Foto galerija: Vikend kulture uz tri umetnosti

Vikend za nama obeležen je nijansama kulture kroz veliko finale programskog luka Tvrđava mira i tri različite umetnosti. Imali smo priliku da se upoznamo sa neolitskim nasleđem naše zemlje kroz arheološku izložbu San neolitske noći, koja je otvorena u petak, a zahvaljujući Meta Human tehnologiji, sreli licem u lice sa pračovekom iz Lepenskog vira. Veliku izložbu o neolitu, u saradnji sa Narodnim muzejom Srbije i Muzejom Vojvodine, koja je na našim prostorima prvi put otvorena nakon više od pola veka, možete posetiti sve do 15. oktorbra. Ko su bili prvi ljudi koji su stigli u Podunavlje i kako je izgledao susret sa starosedeocima – saznajte posetom ove izložbe.

Subotnje večeri, Evropska prestonica kulture još jednom je zasijala kao grad klasične muzike, kada je publiku oduševio nastup filharmonijskog orkestra Za nove mostove, u pratnji vrsne pijanistkinje Jasminke Stančul i dirigenta Andreja Bursaća. Koncert Uvertira za mir privukao je brojne posetioce različitih uzrasta, a Kreativni distrikt ugostio je iste večeri i trojicu vrhunskih pijanista na nesvakidašnjem događaju koji ste jedino mogli doživeti u Novom Sadu. Vasil Hadžimanov, Matija Dedić i Bojan Zulfikarpašić priredili su uzbudljivo veče za pamćenje svojim neprikosnovenim umećem svirajući tri klavira.

Vrhunac vikenda i Tvrđave mira svakako je protekao u znaku filmske umetnosti. Novi Sad je jedan od retkih gradova Evrope koji je dobio svoj prvi istorijski film, Liberta – rađanje grada, koji je novosadska publika premijerno imala priliku da pogleda sinoć pod vedrim nebom Petrovaradinske tvrđave. Avanturistička filmska saga o borbi za slobodu za svoj grad, reditelja Gvozdena Đurića i Žanka Tomića, prikazala je publici kako je Petrovaradinski šanac postao Novi Sad.

U nastavku vam prenosimo utiske čitavog vikenda kulture kroz najupečatljivije foto-kadrove. Uživajte!

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci