Bešenovačko jezero: Biser prirode na Fruškoj gori

Dragulj Fruške gore, Bešenovačko jezero poznato i kao Beli kamen, nalazi se u blizini sela Bešenovo, a jedno je od najlepših i najposećenijih jezera ovog nacionalnog parka. Nalazi se na oko sat vremena vožnje od Beograda i pola sata od Novog Sada. Nekadašnji rudarski kop, danas je jezero azurno plave boje i idealno mesto da provedete izletnički dan u okolini Novog Sada.

Bešenovačko jezero dubine čak 50 metara

Ova nesvakidašnja oaza na obroncima Fruške gore, nastala je sasvim slučajno. Bešenovačko jezero bilo je rudarski kop iz kog se vadila ruda laporac za potrebe cementare u Beočinu. Jama napuštenog rudnika za eksploataciju krečnjaka vremenom je počela da se puni vodom, a kako više nije imao ko da ispumpava vodu napuštenog rudnika, Bešenovačko jezero je do danas dostiglo dubinu od oko 50 metara. Zanimljivo je to da se ono svake godine puni vodom, te se dubina povećava. Dakle, nije postojala namera da se napravi ovo jezero, već je priroda uradila ono što najbolje zna i usred fruškogorske divljine napravila nešto predivno. Azurne je boje i oivičeno belim kamenom, pa tek poneki strmi prilaz vodi asocira na vreme kada je ovo jezero bilo iskopina. Interesantna činjenica je da upravo ovaj beli kamen zadržava veoma nisku temperaturu, uprkos tome što je obasjan suncem tokom čitavog dana.

 

Meštani, Novosađani ali i drugi turusti upravo na jezeru Beli kamen neretko traže svoj mir od užurbane svakodnevice, kao i osveženje u letnjim danima. Leto i dalje traje, te vam preporučujemo da posetite ovo jezero i uživate u čarima plave vode, ili pak napravite ovde pauzu dok se šetate predivnim fruškogorskim planinarskim stazama.

Biser prirode Fruške gore, čiju potpunu lepotu možete doživeti jedino uživo, kao i kristalno čista, prozirna voda koju ima zahvaljujući belom dnu, učiniće da se osećate kao da se ne nalazite u Srbiji već negde na moru u nekom zalivu.

Obronci Fruške gore

Kako doći do jezera Beli kamen?

Bešenovačko jezero se nalazi u blizini sela Bešenovački Prnjavor u Vojvodini, na terotoriji opštine Sremska Mitrovica. Udaljeno je svega 30 kilometara od Novog Sada, ali ukoliko na jezero dolazite iz pravca Beograda, potrebno je da se isključite sa puta za Rumu kad ugledate znak za skretanje ka Bešenovu ili ka selu Jazak. Nakon skretanja nastavite put pravo i sa svoje desne strane ćete ugledati crkvu. Na sledećoj raskrsnici levo se ide ka Fruškoj Gori, a desno se silazi makadamskim putem ka jezeru Bešenovo. Na ulazu pre samog jezera nalazi se parking.

Sadržaji na jezeru

Iako duboko i usred divljine nacionalnog parka, ovo jezero privlači brojne posetioce, te je, posebno vikendima, parking pun, a na samoj plaži se teže pronalazi mesto da se postavi šator i suncobran. Imajte na umu da ovde nemate prirodnog hlada, te će vam upravo suncobran biti preko potreban ako se zadržavate tokom celog dana. Kako biste osigurali najlepše mesto, savetujemo vam da ujutru poranite na Bešenovačko jezero.

Jedan deo plaže jezera je uređen, sadrži i nekoliko kafića u kojima ćete se odmoriti i okrepiti, ali pronaći i slobodnu ležaljku. Druga strana jezera ostavljena je za avansturiste, ostala je divlja, međutim nije zbog toga manje privlačna. U tom slučaju savetujemo vam da ponesete prostirku za plažu kako bi vam bilo udobnije, jer na jezeru ima mnogo sitnog kamenja.

Bešenovačko jezero

Neretko na jezero dolaze i pecaroši, budući da u njemu žive babuška, tolstolobik i crvenperka. Vrlo čest prizor na Bešenovačkom jezeru su i posetioci koji se kraj obale mažu blatom za koje se takođe smatra da je lekovito zbog svog mineralnog sastava.

Kupanje s oprezom

Kada je reč o kupanju u jezeru Beli kamen, važno je istaći da je ono, naravno, dozvoljeno, ali na sopstvenu odgovornost. Ne preporučuje se neplivačima, kao ni neiskusnim plivačima, upravo zbog svoje nepredvidivosti i dubine od 50 metara. Ipak, zanimljivo je što je jezero toliko bistro da ćete svoja stopala videti čak i u divljini, a najmlađi ćmogu uživati u hvatanju ribica.

Bešenovačko jezero idealna vikend destinacija

Fruškogorska oaza mira je idealno mesto ukoliko želite da pobegnete od gradske gužve i provedete vikend u prirodi pored jezera sa porodicom ili prijateljima. U blizini jezera nalaze se i vikendice za izdavanje koje imaju pogled na samo jezero, što će vam pruziti pravi užitak u danima kasnog leta.

Izlet na jezero možete kombinovati sa posetom obližnjem selu Mala Remeta (5,5 km) u kome se pored istoimenog manastira nalaze čuvena vinarija Deurić i predivan turističko – ugostiteljski kompleks Fruškogorska lugarnica. Naša topla preporuka!

Mala Remeta

Autorka: Anđela Dalmacija

Foto: arhiva Turističke organizacije Vojvodina, Jelena Ivanović

Povezani članci