Novi Sad još jednom dokazao da je jedna od najboljih evropskih destinacija

Novi Sad je više navrata u brojnim svetskim medijima proglašen destinacijom koju svakako treba posetiti u 2022. godini, ne samo zbog bogate istorijske i kulturne baštine, već i mnogobrojnih događaja koji se u okviru projekta Evropska prestonica kulture u ukupno osam programskih lukova održavaju tokom čitave godine. Osvrtom na dosadašnji rad organizatora i više hiljada lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umetnika koji su u prvoj polovini godine titule došli u Novi Sad, vidimo da je ovaj trud i više nego urodio plodom – inostrani turisti zaista izdvajaju Novi Sad na kulturnoj mapi Evrope. Čak i statistike donose odlične vesti kojima se svi možemo ponositi: Novi Sad je ostvario najbolji turistički promet u poslednje dve decenije!

Najveći broj turista u poslednjih 20 godina

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Novi Sad je u maju oborio rekord poseta, jer je zabeleženo 58.304 noćenja i 26.211 dolazaka turista u naš grad, što je najveći ostvaren turistički promet u jednom mesecu u poslednjih 20 godina. Upravo ovaj podatak, na ponos svih Novosađana, govori da je Evropska prestonica kulture najposećeniji grad odmah iza prestonice Srbije, ali da prednjači po broju poseta u odnosu na banjske i planinske centare u zemlji. Koliko je to zapravo velik broj pokazuju i podaci iz prvog kvartala ove godine: od januara do marta u ovom gradu ukupno je boravilo 32.201 turista.

Novi Sad oduvek je važio za grad u kome se kultura neguje i u kome je upravo ona – način života. Od trenutka kada je ovaj grad poneo titulu Evropske prestonice kulture, mnogo toga se u promenilo. Novi Sad kakav smo poznavali, više nije isti. Titula je donela novu umetničku energiju i nove ideje, istakla je kulturnu scenu, a upravo je to kvalitet grada koji mnogi prepoznaju i zbog čega rado dolaze ili se vraćaju u Novi Sad.

Ko su naši gosti?

Novi Sad najčešće posećuju turisti iz Bosne i Hercegovine, Ruske Federacije, Hrvatske, Slovenije i Nemačke, pokazuju podaci. Ali tu se spisak zemalja iz kojih dolaze posetioci ni blizu ne iscrpljuje, jer su se Turističkim info centrima TONS-a samo u maju obratili turisti iz čak 48 zemalja sveta, tako da imamo goste iz Velike Britanije, Francuske, Turske, Indije, SAD-a, Albanije, Katara, Bahreina, Libana, Iraka, Gruzije, Indonezije, Filipina, Japana, Urugvaja, Brazila, Argentine… Novi Sad je tako očigledno „zabetonirao“ svoju poziciju na evropskoj mapi ove godine, a to ne treba ni da čudi s obzirom na to da se kao jedna od obaveznih destinacija našao na spiskovima medija kao što su Independent, Evening Standard, Conde Nast Traveller, BBC, o kojima smo već pisali na našem sajtu.

Kako Novi Sad privlači turiste?

Sledeći, možda, savete baš iz ovih medija – koji preporučuju upravo kulturne sadržaje u okviru Evropske prestonice kulture, te kao poseban kuriozitet ističu napuštene fabrike i dvorce pretvorene u Kulturne stanice – strani turisti kao najčešći motiv za dolazak u Novi Sad ističu kulturno-istorijsko nasleđe. Najviše vole da obilaze centar grada i parkove, ali i Petrovaradinsku tvrđavu – jer morate da vidite novovekovnu utvrdu koja je dom velikog muzičkog festivala, ali je neizostavan i Štrand.

Šta možemo da očekujemo?

S obzirom na to da Turistička organizacija Novog Sada navodi kako je 97,7% turista zadovoljno turističkom posetom Novom Sadu i kako bi gotovo svi ispitanici (98,2% stranaca i 99,6% domaćih turista) ponovo posetili Novi Sad, možemo gotovo sigurno da očekujemo da dosadašnje goste vidimo opet. Ovo ne treba da čudi, jer je  Evropska prestonica kulture „prevalila“ tek pola puta i ostaje nam da vidimo i uživamo u još stotinama kulturnih događaja! Slično razmišljaju i turisti, kojima je još jedan motiv za dolazak bio i gostoprimstvo ovdašnjih ljudi, ali i tradicija, događaji i nasleđe, te nam ostaje da se nadamo još boljim rezultatima u predstojećim mesecima.

Autorka: Tihana Smiljanić

Foto: Vladimir Veličković, Jelena Ivanović

Povezani članci