Boje grada kroz Kaleidoskop kulture

Da je u Novom Sadu kultura utkana u svaki kutak grada znalo se oduvek, ali pod svetlom titule Evropske prestonice kulture dodatno se ističe to da je Novi Sad mesecima unazad jedna velika grad-scena. Program Evropske prestonice kulture 2022, podeljen na osam programskih lukova, do sada je ugostio mnogobrojne eminentne lokalne, regionalne i inostrane umetnike, a kako smo uspešno prešli već dve trećine umetnički popločanog puta u godini titule, u susret nam ide čuveni Kaleidoskop kulture, peti po redu, koji će od 1. septembra do 7. oktobra kroz pet nedelja, pet vrsta umetnosti, pet velikih programa na pet kultnih mesta, spojiti lokalnu i evropsku umetničku scenu sa gostima Novog Sada i našim sugrađanima, stvarajući grad kaleidoskop kroz jedinstvenu kulturu zajedništva.

Kultura na dlanu

Tokom pomenutih pet nedelja prepliću se arhitektura, književnost, izvođačka, vizuelna i primenjena umetnost, a svake sedmice je jedna od njih u centru pažnje. Na taj način, raznovrsni, jedinstveni programi pronalaze put do svih Novosađana i posetilaca grada, i obeležavaju kraj leta u Evropskoj prestonici kulture, promovišući upravo tu kulturu zajedništva. A ono što Kaleidoskop kulture čini posebno prepoznatljivim jeste činjenica da se održava ne samo na dobro poznatim kulturnim lokacijama, već i na ulicama, trgovima, parkovima, dvorištima, i u drugim, možda pomalo zaboravljenim delovima grada. Jedna od takvih lokacija je čuveni Korzo, nekadašnje glavno šetalište i sastajalište na jednom od najprometnijih novosadskih bulevara, koji će sada peti put zaredom privući više hiljada posetilaca na koncertu klasične muzike na otvorenom.

Najbolji evropski trend-brend

Na ponos svih Novosađana, Kaleidoskop kulture je, uz Doček i mrežu Kulturnih stanica nosilac evropske nagrade za Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture za 2021. godinu, koja je Fondaciji Novi Sad – Evropska prestonica kulture dodeljena u Drezdenu. Ova važna nagrada pripala je svim Novosađanima, a Srpska Atina je postala prvi grad u ovom delu Evrope koji je poneo prestižno priznanje. U žestokoj konkurenciji za najprestižniju evropsku nagradu u oblasti kulture našlo se 110 organizacija, institucija i kulturnih ustanova iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, Belgije, Belorusije, Francuske, Izraela, Litvanije, Rusije, Srbije i Holandije.

Kaleidoskop kulture kao novosadska tradicija

Da je Kaleidoskop kulture manifestacija koja utemeljuje kulturu zajedništva i obogaćuje kulturno leto u gradu umetnosti, promovišući jedinstvenu sliku raznolikosti, neosporno govori i činjenica da je upravo sugrađani ocenjuju kao odličnu i program koji bi rado preporučili drugima. Kaleidoskop kulture iznova postavlja Novi Sad u centar evropske scene i, dajući novo prepoznatljivo lice gradu, već pet godina zaredom podiže produkcijske kapacitete po ugledu na svetske umetničke manifestacije, što građani prepoznaju, neguju, podržavaju i u šta veruju.

Vrednost Kaleidoskopa kulture podići će i brojni lokalni umetnici iz cele Srbije koji će svoje projekte, koji su nedavno odabrani na konkursu Umetnici. Sad, predstaviti publici u mreži kulturnih stanica u okviru petog održavanja ove manifestacije, od 1. septembra od 7. oktobra.

Dok čekamo Kaleidoskop kulture narednog meseca, prisetimo se pojedinih trenutaka koji su obeležili ovu manifestaciju iz godine u godinu.

