6 razloga zbog kojih ćete rado voziti bicikl u Novom Sadu

Jedna od prednosti Novog Sada je to što se svuda može brzo stići, s jednog kraja grada na drugi vam treba najviše pola sata, te je mnogima bicikl omiljeno prevozno sredstvo, posebno tokom letnjih meseci. Srpska Atina sve više podseća na severnoevropske gradove u kojima je kultura vožnje bicikla na zavidnom nivou, jer pruža brojne mogućnosti za uživanje u vožnji i istraživanje svih njegovih atrakcija, krećući se bez gužvi i sa većom fleksibilnošću. Stoga iskoristite već prvi dan leta da zavrtite pedale i uživate u gradu kulture, a mi vam donosimo čak šest razloga zbog kojih ćete voleti ovu aktivnost u Novom Sadu!

#1 Biciklistička kultura za ponos

Svake godine se broj dvotočkaša na ulicama Novog Sada uvećava za čak 10 odsto, a o prednostima vožnje bicikla, u odnosu na vožnju autom, izlišno je i govoriti, jer je reč o prilično jeftinom prevoznom sredstvu, odličnom za kondiciju, koje ne zagađuje okolinu i ne pravi probleme s parkiranjem. Dok vozite bicikl kroz Novi Sad, možete istraživati ​​njegove skrivene uličice i delove grada koji nisu toliko poznati turistima, ali i posetiti brojne kulturne događaje. Ovo je odličan način da upoznate autentičnu atmosferu grada i otkrijete njegova skrivena mesta.

#2 Svoj bicikl u Novom Sadu možete svuda ostaviti

Kada već pominjemo parking, valja napomenuti da Novi Sad ima više od 200 lokacija na kojima su uređena parkirališta za bicikle. Parking je postavilo i održava Javno komunalno preduzeće Parking servis. Mnoga od najprometnijih parkirališta su pod video-nadzorom, poput onog na Štrandu. Tu će vaš dvotočkaš biti bezbedniji iako je “pod ključem”.

#3 Infrastruktura na zavidnom nivou

Novi Sad važi za jedan od gradova Srbije s najboljom biciklističkom infrastrukturom, a dodatno pogoduje i ravan teren odnosno dobar reljef. Sa gotovo 100 km uređenih staza, zaista svuda možemo stići brzo i bezbedno. Brojači na bici stazama, kojih ima 24 u celom gradu, pokazuju koliko je biciklista prošlo određenu deonicu svakog dana i u toku jedne godine.

 

#4 Možete istražiti grad na drugačiji način

Bicikl vam omogućava da istražite Novi Sad, zalutate sami i otkrijete sve one skrivene dragulje grada, do kojih je teže doći automobilom ili javnim prevozom. Sa druge strane, tu su i  već utvrđene fantastične biciklističke rute, na kojima ćete se bliže upoznati sa svim novosadskim lepotama, a uz to biti i fizički aktivni. Ovde ćete pronaći ideju za rute, shodno vašim interesovanjima.

#5 Ove informacije će služiti svakom biciklisti

JKP Parking servis pruža povoljnu uslugu iznajmljivanja bicikala tokom sezone, od aprila do novembra, a to možete uraditi i u specijalizovanim prodavnicama za prodaju i servis bicikala poput Fanatic bike i Planet bike, gde se takođe povoljno nudi mogućnost rentiranja tokom cele godine. Ukoliko vam je potrebna popravka vašeg dvotočkaša, tu su Invictabike, Planet bike, Fanatic, Cikloteka, Cyclomania, Vector ili Ris cycling shop u kojima možete i kupiti bicikl. Besplatno će vam proveriti pritisak u gumama i naduvati ih, a uz osmeh i lepu reč čak i zategnuti kočnice. Jer, novosadski je biti kulturan i uslužan.

#6 Novosađanima ne smeta ni kiša

Uprkos obilnim padavinama koje su nam kvarile ovo proleće, Novosađane ste redovno mogli videti na biciklističkim stazama. Dakle, za Novosađane nema lošeg vremena koja može pokvariti uživanje na dvotočkašu, već samo dobre kabanice. Valja napomenuti i to da je pre nekoliko godina Novi Sad proglašen za svetskog prvaka u zimsklom bicikliranju, što još jednom potvrđuje da je ovde kultura bicikliranja tokom cele godine na visokom nivou.

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović

Povezani članci