Avgust u Novom Sadu: Događaji koje ne treba da propustite

Leto u Evropskoj prestonici kulture u znaku je raznovrsnih kulturnih događaja, koje će tokom ovog meseca upotpuniti i program Dunavsko more. A ukoliko planirate posetu Novom Sadu, ili prosto avgust provodite u svom gradu, donosimo vam još jedan dašak kulture koja će vas osvežiti tokom vrelih dana i noći u gradu ili pored Dunava. Obojite avgust nijansama kulture, uživajte na reci u sunčevim zracima i laganom letnjem povetarcu, a mi vam izdvajamo samo neke od predloga i pozivamo da redovno pratite naš kalendar na sajtu kako biste bili u toku sa svim dešavanjima u gradu. Kao i uvek, imamo predloge za sve uzraste i svakoga, pa zaokružite neke od ovih datuma u svom planeru. 

Nesvakidašnje skulpture od slame

Kada: 7. avgust

Prvi vikend u avgustu (nedelja) vodimo vas na uzbudljivu postavku u Banoštor, selo na obroncima Fruške gore. Reč je o skulpturama od slame inspirisanih motivima flore i faune dunavsko-ravničarskog kraja, u okviru projekta Velika slama (Lend Art Festival), koje će za posetioce Evropske prestonice kulture praviti umetnik Nikola Faler. Posetioci će biti u prilici da uživo isprate i njihovo spaljivanje, a čitav događaj će biti propraćen muzičkim programom. Ne propustite!

Dunavski kulturni festival

Kada: 13. avgust

Još jedna vikend preporuka, ovoga puta druge subote u avgustu, rezervisana je za sjajan provod u Sremskim Karlovcima. Neka vas šetnja starim jezgrom ovog gradića navede do velelepne palate Ilion, mesta u kom je živela ugledna baronska porodica Rajačić. Pitate se zašto? Dvorište ove palate biće centar Dunavskog kulturnog festivala, koji će se održati 13. avgusta sa početkom u 18 časova, a sve do jedan sat iza ponoći posetioce će zabavljati muzičari iz Evrope i regiona, posebno onih gradova koje spaja Dunav. Pa tako, pred novosadskom publikom će zapevati neprikosnoveni Magnifico, autor čuvene pesme „Pukni zoro“, hita koji se proslavio i na filmskom platnu (Montevideo, Bog te video), zatim umetnik DJ Killo Killo, kog ste možda viđali i u operskom horu Srpskog narodnog pozorišta, istarska grupa Gustafi, koja iza sebe ima bogatu karijeru dugu preko 40 godina, ali i jedanaest albuma i preko 2500 nastupa.Na Dunavskom kulturnom festivalu nemojte propustiti ni nastupe francuske koncert grupe La Caravane Passe, kao ni Pannonia Allstars Ska Orchestra koji sviraju „ska“ sa primesama mađarskog i balkanskog zvuka, regea i džeza.

Magnifico

Melodije leta na lepom plavom Dunavu

Kada: od 18. do 21. avgusta

Pođite na muzičko putovanje i prepustite se zvucima violine, klavira i drugih instrumenata koji dopiru sa katamarana na Dunavu. Koncerti Dunav nas spaja, u okviru priojekta Na lepom plavom Dunavu, koji će se u Evropskoj prestonici kulture održavati od 18. do 21. avgusta, idealan su način da provedete produženi vikend na plažama u Novom Sadu. Muzički katamaran će doploviti do plaže Oficirac i obale Sremske Kamenice, tako da će publika na plažama moći da uživa u neobičom muzičkom događaju. Izvođači su talentovani učenici muzičke škole Isidor Bajić, te vam savetujemo da ovaj događaj nikako ne propustite, a ovde možete pogledati celokupan program.

