7 predloga letnjih aktivnosti u Novom Sadu i okolini

Ukoliko ovo leto provodite u Evropskoj prestonici kulture, osim u brojnim kulturnim događajima širom grada, ali u trenutno aktuelnom Paviljonu na Štrandu u okviru programa Dunavsko more, možete uživati i u drugim aktivnostima na otvorenom. Kako se bliži vikend, idealan za uživanje i kratak beg od svakodnevne užurbanosti, donosimo vam sedam predloga aktivnosti u Novom Sadu i okolini kojima se možete baviti i iskočiti iz svoje rutine. Odaberite svoj favorit, udahnite punim plućima i uživajte!

Jahanje na Fruškoj gori

Jeste li znali da na Fruškoj gori možete da se bavite jahanjem? Jedinstveno mesto romantičnog naziva Šumska štala nudi obuku za početnike i nesigurne, kao i terensko jahanje po stazama Fruške gore. Ukoliko imate decu, šta mislite o letnjem konjičkom kampu za decu i mlade?  Na kampu će svakodnevno jahati, naučiti kako da rade s konjima, te boraviti u prirodi svakog od šest dana, koliko traje kamp. Na vebsajtu Šumske štale možete naći detaljnije informacije i za kamp, i za organizovanje sopstvenog dolaska i druženje s ovim plemenitim životinjama.

Hajking za telo i dušu

Onim danima kad sunce ne upeče – mada, i tada ako ste hrabri – promrdajte se i uputite na neku od fruškogorskih staza za šetnju. Jedna od najpopularnijih je kružna staza Iriški venac – manastir Staro Hopovo – manastir Novo Hopovo – Iriški venac. Pored kolega hajkera, ovde ćete sresti i trkače, ali iako je popularna, staza ne vrvi od posetilaca. Staza je dugačka gotovo 12 kilometara i u zavisnosti od fizičke spreme, trebaće vam tri do četiri sata da je savladate. Takođe, na Iriškom vencu sada imate i novu, kružnu trim stazu dugu 5.5 km, ali i druge nezahtevne staze poput one na Stražilovu do Brankovog spomenika ili pak staze do nekih od brojnih vidikovaca. Ukoliko imate aktivnog krznenog prijatelja, možete i njega povesti sa sobom, a sve što vam je potrebno su udobna obuća za planinarenje, flašica vode i volja.

Osveženje na jezerima

Kada već pominjemo Frušku goru, da li ste znali da na njenim obroncima ima čak 16 jezera?! Možda je ovo leto pravo vreme da se proglasite poznavaocem ove planine i njenih stajaćih voda. Jezera Fruške gore mogu biti dobar izbor za jednodnevnu ekskurziju van grada, praćenu kupanjem ili pak pecanjem, ako to volite. Najpoznatije je Bešenovačko jezero na teritoriji opštine Sremska Mitrovica, tridesetak kilometara od Novog Sada. Ovde, doduše, ne postoji uređena plaža, ali kako je voda kristalno čista, i postoji više mesta odakle joj možete prići, ovo je popularno mesto za Novosađane i druge turiste, posebno ljubitelje skokova u vodu. Drugo popularno jezero, bliže Rumi, jeste Borkovačko, s uređenom plažom s tuševima. Borkovac vole i ribolovci jer je vrlo bogato raznim vrstama riba. Ako želite da veslate na daskama, i to možete na Borkovcu, a možete i da prošetate krug oko jezera pre nego što se zaputite kući. A ako pak tražite jezera koja su malo manje poznata, bacite pogled na Bruje kod Erdevika, Sotsko između Erdevika i Šida, te Popovica kod Sremske Kamenice.

