Velelepna palata Ilion u Sremskim Karlovcima

Sremski Karlovci su grad-muzej, čija arhitektura svedoči o bogatoj istoriji i kulturnom nasleđu. Šetnja starim jezgrom ovog grada neminovno će vas dovesti do velelepne palate Ilion – mesta u kom je živela ugledna baronska porodica Rajačić.

Priča o palati Ilion počinje 1836. godine, kada je otpočela njena izgradnja. Palata je izgrađena 1848. godine u stilu bidermajerskog klasicizma i bila je namenjena za stambenu upotrebu. Mitropolit, a potom patrijarh, Josif Rajačić kupio ju je i živeo u njoj sa svojim sinovcem. Josif Rajačić je bio značajna figura u borbi za prava srpskog naroda, kao i u uspostavljanju Vojvodine kao autonomne regije.

Pretpostavlja se da ime palate Ilion potiče od svetovnog imena Josifa Rajačića – Ilija. O životu patrijarha i njegove porodice pronaći ćete tragove na prvi pogled. O tome svedoči natpis Ilion, iznad srednjeg prozora na pročelju zgrade, dok ćete na kapiji pronaći grb baronske porodice Rajačić.

Obnova palate je usledila 1920. godine kada je arhitekta Rudolf Zibek uredio vrt i renovirao palatu. Tada je palata dobila obrise rokokoa. Pri toj obnovi poprimila je izgled letnjikovaca imućnih porodica iz perioda Jozefa II. U vrtu se nalazi česma Patrijarhovac sa pijaćom vodom koja je posvećena prazniku Bogojavljenja.

Danas deo zgrade pripada Zavičajnoj zbirci Muzeja Grada Novog Sada. U njoj se nalazi deo prostorija jedinstvene pesničke manifestacije Brankovo kolo, а Ilion je nedavno ugostio i proslavljenog francuskog pijanistu Mišela Dalberta, na koncertu u okviru Projekta 22.

Autor: Petar Vučković
Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci