9 mesta u Novom Sadu koja garantuju najbolje fotografije za Instagram

Istina je tu već nekoliko godina: Instagram nam diktira popriličan deo života. Gde ćemo otputovati, gde ćemo odsesti, gde ćemo jesti, ili gde ćemo popiti popodnevnu kafu s prijateljima. Istovremeno, on je i odličan vodič koji nam upravo tako može otkriti nova sjajna mesta.

U drugoj godini pandemije, kad retko ko planira odmore kao i pre, nije zgorega podsetiti se svih sjajnih mesta koja mogu našim profilima doneti nove boje i sjajne prizore. Bilo da ste Novosađanin ili posetilac, evo koja mesta predlažemo kao pozadinu za vaše odlične fotografije!

Trčika

Popularni tramvaj koji se smestio na početku Ulice kralja Aleksandra već smo pominjali. Nećete drugde naći sličan primerak, osim u muzeju, zato iskoristite priliku da ispozirate ispred tramvajčića i uhvatite i koju zgradu u istoj ulici.

Zanimljiva činjenica: Trčika svoje ime duguje prvom novosadskom tramvaju koji je prevozio putnike do Štranda početkom XX veka, i još tada je bio prava atrakcija.

Balkon Bazara

Na vrhu popularnog tržnog centra Bazar ugnezdio se popularni Đardino. Ukoliko je lep dan, pružiće vam sjajan pogled na novosadske krovove kojim će dominirati Crkva imena Marijinog, ili popularna Katedrala. Mada, krovovi ne izgledaju loše ni u kombinaciji s mračnim, sumornim nebom. Pokušajte!

Zanimljiva činjenica: Bazar je nekada bio najveća robna kuća u Novom Sadu, i nosio je ime Stoteks. Pre nekoliko godina, krasio je naslovnu stranu prestižnog arhitetktonskog magazina Piranesi.

Trg slobode

Kad se nađete na Trgu, prosto ne znate na koju stranu da se okrenete i da li da fotkate Katedralu ili Gradsku kuću. Pokušajte da budete korak ispred drugih i igrate se s uglovima i razdaljinama. Uhvatite raznobojne fasade, uličnog prodavca s balonima ili onog s magnetima, sneg koji pada osvetljen uličnom svetiljkom ili cveće koje će se u zelenilu pojaviti na proleće, sa sve znamenitim zgradama Trga u pozadini.

Zanimljiva činjenica: Na trgu se nekada nalazi misteriozni spomenik Sveto trojstvo, za kojeg se verovalo da brani Novosađane od kuge. Više o spomeniku pročitajte ovde.

Balkon Absoluta / Zmaj Jovina ulica

Zmaj Jovina je, možemo slobodno reći, novosadska misica. Sasvim zasluženo! Njene raznobojne fasade, zimi ukrašene svodom od ukrasnih svetiljki, odlično poziraju. U kom god delu ove kratke ulice da se nađete i okinete aparatom ili telefonom, nećete pogrešiti. Za pomeren ugao od uobičajenog, fotkajte s visine s malenog balkona kafea Absolut.

Zanimljiva činjenica: Ova ulica često je menjala imena: najpre se zvala Glavna ulica, kasnije ulica Lajoša Košuta, između dva svetska rata nosila je ime kralja Petra I. Za vreme okupacije zvala se Musolinijeva. Posle oslobođenja, bila je Maršala Tita, i konačno Zmaj Jovina. Na samom kraju ulice, ispred Vladičanskog dvora, nalazi se i spomenik čuvenom pesniku po kojem ulica sada nosi ime.

Početak Dunavske ulice

Koliko je Dunavska kratka, toliko je i fotogenična! Za najbolje fotografije igrajte se s uglovima na samom njenom početku, odnosno na kraju Zmaj Jovine, te birajte da li ćete fotkati samu ulicu, fokusirati se na fasade s jedne strane, ili se pak truditi da „ulovite“ i leve i desne. Još ako u kadar uleti neki ogroman balon od uličnog zabavljača, odlično!

Zanimljiva činjenica: Na početku Dunavske ulice nalazi se najstarija sačuvana kuća u Novom Sadu – Kod belog lava.

Trg mladenaca

 

Zahvaljujući luku koji obeležava ovaj trg okružen prelepim fasadama dobija ruho idealno za fotografiju. Šta sve možete uhvatiti kroz luk i iz kojih uglova! Osim očiglednih fasada i neba, nije loše ni ciljati na Katedralu. Igrajte se, rezultati mogu biti sjajni!

Zanimljiva činjenica: Luk je zapravo skulptura Kapija želja akademskog vajara Mladena Marinkova, i jedno je od omiljenih sastajališta Novosađana.

Kej

Kej je, naravno, sigurica, i lokacija s koje se „hvata“ Petrovaradinska tvrđava u fotografije koje ste videli milion puta. Ako želite, možete i vi da igrate na sigurno, ali ako ne želite da napravite milion prvu istu fotografiju – možete i da probate nešto novo. Šetajte duž Keja, hvatajte brodiće u pokretu ili ponekog psa kog je vlasnik izveo u šetnju. Tvrđava iz pozadine neće nikud pobeći.

Zanimljiva činjenica: Ispod Spomenika žrtvama racije na keju, uz samu obalu, vidljivi su ostaci Mostobrana, jedna od znamenitosti Novog Sada koje više nema.

Petrovaradinska tvrđava

Za ovu lepoticu možete odvojiti čak i čitavo popodne i sigurno ćete imati materijala za biranje i biranje! Možda na vašem Instagram feedu završi i više od jedne fotografije. Hvatajte popularni sat iz više uglova, uživajte u zlatnom satu i fotkajte grad u sumrak i uveče. Naravno, i u povratku peške preko Duge možete da okinete koju!

Zanimljiva činjenica: Pre izgradnje tvrđave, u doba Rimljana ovde se nalazila osmatračnica. Dobro organizovanom signalizacijom, kratka poruka iz ovih krajeva bila bi primljena u Rimu za samo sat i po vremena.

Žeželjev most

I Žeželjev most smo videli dosta puta, ali to ne znači da ga treba zaboraviti. Naprotiv, most je lep i fotogeničan – samo je tajna u tome da nađete vlastiti pečat i ne predstavite ga identično kao i svi ostali. Šta kažete na poziranje na samom početku gde ćete uhvatiti njegove velelepne žice? Ili tako postavljen objektiv da ga ne fotografišete „sa strane“, kao što se uvek prikazuje, nego „spreda“? Pazite na saobraćaj, čuvajte se, i uživajte u fotkanju!

Zanimljiva činjenica: Originalni Žeželjev most srušen je tokom bombardovanja 1999. godine. Ime je dobio po Branku Žeželju koji je projektovao most.

Foto: Vladimir Veličković, Jelena Ivanović

Povezani članci