Gastro predlog: Najlepše čarde na Dunavu

Dunav je jednako lep i u kasno leto, a nedavno smo vam nabrojali koja su to jedinstvena skrivena mesta koja treba da obiđete na ovoj reci. Pored svega što nam Dunav daje, valja pomenuti i njegovo gastronomsko izobilje. Naravno, pričamo o brojnoj rečnoj ribi koja ga nastanjuje, a gde je bolje jesti ribu nego na nekoj od čardi na samoj obali? Donosimo zato predloge čardi u Novom Sadu i njegovoj okolini, gde možete probati fantastične riblje čorbe i pečenu ribu, opustiti se i napuniti baterije.

Čarda kod Braše 

Ako ste raspoloženi za, kako kažu, najbolju riblju čorbu, a pritom imate vremena i želje da na kratko pobegnete iz grada, Čarda kod Braše, na dva kilometra od Begeča, naš je prvi predlog. Iako je otvorena cele godine, ovaj, kasno letnji period, mnogima je omiljen zbog prijatnog hlada na dvema terasama. Osim savršene čorbe po receptu vlasnika Petra Lapu Braše – u koju malo šta ide osim ribe i paradajza – na meniju su i drugi riblji specijaliteti, poput smuđa, šarana, te soma. Prste da poližeš!

Čarda Dunavac

Prigradsko naselje Futog, uz Dunav, mnogi najčešće povezuju saFutoškom kupusijadom. Ipak, osim po kupusu, Futog može da se pohvali i čardom u kojoj se jede odličan riblji paprikaš. Osim ovog jela, i ovde možete pojesti brojne vrste sveže i sušene ribe, i sve to uz umilne zvuke tamburaša. Ukoliko vam se toliko svidi ručak i kompletan ugođaj, pa poželite da ostanete još koji sat, možete i to. Na samoj obali Dunava čekaće vas opremljeni bungalovi u kojima možete ukrasti malo vremena od svakodnevnih obaveza, koje će vas svakako sačekati sutra.

Čarda Mačak 

Ako ste istančanog ukusa i razlikujete riblju čorbu i paprikaš, u čardi Mačak čekaće vas oba specijaliteta, pravljena po receptima dunavskih alasa od tri vrste ribe. Do Mačka se lako dolazi, budući da se nalazi u naselju Kamenjar. Ako vam se pak jede pečena, pohovana ili dimljena riba – i ovde ćete naći štošta za sebe, jer u Mačku spremaju soma, smuđ, pastrmku, kečigu, šarana… A zasviraju tamburice, verovatno ćete želeti da boravak u čardi produžite – uradite to uz neki od njihovih odličnih dezerata!

Bata Pežo 

Takođe na Kamenjaru nalazi se i čarda Bata Pežo, nazvana po jednom od čuvenijih novosadskih ugostitelja, a koji je taj nadimak dobio kad je kupio svoj prvi automobil. Svojevrstan omaž odaju mu tako što pri promeni vlasnika restorana ne menjaju ime. A i zašto bi, ako je sam Đorđe Stanisavljev – Bata Pežo – bio u svojim restoranima ugostio milione, kako je pričao. Danas u ovoj čardi na samoj obali Dunava možete probati tradicionalne specijalitete od smuđa, šarana i kečige, ali i jela od mesa i pregršt dezerata. Ako poželite i da se zabavite dok ručavate, znajte da četvrtkom i petkom nastupaju tamburaši, a vikendom se čuju zvuci zabavne evergrin muzike. A ako biste malo odmorili, ili naprosto proveli dva dana na reci, ovde možete i prenoćiti, sa sve doručkom.

Sremac

Prelepa priroda uz samu obalu našeg jedinog mora, u kombinaciji s ribljom čorbom pravljenom po alaskom receptu, glavni su aduti čarde Sremac na izlazu iz Sremske Kamenice. I ovde je, osim glavne zvezde menija, moguće probati razne specijalitete od ribe, a redovni posetioci kunu se i u priloge i marinade koje ribi daju poseban šmek. Ako volite domaće vino, ne propustite da ga probate upravo u Sremcu! A ono na šta je osoblje posebno ponosno jesu – slatkiši, pa obavezno proverite zašto. U Sremcu kažu da vrlo rado organizuju proslave, pa ako biste rado neki vama važan datum proslavili uz reku, eto potencijalne lokacije.

Aqua Doria 

Još jedna čarda do koje ćete voziti minimalno jeste Aqua Doria, restoran na Kameničkom putu, odmah do Varadinskog mosta. Dakle, pet minuta kolima do poglada na Dunav i panoramu grada, a još u lepo uređenoj bašti! Riblji paprikaš bez kostiju, bezdanski riblji paprikaš i riblji perkelt ponuda su za one koji vole da pojedu nešto „kašikom“, a osim toga, možete probati dimljenog šarana, više vrsta riba na roštilju ili talandari – kako više volite – kao i riblju paštetu. Ne propustite zato Aqua Doriju i uživajte u njenoj atmosferi i ukusnoj hrani.

Nećko

Za čardu kod Nećka čuli su i van Novog Sada – a kako i ne bi, kad je višestruki prvak bivše države i trostruki prvak u pripremanju ribljeg paprikaša u Vojvodini. Ova čarda nalazi se na popularnom Ribarcu, a gosti vole njenu veliku drvenu terasu. Iskoristite lepo vreme dok još traje leto i zaputite se kod Nećka kako biste probali riblji paprikaš „s pedigreom“, ali i brojne druge riblje specijalitete.

Čarda pod ladom platana

Ako vas put nanese ka Sremskim Karlovcima, ili pak poželite da odete na neko novo mesto, sjajan je izbor Naša čarda u Sremskim Karlovcima iliti Čarda pod ladom platana. I zaista, u svako doba ovde će biti gostiju iz Novih Sada, pridošlih u potrazi za odličnom ribljom čorbom i drugim ribljim specijalitetima. Poseban bonus predstavlja hladovina koja zaklanja ovu čardu od upornih zraka sunca kad biste ipak malo da se opustite uz ukusne zalogaje i „čašicu razgovora“ umesto da se mučite na vrelini.

Autorka: Tihana Smiljanić

Foto: Turistička organizacija Vojvodine, Marko Pudić

Povezani članci