Novosadska katedrala: Zanimljive činjenice o najvišem simbolu grada

Kada u internet pretraživač ukucate ključne reči „Novi Sad“, na prvoj fotografiji pokazaće vam se novosadska Katedrala, građevina koja dominira Trgom slobode, predstavlja mesto susreta i obaveznu lokaciju za fotografisanje pri poseti Novom Sadu.

Iako verovatno najpoznatija gradska znamenitost, postoji mnogo zanimljivih činjenica o Katedrali za koje mnogo ne znaju.

Čuvena Katedrala u centru centra grada – nije katedrala. Crkva imena Marijinog pripada Subotičkoj biskupiji koja svoju katedralu ima u Subotici. Oni koji prvi put posete Novi Sad, uglavnom će reći da su videli ,,šarenu crkvu“, zbog raznobojnih poločica na njenom krovu, te se i ovaj naziv ustalio u žargonu.

Novosadski simbol imao je nekoliko života. Kažu da je već u XI veku na ovom prostoru postojalo nešto nalik crkvi i groblje, a onda su Mongoli u XIII veku spalili sve što su zatekli. Početkom XVIII veka je sagrađena katolička crkva, da bi 1742. bila porušena. Iste godine je i obnovljena, no opet porušena u bombardovanju 1849. godine.

Iako obnovljena, novosadski katolici nisu bili zadovoljni izgledom. I tako je Crkva imena Marijinog kakvu danas znamo izgrađena 1891. godine, prethodno je porušena stara, a obiman posao na sebe je preuzeo Đerđ Molnar i to ne zatraživši nikakvu naknadu. Iz poštovanja prema njegovoj humanosti, u crkvi se nalazi njegova bista što je čudno s obzirom na to da se radi o svetovnom licu.

I još jednom, crkva je gorela i 1904. kada je uništen krov. No, danas je ona najponosniji i najviši (52 metra) simbol našeg grada.

Pogledajte očaravajuće fotografije Crkve imena Marijinog:


Autor
: Leona Pap

Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci