Tea Galatheia: Moj rad pripada alternativnom muzičkom jezgru

Makedonska umetnica Tea Galatheia stiže u Evropsku prestonicu kulture,  u kojoj će nastupati 3. septembra u Distriktu na Limanu, u okviru muzičkog programa Showcase 3 na otvaranju Kaleidoskopa kulture. Nastup ove talentovane i svestrane umetnice pružiće nam posebno iskustvo, a atmosferu će zagrevati u objektu Proizvodnja (bivši Quarter) od 23.45 časova. U Novi Sad dolazi sa svojim solo projektom Galathei, a ova mlada umetnica prepoznatljiva je po žanrovskoj raznolikosti, te na njenim nastupima možemo čuti sve od heavy metala do oriental trensa. Uoči njene svirke u Distriktu, iskoristili smo priliku da  porazgovaramo o nastupu koji priprema za novosadsku publiku.

Galateja, ili Tea Šaldeva  je svestrana umetnica i DJ iz Skoplja, Severne Makedonije. Od ranog detinjstva muzika je bila jedina konstantna strast koja ju je navela da bude vokal u nekoliko bendova, redovni voditelj radio emisije i producent svoje sopstvene muzike. Bila je članica nekoliko bendova, izdala je više singlova i debi album Metropola, sarađivala je sa mnoštvo domaćih umetnika PMG Kolektiv, Lepi Džoni, Aleksandar Veliki.

Nastupate na otvaranju petog po redu Kaleidoskopa kulture koji je deo Evropske prestonice kulture u Novom Sadu. Šta pripremate novosadskoj publici?

Trenutno pripremam elektronsko delo namenjeno klupskom podijumu. Radi se o nekoliko aranžmana mojih pesama koji se sastoje od mog debi albuma “Metropol” i nekih poslednjih izdanja. Ova muzika pripada prilično alternativnom muzičkom jezgru i potrebno je vreme kako bi ovaj zvuk pronašao svoje mesto u elektronskoj formi. Verujem da će novosadska publika lepo prihvatiti moju muziku na Kaleidoskopu kulture.

Vaša biografija je dokaz vaše svestranosti, pored solo projekta Galatheia, sarđivali ste sa mnoštvom domaćih umetnika, te radite kao voditelj na radiju AMOK. Kako to sve usklađujete i u čemu pronalazite inspiraciju?

U prethodnom periodu snimila sam nekoliko gostujućih mikseva za par muzičkih platformi. Ono što je izvesno je moje predstojeće izdanje za BellyDance Services, za koje su potvrđene saradnje sa Andrijom Salpe i Ludviq. Pregovaramo i sa nekim umetnicima koji su za mene trenutno veoma inspirativni. Zatim, predstavićemo deo aktuelne kompilacije Bonkers Records, koju sam radila u saradnji sa našim “partnerom u zločinuAndrijom Salpe. Ove godine se navršava i deset godina od mog prvog izdanja All we ever wanted was everything i tim povodom očekujte kompilaciju sa verzijama aktuelnih frontrunner (vodećih imena) makedonske alternativne scene – kako elektronskih umetnika tako i bendova. Veliku inspiraciju nalazim na makedonskoj umetničkoj sceni, na kojoj i te kako ima šta da se čuje. Često im ostavim prostora u svojoj mesečnoj emisiji Mikrodoziranje na Amok radiju, gde praktično stojim iza kreativaca emisije koji stvaraju beskompromisno u dobru i u zlu.

Makedonska scena je prilično raznolika i bogata, ali nekako se stiče utisak da je dosta zatvorena. Kako biste vi ocenili stanje na makedonskoj sceni danas i možete li napraviti paralelu sa našom umetničkom scenom?

Nedostatak funikcionalnog muzičkog tržišta stvara utisak da je makedonska scena zatvorena. Nažalost, naša scena još uvek nije izgradila dovoljno čvrstu i jedinstvenu zajednicu koja bi bila filter i temelj za još bolji razvoj umetnika. Da budem iskrena, ovde je uvek bilo muzike koja stoji rame uz rame sa savremenim svetskim muzičkim trendovima. Verujem da je nova generacija bolja i bez prekaljenih matrica, tako da verujem da je napravila značajan iskorak. Takođe, verujem da razlika među nama nije u kvalitetu, već u funkcionalnosti lokalne strukture.

Novi Sad ove godine nosilac je titule Evropske prestonice kulture. Koliko smatrate da je ovo važno za jedan grad?

Novi sad apsolutno zaslužuje da nosi titulu Evropske prestonice kulture i naravno da je od velikog značaja da jedan grad u Srbiji bude nosilac ove titule, kako u kulturnom, tako i u ekonomsom smislu. Jedna ovakva titula doprinosi razvoju domaće regionalne kulturne svesti, što kasnije rezultira umrežavanjem zajednica na višim nivoima. Sa tim u vezi, moja poseta Novom Sadu i ovaj lepi intervju je mali primer toga.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEADDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Autorka: Anđela Dalmacija

Foto: Promo

Povezani članci