Kultura vas zove ovog vikenda

U godini Evropske prestonice kulture, svakog dana se susrećemo sa raznovrsnim kulturnim dešavanjima širom Novog Sada i okoline, a ovaj vikend je naročito primamljiv za sve sugrađane i posetioce grada – nekoliko različitih vrsta umetnosti se prepliće u svega tri dana. Ako niste znali gde da se uputite tokom sunčanih dana koji su pred nama, predlažemo da krenete putem kulture i posetite što više događaja koji nas očekuju: filmsku premijeru, koncerte, izložbe i javnu šetnju posvećenu znamenitim Novosađankama.

San neolitske noći u Novom Sadu

Da li ste čuli za MetaHuman tehnologiju? Radi se o realističnom prikazu praistorijskog čoveka, koji je obišao svet, a nakon Svetske izložbe Dubai Expo, Muzej Vojvodine će ugostiti ovog prastanovnika iz Lepenskog vira. Arheološka izložba San neolitske noći, autora mr Lidije Balj i Andreja Starovića, nakon više od pola veka donosi u našu zemlju veliku izložbu o neolitu. Od 15. jula do 15. oktobra moći ćemo da pogledamo ovu zanimljivu postavku, koja nam predstavlja period pramira na prostorima današnje, nemirima zahvaćene Evrope. Ko su bili prvi ljudi koji su stigli u Podunavlje i kako je izgledao susret sa starosedeocima – neka su od pitanja na koje će nam ova velika izložba dati odgovor. Izložba će biti otvorena 15. jula od 20 časova, a na dan otvaranja ulaz je slobodan.

Putevima žena

Još jedan osvrt na istoriju, ovog puta usko vezan za Novi Sad i njegove znamenite žiteljke, daće nam organizacija IRIDA, koja je pronašla inovativan i nesvakidašnji način da nas upozna sa ženskom prošlošću grada. Aplikacija za mobilne telefone pod nazivom Putevima žena vodi nas u šetnju Novim Sadom, po lokalitetima na kojima su živele i radile Milica Tomić, Mileva Marić, Savka Subotić, Marija Trandafil, Dafina Natošević, Judita Horovic, Milica i Anka Ninković, Eržika Mičetakova, Jelica Belović Bernadžikovska i druge poznate sugrađanke. Javna šetnja kreće 15. jula u 19 časova ispred Sinagoge i vodi okupljene u jedinstveni pohod upoznavanja kako sa slavnim Novosađankama, tako i sa samim gradom i pričama koje nismo znali.

Marija Trandafil/FB stranica Irida

Veče klasike i džeza

Ako ne možete da zamislite vikend bez muzike – predlažemo neke od koncerata, gde se možete pronaći između klasike i džeza, a sve u izvedbi vrhunskih muzičara. Međunarodni filharmonijski orkestar Za nove mostove okuplja studente muzičkih akademija iz Novog Sada, Trsta, Graca, Budimpešte, Sarajeva i Zagreba, koji će u Kreativnom distriktu izvesti kompoziciju specijalno komponovanu za Novi Sad kao Evropsku prestonicu kulture. Uz pijanistkinju Jasminku Stančul, koja će nastupiti kao solistkinja izvodeći Betovenovo delo Koncert za klavir i orkestar br. 1 u C-duru, op. 15  i pod dirigentskom palicom Andreja Bursaća, orkestar će izvesti Uvertiru za mir. Obeležavajući Karlovački mir, muzičari će 16. jula od 20.22 časa u Kreativnom distriktu, poslati jedinstvenu poruku Evropi i svetu. Na istom mestu, odmah nakon Uvertire za mir, čućemo Klavirsko trojstvo od 22 časa, trojicu najboljih pijanista u regionu. Matija Dedić, Vasil Hadžimanov i Bojan Zulfikarpašić pokazaće svoje džez umeće udruženi u Evropskoj prestonici kulture, a publika će uživati u kombinaciji džez improvizacija i balkanskih melodija koji nam prenose značaj interkulturalnog dijaloga, razumevanja i pomirenja. Istog dana, 16. jula, u Kulturnoj stanici Svilara od 20 časova slušamo Omladinski simfonijski orkestar iz Bremena, koji je na putu svoje aktuelne međunarodne letnje turneje posetio i ovogodišnju Evropsku prestonicu kulture.

Premijera prvog istorijskog filma o Novom Sadu

Sigurni smo da vam bioskop na otvorenom zvuči kao dobra ideja za tople noći – a, kraj ovog vikenda, nedelju, 17. jul, obeležiće velika premijera prvog igranog filma o istoriji Novog Sada pod nazivom Liberta – rađanje grada. Avanturistička filmska saga o tome kako je grupa Srba i Nemaca izvojevala slobodu za svoj grad od Marije Terezije, reditelja Gvozdena Đurića i Žanka Tomića, prikazaće publici kako je Petrovaradinski šanac postao Novi Sad, Neusatz, Újvidék i, do danas, ostao centar multikulturalnosti. Petrovaradinska tvrđava biće jedinstveni ambijent, simboličan za početak istorijskog rađanja grada, gde ćemo premijerno videti ovo veliko filmsko ostvarenje. Od 21 čas počinje velika šetnja do mesta projekcije, koja kreće od Crkve sv. Jurja u Petrovaradinu i vodi do platoa kod hotela Leopold. Tokom šetnje, okupljeni će biti uvedeni u barokni svet, u kom će ih dočekati hor, operska izvođenja i druge atrakcije kao uvod u film.

Imate još malo vremena da napravite svoj vikend raspored za kulturna dešavanja i maksimalno iskoristite priliku da iz dana u dan, u ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture, posećujete različite događaje. Leto je tek počelo, tako da pratite visitns.rs i budite u toku!

Autorka: Leona Pap

Foto: Jelena Janković, Promo/EPK

Povezani članci