Vikend predlog: Skrivena mesta na Dunavu

Novosadsko leto mnogima je nezamislivo bez vremena provedenog na reci Dunav, te vas u susret još jednom vrelom vikendu pred nama, vodimo na jednu turu skrivenih i manje poznatih mesta na ovoj reci, gde ćete pronaći svoj mir, parče hlada i oazu za opuštanje. Zaputite se s prijateljima, porodicom ili sami, a mi vam donosimo listu predloga.

Plaža Vok u Futogu

Futog je prigradsko naselje koje može da se pohvali veoma značajnom istorijom i sve bogatijom turističkom ponudom, a jedno od najposećenijih letnjih utočišta Futožana svakako je divlja plaža Vok. Ukoliko do nje dolazite iz Novog Sada, možete lako stići čak i evropskom biciklističkom rutom EuroVelo. Plaža na kojoj ćete uživati u picigenu, a deca (pa čak i ljubimci) u brčkanju, zbog svoje dugačke plitke obale, svakako je idealna destinacija za vikend odmor i naša prva preporuka. A kada ogladnite nakon plivanja, naša izbor je nezaobilazan specijalitet Čarde Dunavac u Futogu – riblji paprikaš koji će vas raspametiti.

Plaža u Kameničkom parku

Nasuprot Štranda, na desnoj obali reke Dunav, nalazi se čuveni Kamenički park, a šetnjom kroz  ovu oazu spustite se i do Kameničke plaže, koja se najvećim delom nalazi u senci stoletnog drveća koje je u parku posađeno još početkom 19. veka. U to vreme je, zapravo, i uređen ovaj nekada dvorski park ugarske plemićke porodice Karačonji. Kamenička plaža je idealna da odete s prijateljima na piknik i uz dobro vino uživate u zalasku sunca i pogledu na Dunav, Most slobode i Štrand, ali imajte na umu da nije uređena za kupanje i plivanje se ne preporučuje onima bez iskustva.

Bašta Vožd u Kamenici

A kad ste već u Kamenici i njegovom parku, svratitie i do bašte restorana Kod Vožda, koji se nalazi uz obalu reke Dunav i odakle se takođe pruža neverovatan pogled na reku. Ljubitelji prirode i domaće atmosfere ovde će se osećati kao kod kuće, čemu će sigurno doprineti prijatna muzika koja dopire iz restorana, ali i osvežavajuće piće i poneki ukusan zalogaj. Popijte kafu među vrbama, smestite se u udobne ligeštule i klupe i opustite se ovog vikenda u restoranu u vojvođanskom stilu, a ukoliko se već večeras odlučite da zalazak sunca dočekate na ovom mestu, očekuje vas i bioskop pod zvezdama od 20.30 časova.

Foto: Kod Vožda/FB

Tajlandsko ostrvo nadomak Novog Sada

Da, dobro ste pročitali. Malo ko zna za ostvce Koh Čeng koje po svemu podseća na ostva na Tajlandu. A do njega je, verovali ili ne vrlo lako i doći. Kod hotela Dunav u Sremskim Karlovcima možete platiti prevoz čamcem, plobidba traje oko 10 minuta i očas posla stižete do peskovitog raja. Koh Čeng je zapravo veliki peščani sprud koji je nastao tek pre nešto manje od dvadeset godina, a danas je raj za one koji predah traže u lepoj plaži i pitomoj divljini, dobroj muzici ili pak kampovanju. Hranu možete poneti sa sobom ili sesti u neki od barova, a dozvoljeno je (odgovorno) paljenje roštilja i pecanje. Posetioci s ljubimcima su takođe dobrodošli, a ovde ćete svakako uživati u plivanju, picigenu, odbojci na pesku, sunčanju… daleko od gradske buke.

Banoštor na Dunavu

Banoštor je selo u zapadnom delu Beočina, gde ćete na obali Dunava beg od vrućina pronaći u hladu Plave čarde, uz riblje specijalitete i opuštenu atmosferu. A kako će Banoštor ovog vikenda biti centar interesantnog događaja u okviru programa Dunavsko more, pozivamo da u nedelju, 7. avgusta, posetite Veliku slamu, izložbu monumentalnih skulptura od slame koje će biti inspirisane motivima flore i faune dunavsko-ravničarskog kraja. Ove skulpture će za novosadsku publiku izlagati istarski umetnik Nikola Faler. U večernjim satima očekuje vas i spaljivanje ovih skulptura, što vam savetujemo da ne propustite. Do Banoštora možete doći i biciklom, jer je ovo mesto na međunarodnoj biciklističkoj ruti.

Nudistička plaža Kamenjar

Još jedan od predloga ukoliko ste raspoloženi za ovakav vid kupališta na reci Dunav. Spas od vrućina i beg od gradske vreve možete potražiti i na nudističkoj plaži nedaleko od naselja Kamenjar, koja se nalazi nizvodno od Štranda. Na ovoj plaži nema kafića ni lokala, te hranu i osveženje ponesite sa sobom.

Kovilj kao raj za pecaroše

Idealan način da se opustite i odmorite, ukoliko volite pecanje, jeste odlazak u, kako mnogi tvrde, raj za pecaroše – Kovilj. Arkanj, Tikvara ili Šlajz najpoznatija su mesta na kojima ljubitelji pecanja dočekuju svitanja uz zvukove žaba, čaplji, insekata i drugih životinja, dok uživaju u omiljenoj aktivnosti na vodi. Ukoliko ste dovoljno vešti i strpljivi, ovde ćete doći do sjajnih ulova u koje se ubrajaju šaran, štuka, melez, manjov, deverika, ali i druge vrste ribe. Iznajmite čamac na Arkanju i prepustite se čarima Dunavskih rukavaca.

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović, Promo/FB

Povezani članci