Novembar u Novom Sadu: događaji koje ne treba da propustite ovog meseca

Iskoristite prijatno jesenje vreme i prošarajte ovaj novembar u Novom Sadu kulturnim događajima širom grada. Prepustite se kvalitetnoj umetnosti koje ne manjka u prestonici kulture, a mi vam donosimo ono najbolje što Novi Sad nudi. Kao i uvek, imamo predloge za sve uzraste i svačiji ukus, pa vas unapred pozivamo da zaokružite neke od ovih datuma u svojim kalendarima.

Aktuelne izložbe

Vizuelna umetnost je i ovog meseca sveprisutna u gradu koji živi kulturu, pa vam toplo preporučujemo da izdvojite vreme, te sami, s prijateljima ili porodicom obiđete aktuelne postavke. Krenite od Limanskog parka prema Distriktu, nekadašnjem industrijskom kvartu koji je zahvaljujući tituli Evropska prestonica kulture transformisan u novi centar kulture u usponu. U Limanskom parku će 6. novembra na Subinom platou, u 11 časova, biti otkrivena skulptura posvećena jednom od svojih najinovativnijih umetnika, Mitru Subotiću Subi. Na ovaj način će Novi Sad, koji se odnedavno našao na prestižnoj UNESCO listi i to u kategoriji digitalnih i novih medija, dobiti još jednu modernu skulpturu posvećenu vrhunskom umetniku, takođe dobitniku UNESCO nagrade.

Autor skulpture posvećene Mitru Subotiću Subi je umetnik Milan Kulić

Zaputite se potom u Distrikt, gde vas očekuje stalna postavka  Duh mesta – prvi vek Distrikta, autora dr um. Monike Bilbije Ponjavić i Nemanje Milenkovića, a predstavlja turbulentnu stogodišnju istoriju nekadašnjeg industrijskog kompleksa. Možete je posetiti u objektu Fabrika 2, svakog dana (osim ponedeljka i utorka) od 16 do 20 časova. U Distriktu ovog meseca možete posetiti i izložbu Deljenje, japanskih umetnika Terunuma Acuro i Đinko Suzuki, koju sve do 22. novembra realizuje novosadska Galerija Bel Art. 

Ukoliko iz Distrikta krenete kejom do Varadinskog mosta, tu možete odlučiti da li prvo da skrenete prema mostu i popnete se do Petrovaradinske tvrđave i posetite izuzetnu multimedijalnu izložbu Mileva: mi smo stena u Muzeju grada Novog Sada, ili svoj put umetnosti najpre nastavite prema centru, gde vas očekuju i druge sjajne izložbe. Zavirite u Galeriju Bel Art i do 12. novembra se upoznajte sa radovima šestoro umetnika – Katalin Ladik, Balint Sombati, Milorad Krstić, Bela Marijaš, Ištvan Balind, Andraš Šifliš, kroz izložbu Umetnost bez granice, a na istom mestu se do 24. novembra nalazi i postavka crteža Kristine Pirković Stvaranje čoveka.

Nastavite dalje prema Galeriji Matice srpske i posetite dve značajne izložbe za Novi Sad. Prva je postavka Pomorišac – Vasa Pomorišac, a posvećena je umetniku koji je uspeo da klasičnu umetnost prikaže kroz optiku modernog pogleda. Tokom novembra će biti organizovana i stručna vođenja, vikendom u 13 časova. Druga izložba vredna vaše pažnje je Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja, na kojoj su predstavljena tri ženska portreta iz tri muzeja: Galerije Matice srpske, Umetničko-istorijskog muzeja u Beču i Galerije Belvedere. Kustoska vođenja su organizovana vikendom u 17 časova.

