustiti u nekom od brojnih kafića, biti fizički aktivni, ali i uživati u nekoj od dnevnih žurki koje će vas dobro zagrejati za predstojeće koncerte.

Šetnja i biciklizam u Novom Sadu

Najlepši način da upoznate Novi Sad nudi šetnja kroz njegove prelepe ulice ili biciklizam. Novi Sad ima bogatu mrežu biciklističkih staza, a možda najlepše su one pored Dunava. Bicikl možete iznajmiti putem Sistema za iznajmljivanje bicikala NS bike.

Pešačke ture su takođe sjajan način da se upozna istorijat grada, a više informacija o vođenim rutama možete pronaći i u  Turističkoj organizaciji Novog Sada.

Duž keja, kao i u centru grada, možete da pronađete razne suvenire koje ćete poneti kao uspomenu na predivno provedeno vreme u Evropskoj prestonici kulture.

Autorka: Anđela Dalmacija

Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci