10 predloga za letnje aktivnosti u Novom Sadu i okolini

Ukoliko ovo leto provodite u Novom Sadu, osim u bogatoj kulturnoj ponudi možete uživati i u brojnim aktivnostima u gradu i okolini, koje će vas opustiti i odvući od svakodnevne užurbanosti. U nastavku vam donosimo čak deset predloga, pa odaberite svoj favorit, udahnite punim plućima i prepustite se čarima leta!

#1 Da li ste za izlet do Koh Čanga?

Ali ne ostrva na Tajlandu, već onog u blizini Novog Sada! Na samo pola sata vožnje od centra grada, na Dunavu, nalazi se ostrvce Srpski Tajland, odnosno Koh Čang, koje privlači pažnju pravih avanturista jer je istinska oaza mira i spektakularnih zalazaka sunca. Peščani sprud koji je nastao tek pre nešto manje od dvadeset godina, danas je raj za one koji predah traže u reci, dobroj muzici, kampovanju i pitomoj divljini. Do ostrva možete stići čamcima (za svega 10 minuta) koji kreću sa obale kraj hotela Dunav u Sremskim Karlovcima. Na samom ostrvu postoji nekoliko barova gde se može kupiti piće i hrana, ali, naravno, hranu možete i doneti. Pridružite se facebook grupi Karlovačka Ada gde ćete saznati sve o vodostaju Dunava na ostrvu, prevozu, barovima i drugim korisnim informacijama.

#2 Leto na gradskim plažama

Šta je leto bez Štranda i Oficirca? Ove dve najpoznatije gradske plaže na Dunavu su one na kojima su proplivali brojni Novosađani svih generacija. A postoji jedna stvar koju možete da uradite na Dunavu, a na moru ne možete. I tipično je novosadski, uverite se i sami. Naime, kako Dunav nizvodno „nosi“, ovde možete natenane da se „spustite“ dok plivate u reci. Pitajte prave Novosađane kako se pliva na Dunavu i svi će vam reći da je ovde kulturica prošetati uzvodno plažom nekoliko stotina metara od mesta gde ste ostavili peškir i suncobran, a zatim se „spustiti“ tako da vas reka sama donese do mesta na kom ste ostavili stvari. Probajte, zabavno je, ovako se od pamtiveka letovalo na Dunavu! Kule i gradovi od peska „naređani“ su dužinom čitave plaže, jer mališani u tome najviše uživaju, mada podjednako i brčkanju u plićaku, ali i picigenu s odraslima.

Ko voli uređene prostore, s kafićima, kabinama za odlaganje stvari, prostorima za decu i terenima za sportove, za njega je pravi izbor Štrand, plaža koja svake godine primi više hiljada ljudi dnevno, a sunonim je za kupače na Dunavu već preko jednog veka! Za one koji vole „divlje“ plaže, tu je Oficirac sa sremske strane Dunava, plaža sa zelenilom i dovoljno prostora za kupače, ali i njihove automobile. Do nje se stiže prelaskom čuvenog Žeželjevog mosta. Ovde ugostiteljske usluge nema, te ponesite svoja pića i nešto da gricnete, ili čak raspalite roštilj! Naravno, ne zaboravite da pokupite sve za sobom.

#3 Gastro užici za sva čula

Spas od gradskih vrućina potražite i u hladovini neke od vrhunskih čardi na obali Dunava, gde ćete pronaći ukusno pripremljene pecaroške specijalitete. Ukoliko želite da se izgubite u vrtlogu davnih vremena i iskusite nostalgični šarm vojvođanskih salaša, naša preporuka je da se zaputite na jedan najlepših salaša u okolini Novog Sada. U prelepom ambijentu uživaćete u pravoj vojvođanskoj gozbi. Zaputite se i do Karlovaca ili Fruške gore, gde možete isprovati i neka od vrhunskih vina vinarija sa ovih prostora.

#4 Jahanje na Fruškoj gori

Kad već pominjemo Frušku goru, da li ste znali da tamo možete da se bavite jahanjem? Jedinstveno mesto romantičnog naziva Šumska štala nudi obuku za početnike i nesigurne, kao i terensko jahanje po stazama Fruške gore. Ukoliko imate decu, šta mislite o letnjem konjičkom kampu za decu i mlade?  Na kampu će svakodnevno jahati, naučiti kako da rade s konjima, te boraviti u prirodi svakog od šest dana, koliko traje kamp. Na vebsajtu Šumske štale možete naći detaljnije informacije i za kamp, i za organizovanje sopstvenog dolaska i druženje s ovim plemenitim životinjama.

#5 Keltsko selo nadomak Novog Sada

Tajanstveni kutak nadomak Novog Sada, gde vreme putuje unazad 2.200 godina, jeste Keltsko selo u Inđiji, koje preporučujemo da posetite s porodicom i prijateljima. Turistički kompleks inspirisan je životom i kulturom Kelta na ovim prostorima, pa ćete, upoznajući njihova autentična domaćinstva, imati jedinstvenu priliku da osetite dah prošlosti. Svakog vikenda mališane očekuju organizovani programi u vidu kreativnih i edukativnih radionica, a više informacija i satnicu možete pročitati OVDE. Izrada keltske grnčarije od gline i pisanje keltskog pisma samo su neke od aktivnosti koje vraćaju kroz vreme. U jednoj od keltskih kuća smešten je i Muzej sa interesantnim eksponatima, pa vam savetujemo da i njega obiđete.

#6 Posetite srpsku Kapadokiju

Osetite duh Kapadokije na Krčedinskoj adi, gde se možete provozati balonom na topao vazduh. Jedinstveni zalasci sunca i panoramski pogled koji se pruža iz balona pružiće vam nezaboravno iskustvo, te se prepustite uzbudljivoj vožnji tokom sezone koja traje sve do septembra. Više informacija o floti, prodaji ulaznica i dolasku do Krčedinske ade, pronađite na zvaničnom sajtu Srpska Kapadokija.

Foto: srpskakapadokija.rs

#7 Hajking za dušu

Onim danima kad sunce ne upeče – mada, i tada ako ste hrabri – promrdajte se i uputite na neku od fruškogorskih staza za šetnju. Jedna od najpopularnijih je kružna staza Iriški venac – manastir Staro Hopovo – manastir Novo Hopovo – Iriški venac. Pored kolega hajkera, ovde ćete sresti i trkače, ali iako je popularna, staza ne vrvi od posetilaca. Dugačka je gotovo 12 kilometara i u zavisnosti od fizičke spreme, trebaće vam tri do četiri sata da je savladate. Takođe, na Iriškom vencu sada imate i novu, kružnu trim stazu dugu 5.5 km, ali i druge nezahtevne staze poput one na Stražilovu do Brankovog spomenika ili pak staze do nekih od brojnih vidikovaca. Ukoliko imate aktivnog krznenog prijatelja, možete i njega povesti sa sobom, a sve što vam je potrebno su udobna obuća za planinarenje, flašica vode i volja.

#8 Osveženje na jezerima

Kada već toliko pominjemo Frušku goru, da li ste znali da ona krije i brojna jezera? Možda je ovo leto pravo vreme da se proglasite poznavaocem ove planine i njenih stajaćih voda. Jezera Fruške gore mogu biti dobar izbor za jednodnevnu ekskurziju van grada, praćenu i pecanjem, ako to volite. Najpoznatije je čarobno Bešenovačko jezero na teritoriji opštine Sremska Mitrovica, tridesetak kilometara od Novog Sada. Ovde, doduše, ne postoji uređena plaža, ali kako je voda kristalno čista, i postoji više mesta odakle joj možete prići, ovo je popularno mesto za Novosađane i druge turiste, posebno ljubitelje skokova u vodu. Drugo popularno jezero, bliže Rumi, jeste Borkovačko, s uređenom plažom s tuševima. Borkovac vole i ribolovci jer je vrlo bogato raznim vrstama riba. Ako želite da veslate na daskama, i to možete, kao i da prošetate krug oko jezera pre nego što se zaputite kući. A ako pak tražite jezera koja su malo manje poznata, bacite pogled na Bruje kod Erdevika, Sotsko između Erdevika i Šida i dr.

Foto: Turistička organizacija Vojvodine

#9 Eko-kamp na Stražilovu

Ukoliko ste ljubitelji spavanja u šatorima i buđenja uz zvuke ptica i šuštanja lišća, nedaleko od izletišta Stražilovo nalazi se Eko-kamp Fruška gora. Ovde ćete doživeti pravo kampersko iskustvo u prirodi, gde ćete uživati u tišini i prelepom noćnom nebu, pa se zato zaputite upravo u ovaj kamp! Prostire se na čak 20.000 kvadratnih metara i opremljen je svim sadržajima koji su kamperima potrebni, po pristupačnim cenama: sanitarnim čvorom, tuš kabinama, veš mašinama. Ovde možete da iskusite život u prirodi i pokažete svom podmlatku nešto drugačije od uobičajenih gradskih sadržaja.

#10 Adrenalinska groznica

Ako pak tragate za dozom adrenalina, i nju možete naći u Novom Sadu! U Adrenalin parku, jednoj od sjajnih aktivnosti u Novom Sadu, čeka vas čak 40 prepreka u kojima možete oprobati svoju fizičku spremnost i neustrašivost. Zip-lajn, veštačka stena i druge igre sjajno će vas zabaviti i možda naučiti nečem novom o sebi! Naravno, sigurnost je veoma važna i zato će vas njihovo osoblje pre korišćenja prepreka obučiti kako da ih koristite. Ulaznice se kupuju na licu mesta i o cenama i radnom vremenu možete se informisati na sajtu.

Foto: Adrenalin park Zemlja čuda/ FB

Autorka: Tihana Smiljanić

Foto: Jelena Ivanović, Marko Pudić, Unsplash

Povezani članci