Na pozorišnoj sceni…

Pozorišna novosadska scena vam i ovog meseca donosi sjajne predstave za sve generacije. U najstarijem teatru u Srbiji, SNP-u, preporučujemo da pogledate predstavu Sakupljači perja, koja će biti premijerno izvedena 8. novembra, a igraće se ovog meseca u više termina (pogledajte kompletan repertoar pozorišta). Još jedna premijera koja će obradovati ljubitelje opere, održaće se 16. novembra, a u pitanju je Travijata, koja će takođe biti ponovljena u još dva termina.

Pozorište mladih vam ovog meseca donosi brojne predstave za najmlađe, pa vam savetujemo da mališane povedete da pogledaju Pinokija, Kseniju i Lovca, Bajku o vitezu bez konja ili Koralinu, a naša preporuka odraslima je predstava Čitač, po istoimenoj knjizi, koja će biti izvedena 5. novembra, zatim komična monodrama Kakva ti je žena, takav ti je život, predstava Kuća, reditelja Voje Brajovića, koju možete pogledati 12. novembra, ali i Noć bogova, 23. novembra. Kompletan repertoar Pozorišta mladih možete pogledati ovde.

Mesec pred nama u Novosadskom pozorištu donosi nam dva izvođenja predstave Kapetan Nemo, prema romanu 20.000 milja pod morem, koja će se održati 25. i 26. novembra, a naša preporuka za kraj meseca je i predstava Neoplanta, po istoimenom romanu Lasla Vegela. Kompletan repertoar Pozorišta mladih pročitajte ovde. U NIS-ovoj zgradi na Limanu možete pogledati predstavu Uspomene Sare Bernar, 24. novembra od 20 časova, u kojoj glavnu ulogu igra Tanja Bošković. Ovog meseca ne propustite ni urnebesno komični mjuzikl Vesele devojke, 23. novembra na Sajmu.

Muzika kao univerzalni jezik

Novembar nam donosi sjajne žurke i nastupe poznatih izvođača, pa tako nemojte propustiti još jedan Jugoslovenka party,  koji će se održati 3. novembra u 21 čas u Domu kulture. Samo dan kasnije, 4. novembra, na istom mestu vas očekuje sličan događaj Kluboslavija, pa ćete dve večeri biti u prilici da slušate ex-yu hitove sa ovih prostora. Rok simfoniju Simply the best, posvećenu kraljici roka Tini Tarner, izvešće Zrenjaninska filharmonija u SNP-u, 5. novembra u 20 časova, zajedno sa solistikinjom Julijanom Vincan, a posetioci će imati priliku da čuju neke od najpoznatijih Tininih pesama, ali i muzičara koji su delovali u sličnom periodu kad i ona. Ljubitelje hip hopa će 10. novembra od 21 čas u Hali 2 Novosadskog sajma zabavljati Smoke Mardeljano & Ajs Nigrutin, pa preporučujemo da na vreme nabavite ulaznice. Jedna od najvećih zvezda world music scene Yasmin Levy, nastupiće u SNP-u 12. novembra od 20 časova, a istovremeno se u Sinagogi održava koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Aleksandra Markovića. Sledećeg dana, 13. novembra, SKCNS Fabrika u Distriktu ugostiće stoner/doom bend Tortuga i psihodelični stoner/space rok bend Maha Sohona, koji će zajednički „zagrmeti” od 21 čas. Samo tri dana kasnije, 16. novembra od 21 čas, na istom mestu u Distriktu, slušamo grčki bend Godsleep. Jedan od najpopularnijih izvođača regionalne pop muzičke scene Tony Cetinski, održaće koncert pred novosadskom publikom 17. novembra u velikoj sali Spensa, pa požurite da nabavite ulaznice.

Ljubitelji rok muzike, uživaće na Rock maratonu 18. novembra, takođe na Spensu, a muzički spektakl trajaće čak šest sati. Pred kraj meseca, u Novi Sad nakon godine titule EPK ponovo dolazi kultni slovenački sastav Laibach, koji će nastupiti 28. novembra u SNP-u. Ovoga puta, oni dolaze u okviru evropske turneje Love is Still Alive, na kojoj predstavljaju istoimeni projekat.

