Zašto vredi posetiti Grad knjige na Spensu?

Bliži nam se Grad knjige, događaj koji će otvoriti treću nedelju Kaleidoskopa kulture, odnosno nedelju književnosti tokom koje će Evropska prestonica kulture ugostiti neka od najznačajnijih regionalnih imena iz sveta književnosti, pozorišta, ali i muzike. Ovog vikenda, 17. i 18. septembra, na SPENS-u ćemo moći da čujemo Vladimira Pištala, Vedranu Rudan, Zijaha Sokolovića, Voju Brajovića, Zorana Predina i grupu Lačni Franc, ali i da pogledamo monodramu u izvođenju Petra Božovića pod nazivom Reče mi jedan čoek, ćeraćemo se još, kad budem mlađi. Ne zaboravite da posetite i Razmenu knjiga, gde ćemo imati priliku da stare knjige zamenimo drugim i Bazar knjiga, na kom ćemo se upoznati sa najvećim izdavačima u našoj zemlji.

Grad knjige posetiće Vedrana Rudan i Vladimir Pištalo

Govorni program koji obeležava Grad knjige čine razgovori poznatih književnih autora i moderatora, a među njima se izdvajaju Vedrana Rudan, jedna od najkontroverznijih regionalnih spisateljica i Vladimir Pištalo, dobitnik NIN-ove nagrade i autor čija su dela prevedena na čak 12 evropskih jezika, koje slušamo u nedelju, 18. septembra. Poslednje Pištalovo delo Značenje Džokera biće u središtu razgovora autora i moderatora. Poigravajući se formom, ali i suštinom i značenjem eseja, Pištalova knjiga postavlja pred čitaoca ovu književnu vrstu u svrhu istraživanja različitih egzistencijalnih tema. Svaki Pištalov esej u ovom delu obogaćen je smehom, kao najkraćim rastojanjem između ljudi, a kroz svaki progovara i jedan od junaka iz vremena antike do savremenog doba. U ovu knjigu utkano je i Pištalovo američko iskustvo, iz perioda njegove emigracije i tamošnjih studija (doktorirao je u Nju Hempširu) stoga imamo priliku da osvetlimo sve manje poznate strane američkog mentaliteta, kao i one karakteristične za ovdašnji.

Osim Pištala, Grad knjige će obeležiti i hrvatska spisateljica Vedrana Rudan, čiji je roman Doživotna robija izašao nedavno i, kao i obično, postao predmet velike pažnje čitalačke javnosti. Jedna od tema o kojoj Rudan i inače rado govori u televizijskim gostovanjima, jeste odnos roditelja i dece, iznoseći ono što verovatno mnogi misle, ali ne izgovaraju. O tome, kao i o čovekovom radu i (ne)zarobljeničkom statusu koji mu on donosi, slobodi koja (ni)je moguća bez materijalne sigurnosti, položaju žene u savremenom društvu, ali i o tolikim drugim temama iz aktuelne knjige, odnosno – iz života, biće reči na SPENS-u. Sa autorkom će razgovarati jedno od najomiljenijih domaćih TV lica, Tanja Peternek.

Oni čitaju za decu

Posebnu pažnju publike, i to one najmlađe, privući će Zijah Sokolović i Voja Brajović, koji će deci čitati bajke i dečju poeziju. I dok će u subotu, 17. septembra, čuveni Tihi čitati redove Mike Antića, Zmaja, Brane Crnčevića i drugih pesnika koji su kroz dečje stihove često upućivali na ozbiljne teme, Zijah Sokolović će narednog dana okupirati pažnju najmlađih višestruko nagrađivanim bajkama Selme Parisi.

Grad knjige donosi muzički i pozorišni program za sve

Kako će Grad knjige obogatiti i muzički i pozorišni program, na SPENS-u nas očekuje i legendarna monodrama u izvođenju Petra BožovićaReče mi jedan čoek, ćeraćemo se još, kad budem mlađi, u subotu, 17. septembra, od 20.30 časova. Rađena prema poemama Matije Bećkovića, monodrama je odavno osvojila publiku kako zbog samog teksta, tako i zbog Božovićeve maestralne adaptacije. No, iznad svega, ono što monodramu iznova čini aktuelnom jeste tematika, koja nam približava mentalitet i duh jednog naroda, kroz duhovite opaske na račun ćudljivosti i tvrdoglavosti koje mu Bećković pripisuje.

Koncert Zorana Predina i grupe Lačni Franc (subota 17. septembar, od 23 časa) ima poseban značaj za publiku Grada knjige, jer je upravo ovaj nastup deo oproštajne turneje. Legendarni slovenački bend novog talasa, sa frontmenom Zoranom Predinom, beleži 43 godine na muzičkoj sceni, a kako je frontmen najavio – došlo je vreme za kraj jedne ere koja je obeležila eks-ju scenu. Muzički kritičari su Predina često nazivali Arsenom Dedićem novog talasa, a ono što je izdvojilo muzičku grupu i Predina na čelu su tekstovi na ivici erotike, politike, crnog humora i sarkazma, kojoj su svi rado prilazili. Pod nazivom Veliko finale, Novosađani među prvima u regionu imaju čast da ugoste poslednju turneju legendarne grupe.

O svim detaljima i satnici u vezi sa programom Grada knjige, informišite se putem sajtova novisad2022 i kaleidoskopkulture.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEADDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Autorka: Leona Pap

Foto: Jelena Ivanović, Promo/EPK

Povezani članci