Filmski festival u Karlovcima

Kada: od 19. do 21. avgusta

Karlovci će još jednom ovog meseca biti centar susreta, ovoga puta filmske umetnosti, na trodnevnom festivalu koji će se održati u kompleksu Vidikovac. Ove godine održaće se po peti put, sada u okviru programa Evropske prestonice kulture, a ulaz će biti slobodan. Nakon svečanog otvaranja 19. avgusta, biće prikazan kultni film Lajanje na zvezde, koji je sniman upravo u Karlovačkoj gimnaziji, a nakon njega vas čekaju i brojna druga ostvarenja. Više informacija o programu potražite ovde.

Novosadski kulturni đir po gradu

Kao i svakog meseca, za vas izdvajamo aktuelne izložbe u gradu, pa vam i ovog meseca savetujemo da odvojite vreme i peške, biciklom, sami, s porodicom ili prijateljima krenete putem umetnosti i obiđete muzeje, galerije (na otvorenom) i uživate u postavkama na kojima ćete proširiti vidike. Uputite se prema centru Novog Sada i tu će vas, najpre na potezu od Dunavske ulice prema keju, čekati aktuelna izložba Akcenti, u Zbirci strane umetnosti, zahvaljujući kojoj ćete upoznati istoriju ovog grada. Bogato arheološko nasleđe naše zemlje upoznaćete kroz izložbu San neolitske noći, koja će i tokom avgusta biti aktuelna u Muzeju Vojvodine, a šetnju Dunavskom ulicom, verovatno jednom od najstarijih u gradu, završite posetom izložbe japanskih umetnika Small Reboots, koja će od 12. avusta biti otvorena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. U samom centru grada vas, u Galeriji matice srpske, očekuju i aktuelne Paralele, kao i kolekcija slika prve dame Jugoslavije, pod nazivom Partizanka i Fragonar. U pasažu Zmaj Jovine ulice 22, od 5. avgusta ćete moći da pogledate i izložbu eko-dizajnerke Marije Kozomore, Roots of Nature, koja će demonstrirati ekološku štampu prirodnim materijalima na platnu. Od 8. avgusta, ukoliko u šetnji centrom svratite do Gradske kuće, imaćete priliku da pogledate izložbu Priče dunavskih žena, te ni nju nemojte propustiti.

Priče dunavskih žena

Iako trenutno zatvorena usled tehničkih razloga, Vreme i vaseljena, fantastična multimedijalna izložba o vremenu, haosu i kosmosu čeka vas do kraja godine titule EPK u Studiju M. Nakon obilaska centra, na putu prema Štrandu svratite do galerije na otvorenom, na ulasku u Limanski park, i pogledajte izložbu Zamišljene granice, koja predstavlja interesantnu postavku na 49 jarbola. Petrovaradinska tvrđava od 5. avgusta postaje tvrđava umetnosti jer će upravo tu biti otvorena izložba Krugovi kruga koju vam preporučujemom da pogledate u ateljeima likovnih umetnika. Dela značajnijih aktera savremenih umetničkih zbivanja iz država podunavskog regiona biće predstavljena Izvan centra, tačnije na izložbi koja će biti postavljena od 13. do 20. avgusta u mestima u neposrednoj okolini Novog Sada, jer upravo u ovim mestima, pored Srba, žive pripadnici različitih manjinskih nacionalnih zajednica.

Tamburica Fest

Kada: od 18. do 21. avgusta

Svetski tamburaški festival Tamburica fest, tradicionalno se održava na Petrovaradinskoj tvrđavi u cilju negovanja tradicije tamburaške tradicije i afirmisanja tamburaške muzike sa ovih prostora. U okviru bogatog programa ove manifestacije, finalne večeri festivala održaće se i Koncert Tamburaške filharmonije, 21. avgusta na Trgu slobode. Nastup tamburaških orkestara iz regiona, uz izvođenje klasičnih i popularnih numera u tamburaškom stilu, biće deo programa programskog luka Dunavsko more. Ovo nikako ne treba da propustite!