Popularna umetnica i pevačica duhovne i etno muzike Danica Crnogorčević, održaće dva koncerta u Novom Sadu, 29. i 30. novembra, na velikoj sceni SNP-a. Sam kraj meseca obeležiće i nastup Nikole Vranjkovića, takođe 30. novembra u Pozorištu mladih, sa početkom u 20 časova.

Novi Sad za najmlađe

Novembar u Novom Sadu pun je iznenađenja i za najmlađu publiku, pa povedite decu na neki od događaja koji će im zaokupiti pažnju, ali ih i edukovati. Neka se vaši mališani prepuste mašti u svetu fantastičnih priča na Čitanjcu, čitalačkoj radionici koja se svake subote u 11 časova održava u Bulevar booksu – knjižari koja svira. Istovremeno, u Galeriji Matice srpske se održavaju kreativne radionice za najmlađe, u vezi sa aktuelnim ili stalnim izložbama, pa se o programu ovog meseca možete informisati OVDE. Svake nedelje, od 11 časova, možete decu povesti u knjižaru Zenit, gde se održavaju sjajne radionice Zenitov dečiji klub u kojima će uživati, a za to vreme možete popiti ukusnu kafu u ovoj knjižari i opustiti se sami ili s prijateljima.

Predstave za decu, osim u Pozorištu mladih, najmlađi mogu gledati u Teatrilu, a nedeljom se u amfiteatru Spensa održavaju predstave Pozorišta iz kofera. Ovog meseca pogledajte i Magičnu komediju, mađioničarsku predstavu za najmlađe, 4. novembra u 16 časova u sali NIS-a.

Festivali u novembru

Iako festivale često vezujemo za letnje mesece, neizostavno je pomenuti i nekoliko odličnih jesenjih koji će se i ovog novembra održati u prestonici umetnosti. Ne propustite prvih dana meseca aktuelni pozorišni Festival Upad, koji nam do 5. novembra donosi nekoliko odličnih predstava. U međuvremenu, 3. i 4. novembra, očekuju nas i Novosadski dani piva, u kojima će uživati ljubitelji ovog napitka. World music festival Pocket Globe, koji je i prošle godine u okviru titule EPK održan u Novom Sadu, sada će se odvijati od 9. do 11. novembra u Distriktu, pa ne propustite da čujete neka od sjajnih muzičkih imena. Volite džez? Onda će vas sigurno obradovati činjenica da će se i ovog novembra održati Novosadski džez festival od 15. do 18. novembra u Pozorištu mladih. Publiku očekuje osam vrhunskih koncerata, pa je i ovaj festival naša topla preporuka. Sredinom meseca nas u Fabrici u Distriktu očekuje još jedan  To be punk festival (17. i 18. novembra), koji oživljava pank scenu iz regiona i sveta, pa ukoliko ste ljubitelj ovog muzičkog žanra, ne propustite dvodnevni festival.

Bazar za odličan pazar

Svakog prvog petka u mesecu, Riblja pijaca u centru Novog Sada pretvara se u Noćni bazar rukotvorina i domaćih proizvođača iz okolnih mesta. Pa tako, već nas 3. novembra od 18 časova očekuje prava smotra neodoljivih ukusa i mirisa koji se prepliću u vazduhu, dok uživamo u muzičkom programu i unikatnoj garderobi, nakitu, ukrasima za dom… Ukoliko volite manifestacije ovog tipa, ne propustite ni  Fenseraj ukusa na Detelinarskoj pijaci, 11. novembra, takođe od 18 časova, a samo dan kasnije nas i u Fabrici u Distriktu, od 11 do 17 časova očekuje Market nedeljom. Da ovih manifestacija ne manjka u Novom Sadu dokaz je i Startup Noćni bazar, koji će se 17. novembra po šesti put održati na Ribljoj pijaci, sa početkom u 18 časova.

Autorka: Marina Marić

Foto: Vladimir Veličković

Povezani članci