Leto na gradskim plažama

Šta je leto bez Štranda i Oficirca? Ove dve najpoznatije gradske plaže na Dunavu su one na kojima su proplivali brojni Novosađani svih generacija. A postoji jedna stvar koju možete da uradite na Dunavu, a na moru ne možete. I tipično je novosadski, uverite se i sami. Naime, kako Dunav nizvodno „nosi“, ovde možete natenane da se „spustite“ dok plivate u reci. Pitajte prave Novosađane kako se pliva na Dunavu i svi će vam reći da je ovde kulturica prošetati uzvodno plažom nekoliko stotina metara od mesta gde ste ostavili svoje stvari i suncobran, a zatim se „spustiti“ tako da vas reka sama donese do mesta na kom ste raširili peškire. Probajte, zabavno je, ovako se od pamtiveka letovalo na Dunavu! Kule i gradovi od peska „naređani“ su dužinom čitave plaže, jer mališani u tome najviše uživaju, mada podjednako i brčkanju u plićaku, ali i picigenu s odraslima. Budući da je Dunav trenutno niskog vodostaja, zanimljivo će vam biti i da igrate odbojku malo dalje od obale. Eto još jedne zanimljive aktivnosti u Novom Sadu.

 

Ko voli uređene prostore, s kafićima, kabinama za odlaganje stvari, prostorima za decu i terenima za sportove, za njega je pravi izbor Štrand, plaža koja svake godine primi više hiljada ljudi dnevno, a sunonim je za kupače na Dunavu već preko jednog veka! Za one koji vole „divlje“ plaže, tu je Oficirac sa sremske strane Dunava, plaža sa zelenilom i dovoljno prostora za kupače, ali i njihove automobile. Do nje se stiže prelaskom čuvenog Žeželjevog mosta. Ovde ugostiteljske usluge nema, te ponesite svoja pića i nešto da gricnete, ili čak raspalite roštilj! Naravno, ne zaboravite da pokupite sve za sobom.

Eko-kamp na Stražilovu

Ukoliko ste ljubitelji spavanja u šatorima i buđenja uz zvuke ptica i šuštanja lišća, nedaleko od izletišta Stražilovo nalazi se Eko-kamp Fruška gora. Ovde ćete doživeti pravo kampersko iskustvo u prirodi, gde ćete uživati u tišini i prelepom noćnom nebu, pa se zato zaputite upravo u ovaj kamp! Prostire se na čak 20.000 kvadratnih metara i opremljen je svim sadržajima koji su kamperima potrebni, po pristupačnim cenama: sanitarnim čvorom, tuš kabinama, veš mašinama. Ovde možete da iskusite život u prirodi i pokažete svom podmlatku nešto drugačije od uobičajenih gradskih sadržaja.

Adrenalinska groznica

Ako pak tragate za dozom adrenalina, i nju možete naći u Novom Sadu! U Adrenalin parku, jednoj od sjajnih aktivnosti u Novom Sadu, čeka vas čak 40 prepreka u kojima možete oprobati svoju fizičku spremnost i neustrašivost. Zip-lajn, veštačka stena i druge igre sjajno će vas zabaviti i možda naučiti nečem novom o sebi! Naravno, sigurnost je veoma važna i zato će vas njihovo osoblje pre korišćenja prepreka obučiti kako da ih koristite. A kada se dobro izmorite, opustite se uz piće ili sladoled. Ulaznice se kupuju na licu mesta i o cenama i radnom vremenu možete se informisati na sajtu. Ako vam se dopadne, predložite to na radnom mestu za sledeći tim-bilding, a možete ovde proslaviti i rođendan!

Foto: Adrenalin park Zemlja čuda/ FB

Plovidba Dunavom

Još jedan jedinstvan način da upoznate lepote Dunava na opušten, miran i romantičan način. Zalasci sunca su na ovoj reci veličanstveni, te vam toplo preporučujemo plovidbu Dunavom koja traje dva sata, i lep je način da grad vidite s vode, prođete ispod mostova, uživate u pogledu na osvetljenu Tvrđavu, i uživate u nesvakidašnjem iskustvu. Sve informacije o rezervaciji i cenama, možete videti na zvaničnom sajtu Dunavskog raftinga. Zaplovimo!

Autorka: Tihana Smiljanić

Foto: Jelena Ivanović, Marko Pudić, Unsplash

Povezani članci