2021. godina

Prošlogodišnji Kaleidoskop kulture posetilo je više od 16 hiljada ljudi, a tokom pet nedelja najposećeniji su bili programi u danima otvaranja manifestacije, koji su se održavali u obnovljenom Distriktu, kao i koncert na Korzou.

Ova manifestacija izdvaja se specifičnim konceptom, odnosno koncertom na otvorenom, a prošle godine Novi Sad ugostio je svetske umetnike – virtuoza na violini, Stefana Milenkovića i maestra Aleksandra Markovića, renomiranog dirigenta sa bogatom evropskom karijerom, u ulozi šefa-dirigenta uz pratnju Vojvođanskog simfonijskog orkestra. Tradicionalni festival Podgrađe Book town obogatio je svojim prisustvom i čuveni Rambo Amadeus.

2020. godina

Na prostoru nekadašnje industrijske zone grada, odnosno Velikog Limana, tokom četiri dana otvaranja Kaleidoskopa kulture održavane su izložbe, predstave, performansi, koji su nas podsetili na istoriju ovog gradskog kraja i najavili nove prostore za kulturu. Uprkos pandemiji, Kaleidoskop kulture se istakao ove godine i fantastičnom izvedbom Verdijeve opere Rigoleto i to na otvorenom, uz video-projekcije na fasadi Češkog magacina. Publika je okarakterisala ovaj događaj kao spektakl koji se retko viđa.

2019. godina

Drugi Kaleidoskop kulture obuhvatio je 400 programa na oko 80 lokacija, a završen je postavljanjem skulpture Kju na platou Kulturne stanice Svilara. Ovoga puta, manifestaciju je izdvojilo Književno jutro i to na Najlon pijaci, potvrđujući ideju projekta o tome da se svi delovi grada aktiviraju zarad kulturnih događaja. Svi slučajni prolaznici koji su se tog subotnjeg jutra zatekli na ovoj pijaci, imali su priliku da učestvuju u književnim razgovorima sa lokalnim autorima. Još jedan od utisaka drugog Kaleidoskopa kulture bile su dve velike izložbe iz oblasti primenjene umetnosti. Swiss Style Now, izložba švajcarskog dizajna održana je na Železničkoj stanici, a otvorio ju je dobro poznati Slavimir Futro.

U Eđšegu se publika upoznala sa minimalističkim finskim dizajnom, a još jedna atrakcija o kojoj se pričalo, bio je jedinstven koncert Zagrebačke filharmonije u Parku prisajedinjenja kojim je obeleženo 130 godina od rođenja čuvenog Čarlija Čaplina.

2018. godina

Kaleidoskop kulture je prvi put ove godine predstavio koncept kojim se izdvojio na mapi kulturnih događaja, kako po obimu i sadržaju, tako i po broju umetnika ali i turista koji su posetili ovaj grad. U okviru manifestacije je održan i koncert na otvorenom, na čuvenom nekadašnjem šetalištu Korzo. Koncept izmeštanja koncerata klasične muzike iz koncertnih sala u prostor na otvorenom pomerio je granice i naišao na oduševljenje publike. A Korzo koji je u mnogima probudio nostalgiju za prošlim vremenima, bio sasvim logičan izbor i buduće tradicionalno mesto susreta na Kaleidoskopu kulture. Bizeova uvertira za Karmen orila se tada u izvođenju Vojvođanskog simfonijskog orkestra i otpočela novu tradiciju pred skoro 10. 000 ljudi. Prvi Kaleidoskop kulture obeležilo je i otvaranje Kulturne stanice Eđšeg, novog mesta za kulturu, ali i spektakularni performans španskog pijaniste Davida Morena, koji u svojim izvođenjima spaja muziku, pozorište, ples, film i druge umetnosti.

Kaleidoskop kulture je legatski projekat koji je u planu da se nastavi i nakon godine titule 2022. godine, a trajno gradeći lokalnu publiku i podižući kapacitete turističke ponude grada, zbog čega je upravo ova manifestacija jedan je od najboljih pokazatelja da je Novi Sad grad koji kulturu živi.

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković, Jelena Ivanović

Povezani članci