Novosadski suveniri: Gde ih možete kupiti?

Mali proizvođači izgleda da su posebno inspirisani kad se radi o suvenirima s motivima Novog Sada. Kakve to lepe i korisne predmete možete pokloniti prijateljima iz inostranstva, ili pak uputiti one koji u Novi Sad dolaze po prvi put a u potrazi su za originalnim suvenirima koji će ih podsećati na vreme koje su ovde proveli? Predstavljamo vam nekoliko prodavnica u kojima ih možete nabaviti po pristupačnim cenama.

Suvenirnica Suveniri

Ulica: Dunavska 2

Suvenirnicu jednostavnog imena Suveniri, okićenu žardinjerama sa cvećem na ulazu i ofarbanu u plavo, nećete promašiti u Dunavskoj ulici. Osim suvenira s motivima Novog Sada, ovde vas očekuju i oni s motivima Vojvodine i Srbije. U Suvenirima ćete vi ili vaši gosti iz inostranstva imati zaista poteškoća da izaberete za sebe odgovarajući suvenir: izbor čine majice, šolje, igračke od drveta, upotrebni predmeti od keramike, ručno vezeni odevni predmeti i čak tkani ćilimi, ali i hrana, piće i čajevi u zgodnim malim pakovanjima. Suvenirnica sarađuje i sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog, tako da ćete ovde naći replike umetničkih dela koja se u Zbirci nalaze, ali i reprodukcije fresaka iz srpskih manastira koje su jedino ovde dostupne jer se rade uz dozvolu. U Suvenirnici Suveniri ističu da su za velik deo njihovog šarma zaslužni prodavci, koji, osim srpskog i engleskog, gove i ruski, kineski, japanski i slovački jezik.

Ister suveniri

Ulica: Dunavska 8 (pasaž Ise Bajića i Dunavske)

Takođe u Dunavskoj ulici nalaze se Ister suveniri. Ljubitelj upotrebnih i ukrasnih predmeta naći će se ovde na pravoj muci: Ister suveniri u svojoj ponudi imaju šolje, tanjire, čuturice, magnete, hemijske olovke, čašice za rakiju, snežne kugle… i sve s motivima Novog Sada.

Atelje Sigeti

Ulica: Senteleki Kornela 33

Sam Atelje Sigeti, mesto gde nastaju najneverovatniji upotrebni predmeti od keramike, nalazi se na Telepu. Ipak, ne morate potegnuti put sve do tamo da biste nabavili fantastične lampe, vaze, čaše, pepeljare, figurice, kuhinjske daske ili satove. Naime, tezge ove prodavnice nalaze se pored Katedrale i pored sata na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde možete za sebe ili nekog dragog izabrati sasvim neobičan predmet za domaćinstvo.

Samson

Ulica: Dunavska 2

I u Samsonu u centru grada pronaći ćete brojne suvenire s motivom Novog Sada. U ovoj prodavnici u mirnom pasažu Dunavske ulice možete se odlučiti za neki od velikog broja upotrebnih predmeta, kao što su pepeljare, šolje, čašice za rakiju, varjače, kašičice… ali i klasični suvenir kao što su magneti, koji će obradovati ljubitelje šarenih frižidera.

Jucin dućan

Ulica: Ise Bajića 8

Jucin dućan radnja je u kojoj caruje Juca, ručno rađena lutkica koja je kreirana 2014. godine s ciljem da bude simbol Vojvodine. Juca je pravljena od prirodnih materijala, kao, zapravo, i svi drugi proizvodi koji se u „njenom“ dućanu prodaju. A to su, uz lutkicu, pokloni i stvari za kuću, nakit, torbe, lampe, čarape… sve napravljeno od strane primenjenih umetnica iz cele Srbije. Ovu ljupku prodavnicu, koja ima i online shop, otvorile su majka i ćerka koje s ljubavlju kreiraju Jucine suvenire.

Kibitzfenster

Ulica: Bele Bartoka 8, Palić

Kibicfenstera je bilo mnogo, a Kibizfenster suveniri su svi unikatni! Makete prozora se prave ručno od drveta, tekstila i metala, sa fotografijom pride koja dočarava neki objekat ili prizor iz stare vojvođanske sobe. Kibicfenster za sebe možete naručiti preko društvenih mreža ili putem imejl adrese navedene na sajtu.

The Mother Deli shop & Bar

Ulica: Nikole Pašića 23

Ako znate da ljubav ide preko stomaka i time se vodite i kad je reč o suvenirima, pravi izbor za vas biće The Mother Deli shop & Bar. Ovde ćete naći ukusnu hranu iz Vojvodine i Srbije, vina, rakije i zanatska piva od preko pedeset malih proizvođača. Čak i ako niste u potrazi za suvenirom, ovde možete da nešto prezalogajite ili svratite na kafu ili piće.

Serbia Art Suveniri

Ulica: Modene 4

Ukoliko tražite zastave Srbije, ali i predmete koji potvrđuju vašu ljubav prema Zvezdi ili Partizanu, naći ćete ih upravo u ovoj suvenirnici u centru grada. Miks predmeta industrijske izrade i originalnih ručnih radova ono je što karakteriše Serbia Art Suvenire, ali i gastro suveniri kao što su džem, pekmez, rakija, čajevi, začini, bombone… Nekome će biti posebno zanimljiva mogućnost da ovde odštampate print na majicu – to može biti grb Novog Sada ili neki drugi simbol od onih u ponudi.

Autorka: Tihana Smiljanić

Foto: Vladimir Veličković, Facebook

Povezani članci