Festival uličnih svirača

Kada: od 25. do 27. avgusta

Još jedna tradicionalna međunarodna manifestacija koja će obeležiti avgust u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, jeste Festival uličnih svirača, koji će se održati od 25. do 27. avgusta. Ovaj festival, jedan od omiljenih prema anketama Novosađana, okuplja umetnike iz celog sveta, kako muzičare, tako i plesače, pozorišne trupe, performere, akrobate i predstavlja veliku umetničku radionicu na otvorenom gde su umetnici i publika ravnopravni učesnici. Program festivala možete pogledati na zvaničnom sajtu festivala.

Foto: Festival uličnih svirača/Flickr

Leto je u Bigu

Manifestacija Novosadsko BIG dečje leto, u organizaciji Dečijeg kulturnog centra Novi Sad, i tokom avgusta donosi brojne interesantne događaje za one najmlađe, stoga ne propustite da priredite svojim najmilijima doživljaj za pamćenje i povedite ih na neke od brojnih kulturno umetničkih sadržaja – radionice, predstave, nastupe dečjih horova… Detaljan program po danima vam predlažemo da pročitate na ovom linku.

Zagrevanje za školu

Kada: od 15. do 26. avgusta

Još jedna letnja manifestacija Zagrevanje za školu – letnje Raspustilište, odvešće vas zajedno s decom u KC Mlin, gde vas očekuju umetničke obrazovne radionice. U toku desetak dana programa, realizuje se preko 50 sportskih, likovnih, dramskih, filmskih radionica za decu, radionica iz kulture govora, jezika, muzike, a sa ciljem obrazovanja i uvođenja dece u proces kreativne industrije.

Novosadsko muzičko leto

Kada: od 17. do 26. avgusta

Muzički program u Evropskoj prestonici kulture tokom avgusta će obogatiti i niz letnjih koncerata u okviru manifestacije Novosadsko muzičko leto, u organizaciji novosadske Muzičke omladine, koji će se održavati u Sinagogi i Srpskom narodnom pozorištu. Jedinstveno muzičko putovanje započinje Tango džez kvartetom 17. avgusta od 21 čas u Sinagogi, a očekujte sudar džeza i argentinskog tanga. Nastup Maje Milinković Fadolinke, koja uspešno povezuje sevdah i fado, očekuje vas 19. avgusta u Sinagogi, a Novosadski big bend slušaćemo u SNP-u 25. avgusta sa početkom u 21 čas. Gudalo protiv trzalice, takođe će obeležiti ovo Novosadsko muzičko leto koncertom uglednog dvojca Hojsak & Novosel, koji nas očekuje 26. avgusta u Sinagogi sa početkom u 21 čas. Vredi nabaviti ulaznice na vreme!

Tango Jazz Quartet, fotografija preuzeta sa sajta Muzičke omladine

Leto na trgu galerija

Avgust ispunite dozom kulture i na Trgu galerija, jer vas svakog četvrtka tokom ovog meseca, u večernjim satima očekuju atraktivni sadržaji koji prikazuju raznovrsnost svetske i nacionalne kulturne baštine i značaj njenog očuvanja. Muzejske ustanove na Trgu galerija – Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Poklon zbirka Rajka Mamuzića, oživeće jezgro Novog Sada svojim bogatim programom, te vam preporučujemo da pratite kalendar događaja na sajtovima pomenutih kulturnih ustanova.

Novi Sad je tango grad

Kada: od 25. do 28. avgusta

Ljubitelji tanga i argentinske kulture će krajem avgusta uživati u plesnim večerima na otvorenom i seminarima koji se održavaju u okviru festivala Novi Sad – Tango grad od 25. do 28. avgusta u organizaciji udruženja Todo Tango. Zahvaljujući ovom festivalu, Novi Sad se odavno pozicionirao u redovima evropskih i svetskih tango centara. Za informacije o programu festivala, koje će uskoro biti objavljene, pratite FB stranicu udruženja.

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović i Filip Petronijević

Povezani članci